Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik sjekker du om egget er ferskt

Hvis du lurer: gamle egg flyter, ferske egg synker

Ved hjelp av "vanntesten", kan du raskt se om egget er ferskt eller gammelt. Jo større luftboblene inni egget er, jo lettere flyter egget. 

EGGSJEKKEN: Lurer du på om egget er gammelt? Slik kan du enkelt sjekke hvilket egg som er gammelt og hvilket som fortsatt er ferskt. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Alle eggekartonger er merket med best før dato og oppbevarer du eggene dine i eggekartongen er det enkelt å vite hvor gamle eggene er.

Mange av oss tar eggene ut av kartongen og setter eggene inn i eggeholdere i kjøleskapsdøren eller i en bolle på kjøkkenbenken. Dermed mister vi oversikten over når eggene ble kjøpt og hvor lengde de har ligget.

Datostempling

I følge datostempling har egg en holdbarhet, best før dato på 28 dager, men norske egg har mye lenger holdbarhet enn datostemplingen tilsier. Derfor kan du trygt spise egg flere uker etter at de har gått ut på dato. De fleste eggene du kjøper i butikken er ca. 2 uker gamle.

"Smilende egg" koker du 6-8 minutter. Foto: Synøve Dreyer                   
"Smilende egg" koker du 6-8 minutter. Foto: Synøve Dreyer                    Vis mer

Hvorfor så kort holdbarhet på kartongen?

Årsaken til at holdbarheten på egg for ble satt ned fra 45 dager til 28 dager at et EU-direktiv som vi i Norge må følge. I utenlandske egg kan det være salmonella. Har det først kommet en bakterie i eggene, formerer de seg for hver dag som går. Etterhvert blir det nok bakterier i egget til at vi kan bli syke. Derfor er holdbarheten på utenlandske egg kortere. Vi har heldigvis ikke salmonella i norske egg og vi blir ikke syke av egg som har gått ut på dato.

Ferske egg har rund og høy plomme og eggehviten samler seg rundt plommen. Hos gamle egg flyter eggehviten utover og plommen blir flatere. Foto: Per Ervland
Ferske egg har rund og høy plomme og eggehviten samler seg rundt plommen. Hos gamle egg flyter eggehviten utover og plommen blir flatere. Foto: Per Ervland Vis mer


Oppbevaring

Eggene trenger ikke oppbevares i kjøleskap og +12 grader er ideell temperatur. Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, og bakeevnen er like god etter 2 måneder. Gamle egg egner seg godt i vaffelrøre, eggerøre og i pannekakerøre.

Les også:

Slutt på buregg hos Bunnpris

Så enkelt lager du posjerte egg

Også høna tar helg