ST LARS: Du blir god og mett på grillrestauranten på Bislett, men wow-faktoren mangler.
ST LARS: Du blir god og mett på grillrestauranten på Bislett, men wow-faktoren mangler.Vis mer

Anmeldelse av restaurant St. Lars:

- Hvis du vil fråtse i grillet kjøtt er dette fortsatt blant de beste stedene i byen

St. Lars holder på suksessoppskriften, men wow-faktoren er borte. 

Tidlig i 2011 åpnet St. Lars på Bislett og inne på kjøkkenet fyret de opp en spesiallaget åpen kullgrill og slang på de beste kjøttstykkene de greide å få tak i - i tillegg til å servere kuriositeter som hestetartar og visstnok enkelte ganger bjørn.

- Hvis du vil fråtse i grillet kjøtt er dette fortsatt blant de beste stedene i byen

Dagbladet Magasinets matskribent Andreas Viestad var blant dem som sto bak restauranten.

Det var kø ut på gata, høy kjendisfaktor og strålende anmeldelser som kulminerte i at Natt & Dag kåret St. Lars til årets restaurant i Oslo.

- Lurer på hvordan nivået har holdt seg, sa Fredag da de gikk inn i det uformelle, nesten pub-aktige, lokalet.

Lønner seg å være sulten

«Smør er tykkere enn blod» sto det på veggen. St. Lars har alltid vært et sted der det lønner seg å være ordentlig sulten: store porsjoner, mye kjøtt, tunge og kraftige smaker.

Robinson og Fredag vurderte både 3- og 4-rettersmenyen, men falt ned på å bestille à la carte.

STRÅLENDE: Grillet kongekrabbe. Med nøttesmør, copa, kjørvel, grillet surdeigsbrød og dillmajones. 
STRÅLENDE: Grillet kongekrabbe. Med nøttesmør, copa, kjørvel, grillet surdeigsbrød og dillmajones.  Vis mer

Robinson var dessverre bare mellomfornøyd med sin forrett, andelever med grillet andehjerte, syltet rødløk, karse og fritert svartkål.

- Deilig andelever, men de andre smakene forsvinner, sa Robinson.

Den røde 2013-burgunderen fra Joseph Drouhin Santenay var god, men Robinson mente retten hadde tålt et vinfølge med enda mer fylde.

BAR: Robinson og Fredag holdt seg til vin, men du får også drinker på St.Lars.
BAR: Robinson og Fredag holdt seg til vin, men du får også drinker på St.Lars. Vis mer

Fredags grillede kongekrabbe med sjalottløk, coppaskinke, dill- og sitronmajones var imidlertid strålende. Noe som egentlig bare skulle mangle, da 235 kroner for en forrett er sjeldent dyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Grillsmaken gir et herlig lite sting, og vinen har en syrlighet som passer perfekt, sa Fredag med en nydelig hvit burgunder fra Jean-Claude Ramonet i glasset.

Hovedrettene spiller hovedrollen på St. Lars, og er vanskelige å velge mellom.

- Det kjennes nesten feil ikke å spise entrecôte når man vet hvor seriøst de tar grillet kjøtt her, men jeg får vann i munnen med tanke på lammebog grillet i 36 timer, sa Fredag.

LANGTIDSSTEKT: Lammebogen på St. Lars er stekt i 36 timer og serveres med potetmos, lamme-glacé og rotgrønnsaker. 
LANGTIDSSTEKT: Lammebogen på St. Lars er stekt i 36 timer og serveres med potetmos, lamme-glacé og rotgrønnsaker.  Vis mer

Servitøren overbeviste Robinson og Fredag om å dele en côte de bouef - oksekam - et digert, fantastisk kjøttstykke raust på smak og fett, grillet perfekt på beinet og servert med sprø rosmarin og hvitløks-fries, margbein- og rødvinssausen bordelés og bearnés.

Til en rett som er en ren provokasjon mot hjerteleger og vegetarianere, var det godt med noen salatblader til.

RAUSE PORSJONER: St. Lars har alltid vært et sted der det lønner seg å være ordentlig sulten: store porsjoner, mye kjøtt, tunge og kraftige smaker.
RAUSE PORSJONER: St. Lars har alltid vært et sted der det lønner seg å være ordentlig sulten: store porsjoner, mye kjøtt, tunge og kraftige smaker.

Vis mer

En kraftig Bordeaux fra 2012-årgangen til Chateau de Crain hamlet fint opp med kjøttet, samtidig som den var frisk nok til at kombinasjonen ikke ble for tung.

Hektisk service

Etter hvert ble det travelt for den ene servitøren som hadde ansvaret for alle bordene.

Glassene fikk stå tomme unødvendig lenge uten tilbud om påfyll, og Robinson måtte til slutt ta kontakt for å høre om det var mulig å se på dessertmenyen.

Da dessertene ble servert, var det ikke tid til å presentere maten.

Fredags sitronterte var enkel, men god. Syrlig, med et sprøtt lokk av brent sukker.

SØTT: Sjokoladeganache med fransk og italiensk laurbærmarengs, blodappelsinfluidgel og salte nøtter. 
SØTT: Sjokoladeganache med fransk og italiensk laurbærmarengs, blodappelsinfluidgel og salte nøtter.  Vis mer

Robinsons sjokoladeganache kom med blodappelsinkrem, peanøtter og laurbærmarengs som dessverre satt seg fast i tennene for hver bit.

St. Lars har eksistert i seks år og har holdt på grunnoppskriften.

Hvis du vil fråtse i grillet kjøtt er dette fortsatt blant de beste stedene i byen, men totalpakka gir ikke lenger den samme wow-opplevelsen, og menyen overrasker ikke. Det, og prisnivået, er nok grunnen til at køen utenfor er borte.

Flere restaurantanmeldelser fra Robinson & Fredag: