Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kvinner i kokkekonkurranser

- Hvor er damene, Bocuse d'Or?

I finalen av Årets Kokk var det fem mannlige deltakere og 14 mannlige dommere.

HVOR ER DAMENE? Dette bildet ble tatt under kåringen av årets kokk i Mathallen. Det er én kvinne på dette bildet, men du må se nøye etter for å finne henne. Foto: Elisabeth Dalseg
HVOR ER DAMENE? Dette bildet ble tatt under kåringen av årets kokk i Mathallen. Det er én kvinne på dette bildet, men du må se nøye etter for å finne henne. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Tidligere denne uka ble Christian André Pettersen kåret til Årets kokk, og Norges deltaker i Bocuse d'Or i konkurranse med fire andre menn.

I dommerpanelet satt fjorten menn og vurderte dem.

- Hvor er damene?

- Dette er et tema vi har høyt på agendaen. Vi har lyktes å komme et stykke på vei siden Årets kokk 2017. Da hadde vi en kvinneandel på nøkkelrollene i temaet på null, mens den i årets konkurranse var 30 prosent, sier Arne Sørvig, som er daglig leder for Bocuse d'Or Norge.

- Det er heller ingen god forklaring på hvorfor det har blitt slik, og finnes ingen gode argumenter for at det skal fortsette å være slik. Vi trenger en «Marit Bjørgen», og tror kanskje vi har noen kandidater på trappene som kan ta en slik rolle, sier han.

Internasjonale kriterier

Om dommerpanelet forklarer Sørvig at kriteriene for å være med i dommerpanelet er at man selv har deltatt i Bocuse d’Or, eller ha en restaurant med minst to Michelin-stjerner.

- Da ser vi at tradisjonene vedlikeholdes med hensyn til kjønn. Tidligere har vi invitert profiler som Elena Arzak, men det har ikke lykkes oss å få dem til Norge per i dag.

Bocuse d'Or er for øvrig også en mannstung organisasjon. Bocuse d'Or-akademiet består av de 14 norske kokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Alle menn. Organisasjonen ledes av en mann. Rådet (der medlemmene ikke spesifiseres på nettsidene) ledes av en mann.

- Når det gjelder styret i Bocuse d'Or, så står det i vedtektene at de skal bestå av Bocuse-kokkene - og det er bare menn som har konkurrert i Lyon, sier han.

- Hvordan jobber dere med rekrutteringen av kvinnelige kokker?

- Årets unge kokk gir oss en arena til å jobbe med utvikling, og er et av hovedtiltakene for utvikling av ung kompetanse. Å få opp og fram unge dyktige kokker er mål nummer en med denne konkurransen. Å øke kvinneandelen på de ansvarlige kandidat-posisjonene et delmål. I 2017 gjorde vi dette ved å sette «kjønnsbalanse» som mål, noe vi lyktes med. Av seks kandidater var tre kvinnelige kokker.

- Se til Sverige

Heidi Bjerkan, tidligere slottskokk og den første norske kvinnen med en Michelin-stjerne, har også notert seg det kvinnelige fraværet.

- Men jeg har blitt spurt! Det er viktig å understreke. Men, dessverre hadde jeg ikke anledning, sier Bjerkan til Dagbladet.

- Ellers er mitt klare inntrykk at de faktisk ønsker en sterkere kvinnelig deltakelse.

STJERNA: Heidi Bjerkan fikk sin første Michelinstjerne for sin Restaurant Credo i Trondheim tidligere i år. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix
STJERNA: Heidi Bjerkan fikk sin første Michelinstjerne for sin Restaurant Credo i Trondheim tidligere i år. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix Vis mer

Hun tror det er på tide å tenke litt nytt.

- Kanskje de kunne la seg inspirere av Sverige. Der har de faktisk invitert internasjonale kvinnelige superkokker som Elena Arzak og Ana Roš (kjent fra Netflix' Chefs Table) til å sitte i juryen.

Dette har de forøvrig prøvd, men ikke lykkes med, ifølge Sørvig.

Et par utenlandske stjernekokker var hentet inn for å sitte i den norske juryen. Rasmus Kofoed fra Danmark har tidligere vunnet bronse, sølv og gull i Lyon, danske Jens Peter Kolbeck har en sølvmedalje fra 1993, svenske Sebastian Gibrand fikk sølv i fjor, og finske Matti Jämsen har deltatt flere ganger, med fjerde plass som beste plassering.

- Dommerpanelet er litt sånn fordi modellen er er at de som blir invitert har vært med før, sier Tom Victor Gausdal, leder av Bocuse d'Or-akademiet, til Dagbladet.

Kvinner på vei opp?

Også Gausdal viser til at det i Årets unge kokk var flere kvinner både som deltakere og dommere, og at dette var noe de var bevisst på i invitasjon og i uttaket.

- Vi ser jo at det er flere jenter som konkurrerer tidligere i karrieren, i lærlingkonkurranser og nå i Årets unge kokk. Her prøvde vi å ta inn flere jenter, og det fikk vi til. Det er kanskje ikke like høy terskel for å søke seg inn der.

- Hvorfor er det så mannstungt?

- Nei hvorfor er det sånn? Vi snakker mye om det, alle vi som er i Bocuse d'Or Norge, sier Gausdal til Dagbladet.

Gausdal er også en av gründerne av restaurantgruppen Lava, som har restauranter som Sentralen, Smalhans og Hitchhiker. Han forteller at de tar inn like mange jenter som lærlinger, og har omtrent like mange kvinner på kjøkkenet. Fire av restaurantene har også kvinnelige kjøkkensjefer; Sentralen, Stasjonen; Vega Snack og Handwerk Botaniske.

- Konkurransen er åpen for alle, men det er svært få jenter som sender inn. De synes kanskje ikke det er så interessant å konkurrere?

Også Heidi Bjerkan har spurt seg selv om kokkekonkurranser appellerer mer til menn en kvinner.

- Slike konkurranser er en spesiell gren innen matlaging. Selv har jeg for eksempel et helt annet fokus. Konkurransen har noe for seg fordi den skaper rollemodeller. Og det kan se ut til at dette treffer menn bedre enn kvinner, sier Bjerkan.

I tillegg til at restauranten hennes Credo fikk en Michelin-stjerne i fjor, fikk hun Michelins nordiske bærekraftspris. Det er første gang denne prisen ble delt ut.

MICHELIN-PRIS: Restaurant Credo og Heidi Bjerkan vant pris for bærekraft under Michelin Guide Nordic Countries 2019 i Aarhus, Danmark. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

- Jobber knallhardt for å finne jentene

Når vi går igjennom alle som er tilknyttet Bocuse d'Or i Norge dukker det opp ett kvinnenavn: Jane Johnsen. Johnsen har studert ved norsk hotellhøgskole og bakgrunn fra Sola Strand Hotell, og er nå Høyres gruppeleder.

ENESTE KVINNE: Jane Johnsen er eneste kvinne med fast tilknytning til Bocuse d'Or i Norge. Foto: Høyre
ENESTE KVINNE: Jane Johnsen er eneste kvinne med fast tilknytning til Bocuse d'Or i Norge. Foto: Høyre Vis mer

- Hvordan er det å være eneste kvinne i gutteklubben grei?

- Nei, nei, det er ikke sånn! Du må ikke skrive det! Vi jobber knallhardt for å få motivert jenter til å delta i Årets kokk. Det er mange flinke jenter, og nå jobber vi hardt for å få dem inn.

Johnsen viser til at Årets unge kokk gjorde et vellykket forsøk på å trekke fram også kvinnelige kokketalenter.

- Vi håper at disse kan være med i Bocuse d'Or framover.

Hun viser til at dommerpanelet i stor grad består av tidligere Bocuse d'Or-vinnere, og at det bestemmer seg selv.

ÅRETS UNGE KOKK: To av fem deltakere i årets unge kokk var kvinner. Her ser du (fra venstre): Runar Helgeland, Liliana Haaland, Gunnar Hvarnes (trener), Celine Ekholt, Aron Espeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal. Foto: Tom Haga
ÅRETS UNGE KOKK: To av fem deltakere i årets unge kokk var kvinner. Her ser du (fra venstre): Runar Helgeland, Liliana Haaland, Gunnar Hvarnes (trener), Celine Ekholt, Aron Espeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal. Foto: Tom Haga Vis mer

- Vi jobber med å få fram kvinner i alle nivå av konkurransen. Men vi må erkjenne at på det nivået i verden er det stort sett menn som har fått medalje. Nå prøver vi å motivere jenter, sier hun, og avslutter:

- Jeg tror det kommer. Nå er det to år til neste gang. Vi får se om et par år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media