Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coops Gullbygg-yoghurt til gull i kåring av Europeiske egne merkevarer

Hylles av forskere: Norsk yoghurt kåret til Europas beste

Kornforskere fra Nofima og bønder i Østfold har sin del av æren for at en norsk yoghurt gikk til topps i europeisk kåring.

GULL: Coops vinneryoghurt inneholder gullbygg som er et resultat av et norsk forskningsprosjekt. Foto: Coop
GULL: Coops vinneryoghurt inneholder gullbygg som er et resultat av et norsk forskningsprosjekt. Foto: Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Coops Gullbygg-produkt med gresk vaniljeyoghurt og granola har gått til topps i en europeisk kåring av egne merkevarer, European Private Label Awards.

- Dette viser at vi ikke bare er en kopiist, men en innovativ aktør med produkter som blir anerkjent i Europa, sier en lykkelig Line Wanderås Nemeth, konseptutvikler for egne merkevarer i Coop, til Dagbladet.

Yoghurten var best av 14 innsendte produkter i kategorien for meieri, og slo ut en italiensk laktosefri yoghurt fra Despar og en greskinspirert yoghurt med ingefær, sitron og melon fra Sonae i Portugal.

- Vi trodde det nesten ikke da de sa vi var i finalen, siden vi kriget mot de største og tyngste aktørene i Europa.

Gullbygg-serien til Coop er basert på byggkorn fra Duga, et korn som er utviklet i et lengre forskningsprosjekt i samarbeid med blant andre Nofima, lokale bønder i Østfold og Coop. Det inneholder betaglukan, og er kolesterolreduserende ved riktig daglig inntak.

Flere helseeffekter

Til tross for at bygg er den mest dyrkede kornsorten i Norge, har hittil bare en forsvinnende liten del blitt brukt til mat:

- Det er fordi bygg er fantastisk som fôr og nesten alt vi dyrker blir til dyremat. Det betyr i praksis at alle de gode egenskapene bygg har blir gitt til husdyra våre. De er jo også verdens sunneste husdyr, med den laveste antibiotikabruken i verden. Kanskje er det på tide at vi tar dette tilbake som mat. Gullbygg eller Duga er en kornsort som er tatt til Norge som mat og den er selektert på å ha så mye kostfiber som mulig, forteller seniorforsker Einar Risvik i Nofima.

GLAD: Konseptutvikler Line Wanderås Németh i Coop. Foto: PrivatPP
GLAD: Konseptutvikler Line Wanderås Németh i Coop. Foto: PrivatPP Vis mer

- Hvilke helseeffekter er særegent ved bygg?

- Det er flere ting: Bygg er sen energi, noe som betyr at blodsukkeret ikke går for fort opp for kroppen bruker lang tid på å dele opp energien i bygg til så små enheter at kroppen klarer å hente det ut. Det er også mye bulk i bygg, og dette er forklaringen på hvorfor det går sent. Energien tar lang tid på å diffundere ut til kanten av tarmen for å bli absorbert når den ligger pakket inn i fiber. Sen energi er viktig, men det er også volum. Bygg gir begge deler, slik at tarmen får mye å jobbe med og dermed blir vi mette lengre og spiser mindre i neste måltid. Det er altså ikke slik at det blir lite energi; det blir sen energi så den varer lenger, fremholder korneksperten.

Blant de andre aktørene som hadde sendt inn produkter til konkurransen var Marks & Spencer, Dagrofa og Despar. En ekstra bonus var det også at ingen andre norske dagligvarekjeder hadde produkter i finalen.

- Ikke lenger bare kopivarer

Innovasjon var et av de viktigste kriteriene for vinnerproduktene.

- For oss betyr dette utrolig mye. Vi får bekreftet at det vi jobber med er innovativt. Vi jobber med våre egne unike merkevarer, ikke bare å lage egne versjoner av eksisterende produkter.

Juryen uttalte i etterkant av konkurransen at de innsendte produktene viser at egne merkevarer ikke lenger bare er kopister, trenden i Europa nå er at egne merkevarer er innovative. Det fosser frem, og bidrar til å utvikle nye produkter.

- Dette er en bekreftelse på at vi ikke sakker etter. Andre land er store på egne merkevarer, men nå er Norge også virkelig satt på kartet, sier Nemeth.

Dagligvarekonsulent Erik Fagerlid har jobbet tett mot dagligvarebransjen i flere år, og beskriver markedet for egne merkevarer som «voksent».

- Vi som er gamle nok husker blå-hvit-serien til Coop på 70- og 80-tallet som var det billigste av det billigste, så kom de litt bredere seriene, og så fikk vi premium-alternativene som Jacobs Utvalgte.

Butikkene starter gjerne med ufarlige produkter, som toalettpapir og vaskemidler, så er det inn på klassiske breddeprodukter, og så litt viktigere produkter som gir merverdi, som denne yoghurten.

Ikke bare bedre, men større

Ifølge dagligvareekspert Monica Ødegaard i PA Consulting har ikke markedet for egne merkevarer blitt bedre, det har også blitt større. De siste ti årene har vi sett en stor vekst, bare fra 2015 til 2016 vokste markedet med 11 prosent, og nå står det for drøye 15 prosent av totalmarkedet.

- Jeg tror vi vil få se mer av de innovative merkevarene. Nå er det ikke lenger bare billigprodukter, men også i det øvre prissjiktet, sier Ødegaard til Dagbladet. ​

Ferskmat er nå den største kategorien.

Fagerlid peker likevel på at det er begrenset med potensial i Norge, sammenlignet med for eksempel Frankrike og England.

- I England har man kjeder som Tesco der andelen egne merker er skyhøy. Det vil vi ikke få i Norge, vi er for få mennesker. Det er ikke et marked for dette i Norge, med det importvernet vi har, og det relativt begrensede markedet.

Egne merkevarer blir trekkplaster

Han synes likevel det jobbes godt med egne merkevarer i de norske kjedene, og trekker frem Remas middagsløsninger, Jacobs Utvalgte, og Gullbygg-serien til Coop som gode eksempler på at kjedene selv driver innovasjon.

- Vi er på et mer moderne og mer sofistikert stadium av egne merkevarer.​

- Den store svakheten i norske dagligvarer er lojalitet. Du går i den butikken der det passer best.

Kjedene bruker mye penger på å markedsføre seg selv, og vi har en høy andel butikker som er relativt like på sortiment og veldig like på pris. Da blir butikkenes egne merkevarer en differensierende faktor.​

FINALISTENE: Gullbygg, Burratina og Gresk-inspirert yoghurt med ingefær og sitron / melon. Faksimile: ESM Magazine
FINALISTENE: Gullbygg, Burratina og Gresk-inspirert yoghurt med ingefær og sitron / melon. Faksimile: ESM Magazine Vis mer

Coop har elleve produkter i sin Gullbygg-serie. Vinnerproduktet ble lansert i mai i fjor, og det er solgt rundt 100.000 stykker, for mer enn 1,5 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!