Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vil knuse fordommer mot HIV-positive

Hylles av Petter Uteligger: På denne kafeen har alle ansatte hiv eller AIDS

- Det er det det handler om. Se menneskene, sier Petter «Uteligger» Nyquist.

KYSS KOKKEN: I Canada tok de drastisk grep for å bryte stigma rundt HIV-postive. June's pop-up-café ble en ubetinget suksess. Foto: Casey House
KYSS KOKKEN: I Canada tok de drastisk grep for å bryte stigma rundt HIV-postive. June's pop-up-café ble en ubetinget suksess. Foto: Casey House Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): HIV-positive og AIDS-syke pasienter har ikke bare usikkerheten som følger med diagnosen å stri med. Stigmaet ved å være smittet og sosial ekskludering kan være like sterkt.

Da en kanadisk undersøkelse viste at bare halvparten av befolkningen ville spist mat laget av - eller sammen med - en HIV-positiv kokk, til tross for at sykdommen ikke smitter gjennom mat, bestemte det kanadiske sykehuset Casey House i Toronto seg for å ta grep.

Casey House er et kanadisk sykehus som har spesialisert seg på å behandle HIV-smittede og AIDS-syke.

Resultatet ble pop-up-restauranten June's, oppkalt etter June Callwood, kanadisk aktivist og kvinnen som tok initiativet til Casey House. Tre kvelder i november i år tok et team brukere fra Casey House over en restaurant og laget og serverte mat til fulle hus.

RON: Et av de sterkeste øyeblikkene jeg sitter igjen med, var da vi innså hvor stor suksess eventet var, og hvor sammensveiset vi HIV-positive kokkene var blitt, og spontandanset til diskomusikk i kjøkkenet i kjelleren. Foto: Casey House
RON: Et av de sterkeste øyeblikkene jeg sitter igjen med, var da vi innså hvor stor suksess eventet var, og hvor sammensveiset vi HIV-positive kokkene var blitt, og spontandanset til diskomusikk i kjøkkenet i kjelleren. Foto: Casey House Vis mer

- Resultatet var langt mer fantastisk enn vi kunne drømt om. Vi solgte 300 billetter på en og en halv uke, og mottakelsen vi fikk i restauranten var overstrømmende, sier Joanne Simons, CEO for Casey House, til Dagbladet.

Ikke bare enhjørninger og regnbuer

Til tross for at selve stuntet ble godt mottatt, både i restauranten og i medier siden, var det ikke bare kjærlighet, forståelse og åpenhet som møtte de HIV-positive kokkene.

Kommentarfeltet under artikler om arrangementet eksploderte, både med støtteerklæringer og hatefulle meldinger.

- For å være helt ærlig, flere av kommentarene var ganske ondskapsfulle. Folk diskuterte årsaken til at folk får HIV, at HIV-positive er ansvarlige for å ha fått sykdommen, at restauranten var en motbydelig idé og at HIV-positive burde skamme seg, sier Simons.

- Det var tøft å lese, men det synliggjorde at det fortsatt er mye stigma knyttet til HIV-diagnosen. Og, ikke minst, vi fikk satt i gang en sårt tiltrengt samtale om HIV.

De negative kommentarene har likevel ikke skremt dem fra å gjøre lignende stunt i fremtiden, snarere tvert imot.

- Vi jobber for å gjøre dette til et årlig event her i Toronto, og vi prøver å se hvor langt vi kan spre det. Flere steder i Kanada? I verden? Stay tuned, for dette er absolutt ikke siste gang vi åpner June's eatery.

GREG: Dette var en skikkelig oppvåkning. Da jeg vokste opp var den største kjærligheten den vi delte over middagsbordet. Nå har jeg møtt min nye familie her, og vi har delt kjærlighet og livsglede. Her er det ingen vegger, bare kjærlighet. Foto: Casey House
GREG: Dette var en skikkelig oppvåkning. Da jeg vokste opp var den største kjærligheten den vi delte over middagsbordet. Nå har jeg møtt min nye familie her, og vi har delt kjærlighet og livsglede. Her er det ingen vegger, bare kjærlighet. Foto: Casey House Vis mer

- Det jeg var mest redd for

Gunvor Hægstad, ledende miljøterapeut i =Kaffe, caféen som sysselsetter mennesker fra gatemiljøet i Oslo, synes også stuntet hørtes utrolig spennende ut, samtidig litt skummelt.

- HIV-positive er en veldig stigmatisert gruppe, så det er tøft gjort å stå i den restauranten og jobbe, sier Gunvor Hægstad til Dagbladet. - Var det faktisk noen som besøkte restauranten?

At ingen skulle tørre å kjøpe mat av rusavhengige og vanskeligstilte var en av de tingene hun var mest bekymret for da =kaffe skulle åpne.

Det hadde hun ikke trengt. Den lille caféen i Oslo sentrum tar imot en jevn strøm av besøkende.

- Folk i arbeidstrening her er veldig synlige, men folk tør kanskje litt mer nå enn de gjorde før?

Møtes over en kaffe

=Kaffe har på mange måter blitt akkurat det som var hensikten: en møteplass mellom mennesker av ulik bakgrunn. Og en brobygger mellom folk fra forskjellige deler av samfunnet.

- Det er noe naturlig over møtene i caféen, og vi får noen fine møter, forteller Hægstad.

CHRISTIAN: - Å lage mat på June's har vært en opplevelse man kan drømme om å få oppleve én gang i livet, men jeg håper å få gjøre det igjen. Selv om jeg var langt utenfor komfortsonen min, det er fantastisk at det teamet fikk til samlet Toronoto - og verden - til å snakke om HIV. Stuntet har ikke bare knust stigma, det spredd kjærlighet til alle som har smakt på maten - eller lest om kampanjen. Foto: Casey House
CHRISTIAN: - Å lage mat på June's har vært en opplevelse man kan drømme om å få oppleve én gang i livet, men jeg håper å få gjøre det igjen. Selv om jeg var langt utenfor komfortsonen min, det er fantastisk at det teamet fikk til samlet Toronoto - og verden - til å snakke om HIV. Stuntet har ikke bare knust stigma, det spredd kjærlighet til alle som har smakt på maten - eller lest om kampanjen. Foto: Casey House Vis mer

- Når det er stigma over noe er det fornuftig å la mennesker møte enkeltpersoner, og få en relasjon til én person fra en gruppe du kanskje har fordommer mot. For da blir det ikke oss og dem.

Når du møter ett menneske, møter du personen, og det er lettere å identifisere seg. - Det blir lettere å tenke at dette kunne ha vært meg, broren min, eller moren min. Man bryter stigma i stedet for å skape det.

- Viktig å ufarliggjøre

Petter Nyquist, kanskje best kjent som «Petter Uteligger» fra to TV-serier med samme navn, er også positiv til konseptet.

- Det handler om å være med på å bryte ned fordommer, som jeg tror er veldig bra - at man ikke ser på HIV-smittede mennesker som farlige. Dette gjør at du kan møte dem på lik linje med alle andre, sier Nyquist til Dagbladet.

PÅ SIDEN : Petter Nyquist tilbragte 52 dager på gata for tre år siden, dokumentert i serien Petter Uteligger på TV2.
PÅ SIDEN : Petter Nyquist tilbragte 52 dager på gata for tre år siden, dokumentert i serien Petter Uteligger på TV2. Vis mer

Dette var også en av de viktigste erfaringene han tok med seg da han jula for tre år siden tilbragte 52 dager på gata i Oslo. Der fikk han kjenne på å være stigmatisert og ekskludert fra det vanlige samfunnet.

- Jeg fikk føle enormt mye på min egen sårbarhet og hva som skjer når grunnleggende behov som nærhet, trygghet, anerkjennelse og sosiale behov ikke blir dekket.

I møtet med andre mennesker fikk han likevel dekket mye av disse behovene.

- Ta for eksempel Svein, personen som mange ser for seg som den stereotypiske «narkomane», litt sliten og med knekk i knærene. Det er så mye mer, det ligger masse bak det du først ser; godt humør, livsglede, kunnskap og omsorg. Det var det som skjedde: Jeg lærte meg å kjenne menneskene bak problemene mange ser. Det er det det handler om. Se menneskene.

Nyquist har i vår vært med på å dokumentere prosjektet og åpningen av =Kaffe, og resultatet blir ny TV-serie på TV2 til neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!