DYKTIG: Slik ble Rasmus J Skoglund presentert, da han vant bronse under årets kokk i 2017. Foto: Fredrik Ringe/Bocuse d'Or Norge
DYKTIG: Slik ble Rasmus J Skoglund presentert, da han vant bronse under årets kokk i 2017. Foto: Fredrik Ringe/Bocuse d'Or NorgeVis mer

Rasmus (29) vant VM-sølv i stor matkonkurranse

Hylles av Slottets kjøkkensjef: - Han kjenner koketrikset

Tominutterstrikset fungerer for alle. Det avslører både Rasmus J. Skoglund som vant sølv i tapas-VM onsdag kveld - og hans læremester på Slottet!

Bodøværingen Rasmus Johnsen Skoglund (29) skjønte ikke et kvekk av hva den spanske prisutdeleren sa fra scenen, men da hans navn ble ropt opp og alle rundt ham hoiet og brøt ut i ellevill applaus, forsto nordmannen at han hadde vunnet sølvmedaljen i VM i tapas.

- Ja, det var kaos og galskap i skjønn forening. Men veldig artig, sier Rasmus selv på telefonen til Dagbladet.

Konkurransen - som fant sted i byen Valladolid denne uka - har deltakere fra hele verden. På forhånd var det stor interesse rundt Norges kandidat, ikke minst fordi Øyvind Bøe Dalelv gikk helt til topps i 2017.

Inspirert av Jamie Oliver

GLAD: Rasmus Johnsen Skoglund var storfornøyd med sølvplassen under tapas-VM. Gullet gikk til New Zealand. Foto: Bocuse d'Or Norge
GLAD: Rasmus Johnsen Skoglund var storfornøyd med sølvplassen under tapas-VM. Gullet gikk til New Zealand. Foto: Bocuse d'Or Norge Vis mer

Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d'Or Norge, hyller 29-åringen:

- Rasmus er tross ung alder en svært dyktig fagmann. Det han gjør er rustikt, men forfinet. Som person er sølvvinneren en organisator, det er rollen hans på Team Norway på vei til Lyon i januar. Godt humør og framoverlent. En ledertype. Han ER Nord-Norge i opphøyet essens, jubler Sørvig.

Rasmus selv er strålende glad for utfallet av konkurransen:

- Allerede som liten gutt elsket jeg å se Jamie Oliver-programmene på tv, og jeg har alltid visst at jeg ønsket å bli kokk, forteller han.

Til daglig jobber herren med bart som mat- og menyansvarlig i AMJ management i Bodø. Etter læretida ved restaurant Svendgårds i hjembyen, dro han til Stavanger og jobbet for Nicolai Lundsgaard - som i dag er kjøkkensjef på Slottet.

Lærte triks av kjøkkensjefen på Slottet

- Jeg sendte en ekstra tanke til Nicolai på Slottet i går kveld, for han har lært meg masse - blant annet triks som jeg brukte på tapasretten jeg lagde, forteller han.

- På hvilken måte?

LURT TRIKS: - Kok grønnsakene kortere tid enn du tror er riktig, anbefaler Slottets kjøkkensjef og sølvvinner Rasmus J Skoglund. Foto: NTB Scanpix
LURT TRIKS: - Kok grønnsakene kortere tid enn du tror er riktig, anbefaler Slottets kjøkkensjef og sølvvinner Rasmus J Skoglund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var relativt nyutdannet kokk da Nicolai var sjefen min, og han lærte meg hvor viktig det er med presisjon og at råvarene man bruker, skal være gjenkjennelige også i smaken. Dessuten er han ekstremt nøye under posjering av fisk, oppsummerer bodøværingen.

- Så han passer ekstra godt som dronning Sonja og kong Haralds kokk?

- Det kan du gjerne si! humrer Rasmus.

Nicolai Lundsgaard selv gratulerer sølvvinneren, og bekrefter gjennom Dagbladet at duoen gjennom tre år som kolleger opparbeidet stor respekt for hverandre:

EN SMAK AV NORD-NORGE: Rasmus' tapas-oppskrift besto av saltet og røkt skreirogn, med potetlefse og rømme. Foto: Tom Haga
EN SMAK AV NORD-NORGE: Rasmus' tapas-oppskrift besto av saltet og røkt skreirogn, med potetlefse og rømme. Foto: Tom Haga Vis mer

- Jeg har alltid vært veldig opptatt av orden, systemer og at man har det ryddig rundt seg når man lager mat. Dette har også Rasmus tatt til seg, foruten vår felles interesse for å bruke råvarene ut ifra sesong. Han er en veldig inspirerende kokk å jobbe sammen med, så jeg vil si at vi har lært mye av hverandre, framholder kongehusets høyt respekterte kjøkkensjef.

Finn gode grønnsaks-oppskrifter her!

- Hvilken tabbe tenker du at folk generelt gjør i forbindelse med matlaging, og hva er ditt og Rasmus' triks for å løse dette?

- Da vil jeg ta utgangspunkt i vår felles interesse for grønnsaker - og opplevelsen om at mange generelt koker disse ingrediensene altfor lenge!

- Hva er knepet?

- At det er mye bedre å koke gulrøttene - eller brokkoli, for den saks skyld, - litt for lite, slik at de fortsatt har stivheten i seg. Koker du for mye, mister du næring, energi og saft. Du kan gjerne kalle det tominuttersregelen. Etterpå kan du rulle grønnsakene, som først er kokt i lettsaltet vann, i litt smør og avslutte med å på grovt salt. Da har du et godt måltid, lover Nicolai Lundsgaard.

Under konkurransen i Spania serverte hans eks-medarbeider Rasmus J Skoglund saltet og røkt skreirogn, med potetlefse og rømme.

- Jeg ville ha en særegen rett som hadde røtter i Nord-Norge, med mye smak. Å bære fram skreifiske-tradisjon, lefsebaking og seterrømme i en jafs til et internasjonalt publikum, er skikkelig moro. Urnorsk! jubler Skoglund.

Laget kongelig mat i Kina

Det nærmeste den unge kokken selv har kommet de kongelige, var under statsbesøket i Kina midten av oktober. Da var nordlendingen på plass og bidro under middagen i Shanghai - med meny utviklet av Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes.

- Det var så stort sikkerhetsopplegg at jeg fikk ikke møtt kongeparet selv, men også den turen det var en gøyal opplevelse, sier han.

Nå gleder Rasmus Johnsen Skoglund seg til å reise hjem til Norge igjen - og å komme tilbake på jobben:

- Jeg liker godt å bruke lokale råvarer, men har gjennom nesten et år med reising i Asia og Sør-Amerika både blitt glad i og formet av maten som lages der.