Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hylles: Restauranten sluttet med søppelkasser

Restauranten alle beundrer handler ikke mat.

MESTERNES MASTER: Douglas McMaster er sjefskokk på restaurant Silo i England. I bransjen sees han opp til av de store fordi han går nye veier for å skape et sirkulært og bærekraftig matsystem. Foto: Silo
MESTERNES MASTER: Douglas McMaster er sjefskokk på restaurant Silo i England. I bransjen sees han opp til av de store fordi han går nye veier for å skape et sirkulært og bærekraftig matsystem. Foto: Silo Vis mer
Hylles: Restauranten sluttet med søppelkasser

- Restaurant Amass har sluttet å bruke plastfolie, skrev vi og var med på å hylle et miljøtiltak. Kort etter kastet flere norske restauranter seg på bølgen.

La oss komme oss ut av plastparadigmet! Flott! Gratulerer!

Men, så fikk jeg høre om restaurant Silo - på Norges overlegent beste matfestival, altså Arktisk Mat i Mosjøen, som gikk av stabelen forrige helg.

Douglas McMaster snakket om hvordan han uten en et rødt øre ville starte en restaurant, tok opp lån på morens hus og satte i gang.

Det Silo holder på med er bærekraft 2.0. Hør bare her:

  • De krever at alle leverandører leverer ting i gjenbrukbar emballasje, for eksempel kommer det melk i melkespann som går tilbake til bonden.
  • Det lille av plast som kommer inn smeltes og formes til tallerkener som de bruker i restauranten.
  • Vinflasker knuses til sandkorn og smeltes om (på restauranten).
  • Det lille som finnes av matavfall går i en kompostmaskin. Komposten går tilbake til bonden. (De tilbyr også alle naboer å bruke maskinen)
  • Knivene lages av skrapmetall som hentes opp fra bunnen av Themsen, og smeltes om i Londons eldste smie, og håndtakene lages av smeltet plast
  • Bestikk er gjenbruk

Og lista fortsetter.

RESIRKULERT: Metallet er hentet fra bunnen av Themsen og smeltet til nye kniver av Clementknives Foto: Fra Clementknives Instagram
RESIRKULERT: Metallet er hentet fra bunnen av Themsen og smeltet til nye kniver av Clementknives Foto: Fra Clementknives Instagram Vis mer

Det begynte med at de fikk en idé om at de skulle slutte med å ha søppelbøtter. Gradvis har det utviklet seg til en tanke om sirkulær økonomi - og om up-cycling heller enn recycling. Altså at de skaper nyttige produkter av emballasje, for eksempel.

Målsettingen om at ingenting av det som kommer inn på restauranten skal havne på en søppelfylling har utløst en kreativ kraft som gjør det enda mer spennende å jobbe på Silo.

Restauranten har til nå vært i Brighton, men skal nå etablere seg i London. Gjennom å følge hjerte og engasjementet har restauranten fått massiv oppmerksomhet i engelsk presse. Blant mange priser har verdens første zero-waste restaurant vunnet Observer Foods pris for Mest etiske restaurant.

Internt i bransjen har de satt en ny standard for resirkulering og bærekraft som de rettmessig beundres for.

Det er selvsagt interessant at en restaurant får mer oppmerksomhet for avfallshåndtering enn maten som serveres. Det sier ikke så rent lite om vår tid.

Men, altså, maten ser ut også til å være fremragende, på alle måter.

Vår tids største utfordringer løses med tusenvis av store og små grep. Og noen er flinkere til å stake ut kursen enn andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media