Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grandiosa på julaften

I 1990 kom Erik med Grandiosa-spøken som lurte Norge

 - Jeg tenkte bare litt høyt, sier Erik Dalen. Her er historien om hvordan Grandiosa ble lansert som folkets alternativ til ribbe, lutefisk og pinnekjøtt.

FJÆR TIL HØNS: Få spiser Pizza Grandiosa som middag, men mange oppgir at de spiser frossenpizza i løpet av  julaften. Nendenfor finner du historien om hvordan «sannheten» om nordmenns pizzaappetitt julaften, oppsto.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FJÆR TIL HØNS: Få spiser Pizza Grandiosa som middag, men mange oppgir at de spiser frossenpizza i løpet av  julaften. Nendenfor finner du historien om hvordan «sannheten» om nordmenns pizzaappetitt julaften, oppsto.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1980 har vi spist en halv milliard Grandiosaer i Norge. Det er ufattelig mye pizza - for enkelte ufattelig mye harry pizza, for andre kosemat hele året, også på julaften.

I førjulstida, parallelt med at vi prøvekjører julematen, selges over fire millioner Grandiosa i Norge. Det er en økning på 20 prosent. Tusenvis av pizzaene stekes 24. desember.

HER ER MANNEN:   Jeg erkjenner at jeg er opphavet til historien om Grandiosa på julaften, sier Erik Dalen. Han lanserte det som som en tanke - som ble til en avisand. Nå er historien blitt en sannhet. Foto: IPSOS MMI
HER ER MANNEN:   Jeg erkjenner at jeg er opphavet til historien om Grandiosa på julaften, sier Erik Dalen. Han lanserte det som som en tanke - som ble til en avisand. Nå er historien blitt en sannhet. Foto: IPSOS MMI Vis mer

Nasjonalpizza

Uten en slengbemerkning fra Ipsos-MMI-direktør Erik Dalen for bortimot 30 år siden ville «grandis på julaften» neppe vært tema. Her er historien om hvordan Grandiosa ble lansert som alternativ til ribbe, lutefisk og pinnekjøtt.

Året er 1990. Den unge forskeren Erik Dalen lar seg intervjue om nordmenns spisevaner. På slutten av intervjuet blir journalisten og forskeren løsere i snippen. Det er da det kommer fra Dalen:

- Det er sikkert noen nordmenn som spiser Grandiosa på julaften.

-Jeg tenkte bare litt høyt. Folk spiser jo mye forskjellig i jula. Hvorfor ikke også pizza?

EN HALV MILLIARD: Fra starten i 1980 er det solgt en halv milliard Grandiosa. Pizzaeskene lagt etter hverandre tilsvarer lengden jorda rundt langs ekvator 39,5 ganger. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX
EN HALV MILLIARD: Fra starten i 1980 er det solgt en halv milliard Grandiosa. Pizzaeskene lagt etter hverandre tilsvarer lengden jorda rundt langs ekvator 39,5 ganger. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX Vis mer
«Ifjor dukket historien opp igjen. Da måtte jeg flire.» Erik Dalen, direktor Ipsos-MMI

Fra Dalens side var det en hypotese. Temaet ble ikke nevnt noe mer, heller ikke i saken journalisten skrev. Først to år etter kom grandiosabemerkningen på trykk, fra samme journalist, nå som et utsagn fra Dalen om at 50 000 nordmenn spiser Grandiosa på julaften.

-Jeg ringte journalisten. Han sa det var slik han husket samtalen, forteller Dalen.

Noen år senere ble påstanden gjentatt på trykk. Nå hadde tallet økt til 100 000 nordmenn som spiste grandis.

- Grandiosa på julaften ble en slags sannhet, men den medførte ikke riktighet. Den viser hvor slurvete journalister er, sier Dalen.

- Det er vel ikke helt riktig? Ditt eget meningsmålingsinstitutt gjorde i 2003 en måling hvor 100 000 nordmenn sier at de spiser Grandiosa på julaften. I en annen undersøkelse for Orkla i 2011 oppgir 200 000 at har «grandis »som julemat.

- Jeg ble gjort oppmerksom på det. Det var flere enn jeg trodde. Jeg hadde ikke noe med undersøkelsene å gjøre, bare så det er sagt. Denne historien lar seg ikke stanse. Da den dukket opp igjen i fjor, måtte jeg flire.

GRANDIS VS. HJEMMELAGET: Du vil bli overrasket over hvor raskt det går å lage pizza fra bunnen. To av kokkene i The Flying Culinary Circus viser deg triksene! Her kan du studere oppskrifta. Video: Dagbladet Vis mer

Ut av skapet

- Fikk du grandis-elskerne ut av skapet, Dalen? Din bemerkning legitimerte jo på en måte ferdigpizza som julemat.

- He,he. Jeg går ikke god for noen årsakssammenheng her. Jeg har drevet med meningsmålinger i 40 år og vet at ting ofte ikke er slik de framstår,sier Dalen og fortsetter:

- Hvis jeg sa til deg at 100 000 nordmenn spiser sushi på julaften, skal du ikke se bort fra at noen ville begynt med det. Vi lar oss påvirke.

PIZZAVALGET: På Stranda tar de vare på minner som kampanjen  "Pizzavalget". Kampanjen bidro sterkt til salgsvekst. Her står Kronprins Haakon for en lysende "valgplakat". Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX
PIZZAVALGET: På Stranda tar de vare på minner som kampanjen  "Pizzavalget". Kampanjen bidro sterkt til salgsvekst. Her står Kronprins Haakon for en lysende "valgplakat". Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX Vis mer

Heller en god svinestek

Ifølge NRK oppga 55 prosent i 2014 at de spiste ribbe, 33 prosent at de spiste pinnekjøtt og tre prosent kalkun på julaften. Noen få prosent spiser fisk eller skinkestek, og sju prosent svarer «annet». Hvor mange frossenpizzaer som skjuler seg bak det prosenttallet, er ukjent.

- Hva spiser du selv julaften, Dalen?

- Min julemat er påvirket av familier som kommer fra mange forskjellige steder og har forskjellige julematskikker. Jeg har spist så mye forskjellig at jeg ikke har tradisjon for noe. I år blir det ribbe, julepølse og medister.

PRINSEMAT: Jo,da det er selveste kronprins Haakon (nr to fra venstre) som her besøker Orklas produksjonsanlegg for Grandiosa på Stranda.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PRINSEMAT: Jo,da det er selveste kronprins Haakon (nr to fra venstre) som her besøker Orklas produksjonsanlegg for Grandiosa på Stranda. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Du kunne ikke tenkt deg pizza, ikke engang til lunsj?

- Jeg spiser ikke pizza til lunsj. Pizza er varm mat. Det spiser jeg til kvelds. Min kone står faktisk akkurat nå og lager pizza som vi skal spise i kveld. En deilig hvit variant med creme fraiche, ikke Grandiosa. Skulle jeg spist noe annet enn ribbe på julaften, måtte det være pinnekjøtt. Eller svinestek. Det liker jeg godt.

Les også:

Pizzatest: - Hadde noen servert meg denne, kunne jeg trodd at de hadde laget den selv

Slik får du perfekt pizza

Så lenge holder julematen i kjøleskapet


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!