Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av Itamae

I baren på den bortgjemte Oslo-restauranten lager verdens beste kokk «billigmat»: Om få uker forsvinner han

Den nybakte verdensmesteren har 12 plasser.

SUPER-PAK: På Itamae på Grünerløkka får du en pakke på 12 retter, alle laget av Vladimir Pak, som i høst ble kronet til vinner av VM i sushi. Foto: Nina Hansen
SUPER-PAK: På Itamae på Grünerløkka får du en pakke på 12 retter, alle laget av Vladimir Pak, som i høst ble kronet til vinner av VM i sushi. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens beste sushikokk, her?

image: I baren på den bortgjemte Oslo-restauranten lager verdens beste kokk «billigmat»: Om få uker forsvinner han

Fredag var ikke helt overbevist, men sannheten er at Vladimir Pak, som for tiden svinger knivene hos den nokså nyåpnede sushibaren Itamae på Grünerløkka, vant VM for sushikokker i Tokyo i fjor. Lokalet ligger rett innenfor døra til restauranten Kamai, og har kun plass til åtte gjester samtidig. Prinsippet er enkelt, man sitter på rekke og rad i baren hvor maten lages foran øynene på gjestene – og spises øyeblikkelig.

- Hurtigmat, altså. I ordets rette betydning, sa Robinson og konkluderte, som Fredag, at dette ikke er stedet for romantiske stevnemøter eller dype samtaler over en tre-retter. Her sitter du ved baren og får kun fast meny med tolv serveringer, til 795 kroner per hode.

BARE TOLV: Den lille restauranten med tolv bord ligger innenfor døra til restaurant Kamai.
BARE TOLV: Den lille restauranten med tolv bord ligger innenfor døra til restaurant Kamai. Vis mer

- Tolv! Orker vi så mye, da?

Nå var det Robinsons tur til å være skeptisk, men uten grunn, skulle det vise seg. For flere av rettene er relativt små. Det begynte beskjedent med østers med ponzusaus, vårløk og ørretrogn. Friskt og delikat. Men det var neste rett som imponerte. Rå kveitefilet marinert i rødbet-juice og servert med rikelig yuzusaus, ristede hasselnøtter, agurk og sprø quinoafrø. En nærmest perfekt sammensetning av lekkert ytre, varierte, men harmonerende smaker og spennende konsistens. Men særlig japansk?

IKKE BARE JAPAN: Kokken lar seg inspirere av andre steder og blander det inn i den japanske tradisjonen.
IKKE BARE JAPAN: Kokken lar seg inspirere av andre steder og blander det inn i den japanske tradisjonen. Vis mer

- Det er noe av poenget her. Jeg eksperimenterer litt med det tradisjonelle japanske og andre innflytelser, forklarte verdensmesteren.

Så kom godsakene på pen rekke: Sashimi av hamachi med jalapeño, misosuppe med kolje og tang, tre nigiri-varianter som begge var spennende og velsmakende, makiruller med henholdsvis finhakket kongekrabbe, kamskjell og rå reker. Som regel er reker varmebehandlet, også i sushisammenheng, men Robinson og Fredag var enige om at dette var bare nydelig.

- Lukt på dette, sa kokken og holdt fram en bolle med varm ris som han hadde puttet en god dæsj smeltet smør i. Det luktet norsk risengrynsgrøt, minus kanel. Men da han blandet biter av lettgrillet ål, store, oransje rognperler og en rå vakteleggeplomme i risen, smakte det i hvert fall ikke grøt.

- Noen har sagt at jeg burde kalle denne «Carbonara of the east», sa han og lo.

LEKRE BITER: Standardmenyen byr på tolv biter. Det er akkurat passe mener anmelderne.
LEKRE BITER: Standardmenyen byr på tolv biter. Det er akkurat passe mener anmelderne. Vis mer

- Det er interessant, men jeg vet ikke om kombinasjonen smør, eggeplomme og ål er min favoritt, mente Fredag.

Robinson, derimot, var mer positiv.

Som alle japanske steder med respekt for seg selv, bys det på et utvalg sake. Robinson og Fredag droppet den japanske risvinen denne gang, og gikk i stedet for en flaske tørr, musserende Riesling av typen Von Buhl.

Siste post på menyen var en omelett søtet med mirin, servert med pære, hakkede nøtter, et hint av chili, samt yuzu-saus for syrens skyld. En passende dessert til et mektig og morsomt måltid. På flere vis. For det er ingen tvil om at en av suksessfaktorene denne kvelden var kokken sjøl – og hans sosiale evner. Han svarer villig på dumme spørsmål, forklarer og demonstrerer. Men hvis du vil oppleve ham bak disken på Grünerløkka, bør du forte deg. I begynnelsen av mars er han tilbake på Omakase i Vikaterrasen. Den er også verd et besøk, bevares, men det som serveres der er mer tradisjonelt og prisen er dobbelt så høy som hos lillebroren Itamae.

- Kanskje vi skulle booke et nytt besøk snart? spurte Robinson.

Fredag så opp fra mobilen og smilte.

- Ligger langt foran deg i løypa. Passer neste torsdag?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!