FUNKIS: Fiskehallen slik den fremsto fra sjøen tidlig på 1930-tallet. Mellom andre og tredje etasje er en stor takterrasse, der det er planlagt uteservering. Fra brygga gikk den en bred tretrapp ned mot vannet. Foto: Karl Harstad / Oslo Museum / Creative Commons 3.0
FUNKIS: Fiskehallen slik den fremsto fra sjøen tidlig på 1930-tallet. Mellom andre og tredje etasje er en stor takterrasse, der det er planlagt uteservering. Fra brygga gikk den en bred tretrapp ned mot vannet. Foto: Karl Harstad / Oslo Museum / Creative Commons 3.0Vis mer

Fiskehallen ypper til «krig» med Fisketorget:

I dag åpner dørene til stedet som i 80 år var stengt for Oslo-folk

Ny restaurant åpner i Fiskehallen i dag: Første trinn i stort sjømatsenter på Vippetangen

- Fisketorget er jo bare juks! Det er en restaurant, de har lurt politikerne skikkelig. Det var ikke en restaurant med en liten fiskedisk de fikk lov til å bygge, de skulle bygge et fisketorg, sier Bjørn Gjeitnes, daglig leder i Fiskehallen.

NY RESTAURANT: Hallen er den første av restaurantene som åpner for publikum i den gamle Fiskehallen. Her er daglig leder Bjørn Gjeitnes.
NY RESTAURANT: Hallen er den første av restaurantene som åpner for publikum i den gamle Fiskehallen. Her er daglig leder Bjørn Gjeitnes. Vis mer

På Fiskehallen er det stikk motsatt. Her har de formidlet fisk fra fiskere til fiskehandlere, restauranter og produsenter over hele byen, men har ikke fått lov til å selge direkte til forbrukerne før nå.

I dag åpner «Hallen» offisielt, en kombinert sjømatrestaurant og fiskeutsalg, i første etasje i den gamle fiskehallen. Senere skal det bli både sjømatsenter og en større restaurant med uteservering på taket av den verneverdige bygningen. Alt dette i tillegg til Fiskehallens ordinære drift.

På lag med Oslofjord-fiskerne

Helene Kristoffersen, daglig leder i Pipervika, som «fisketorget» heter, forholder seg rolig til kritikken. Fisketorget ble møtt med massiv kritikk etter åpningen i fjor sommer. Flere politikere og besøkende var ikke fornøyd med resultatet; en sjømatrestaurant med fiskedisk. Nå har de gjort noen endringer i ledelsen, og hun mener de oppfyller forventningene: Å selge og servere sjømat eller sjømatrelaterte produkter.

- Vårt mål er å få sjømat ut til både beboere i Oslo og omegn - men også de som er tilreisende, sier Kristoffersen til Dagbladet. - Det mener vi at vi har fått til.

Hun peker på samspillene med fiskebåtene som åpner at Pipervikas plassering ved siden av fiskebåtene.

- Vi jobber med fiskebåtene, og det er grunnen til at vi ligger her. Fiskehallen er et mottak, men de mangler fiskebåtene. Der yrkesfiskerne er, sier Kristoffersen.

- Det er viktig å bevare et av Norges eldste yrker og tradisjoner - ja det som har bygget landet.

Nytt matsentrum på Vippetangen

Fiskehallen ligger ytterst på Vippetangen, rett vis-à-vis gatematmarkedet Vippa, og den enorme kornsiloen, som også fortsatt er i bruk.

I dag er hallen i hovedsak, slik Kristoffersen peker på, et fiskemottak.

Her kommer biler kjørende fra hele landet med dagens fangst, fra halv tre om morgenen, og fordeles på de drøye ti firmaene som holder til her. Noen sløyer eller fileterer fisken for videresalg, mens andre foredler. Røyker, luter, lager fiskekaker eller sushi.

Nå vil de bli enda større.

- Barna må få ta på fisken!

Den første restauranten åpner offisielt 18. oktober, men har vært åpen for publikum siden midten av september. De serverer et utvalg fiskeretter, og har en liten fiskedisk. Selve fiskedisken er foreløpig ganske beskjeden, men er planlagt utvidet etter hvert som stedet blir kjent og etterspørselen øker.

- Veien er jo ikke lang til mer fisk! ler Gjeitnes.

UTESERVERING: Fiskehallen har i dag en enorm takterrasse som kun benyttes av dem som jobber i bygget. Her er det planlagt en stor utservering i tilknytning til en sjømatrestaurant som skal ligge i byggets 3. etasje.
UTESERVERING: Fiskehallen har i dag en enorm takterrasse som kun benyttes av dem som jobber i bygget. Her er det planlagt en stor utservering i tilknytning til en sjømatrestaurant som skal ligge i byggets 3. etasje. Vis mer

Fremover er det planer om involvere byens beboere langt mer. I byggets tredje etasje har de fått rammetillatelse til å bygge ut en mesanin, med restaurant, et besøkssenter, spesielt rettet mot barn.

- Vi har en oppgave å gjøre, utover det å selge fisk, sier Gjeitnes.

Han viser spesielt til opplæring av barn og unge, der mange ikke kjenner til fisk som noe særlig annet enn fiskepinner. I dag har de omvisning for klasser, men siden det er i produksjonslokaler og fisken skal selges, er det «bare se, men ikke røre» som gjelder. I besøkssenteret skal de få ta på den.

RETT FRA LEVERANDØR: Greske Frangiskos Daveronis er innom Hallen før åpningstid og kjøper fem sider røkelaks han skal ta med seg til slektninger i Hellas. - Jeg tar alltid med fisk hjem, sier han.
RETT FRA LEVERANDØR: Greske Frangiskos Daveronis er innom Hallen før åpningstid og kjøper fem sider røkelaks han skal ta med seg til slektninger i Hellas. - Jeg tar alltid med fisk hjem, sier han. Vis mer

- Dette er veldig viktig med henblikk på at folk skal spise fisk. Oslos barn må bli kjent med fisk!

- Ønsker vi at barna og folk skal spise mer fisk, må de få nærkontakt med dem!

Produksjon av fiskekaker, til restauranten og til utsalg, flyttes også til vinduslokaler, slik at publikum kan få innsyn i hvordan produksjonen foregår. Her kan alle være på første rad på fabrikkbesøk - utenfor vinduene.

HALLEN: Lyse, men lune lokaler i den nye restauranten i Fiskehallen.
HALLEN: Lyse, men lune lokaler i den nye restauranten i Fiskehallen. Vis mer

Og alt dette uten at dagens produksjon skal berøres. I dag jobber det 125 mennesker i Fiskehallen. Utbyggingen skal gi flere arbeidsplasser.

Henger på festeavtalen

Bygningen fra 1934 er et levende kulturminne. Fra starten og helt fram til 2017 gjorde fiskeproduksjon at stedet var stengt for allmennheten. Det er verneverdig, og det er begrenset hvor store endringer de får gjøre. Men planene er store, og byantikvaren har vært tett involvert i planleggingen.

OVERLYS: Fiskehallen er en arkitektonisk perle. Bygget var det første industribygget i Oslo med overlys. Det skal de ikke gjøre noe med, men det blir glasstak mellom publikumssonene og ned til produksjonen.
OVERLYS: Fiskehallen er en arkitektonisk perle. Bygget var det første industribygget i Oslo med overlys. Det skal de ikke gjøre noe med, men det blir glasstak mellom publikumssonene og ned til produksjonen. Vis mer

Det største hinderet er festeavtalen. Det lille stykket land som Fiskehallen ligger på eies av Oslo kommune, i motsetning til resten av kyststripa i hovedstaden som i hovedsak eies av Oslo Havn.S

Fiskehallens festeavtale går ut i 2023, og for å få gjennomført så store investeringer er de avhengige av å ro i land en ny festeavtale på minst 49 år, men de håper på en avtale på mellom 50 og 100 år.

Fiskehallen er i dialog med kommunen etter initiativ fra Hanna Marcussen (MDG). Dialogen er god, og Gjeitnes er positiv.

- Vi tror at en ny festeavtale vil være på plass i løpet av første halvår 2019.