Verdens brøddag:

I dag kan du spise så mye brød du vil

Og du trodde nordmenn var gale etter brød? Brød er verdens viktigste matvare.

FRISTENDE: Ferske brød kan ta ta knekken på viljestyrken til nesten hvem som helst. I dag kan du spise så mye brød du vil. Skulle det bli i meste laget, kan du trøste deg med at brød er miljøvennlig mat. Foto: OLAV OLSEN
FRISTENDE: Ferske brød kan ta ta knekken på viljestyrken til nesten hvem som helst. I dag kan du spise så mye brød du vil. Skulle det bli i meste laget, kan du trøste deg med at brød er miljøvennlig mat. Foto: OLAV OLSENVis mer

Få ting smaker bedre enn hjemmebakt brød. Selv karbofantatikere gir tapt når stekovnsdøra åpnes og duftende gylne bakverk kommer på bordet.

I dag er det Verdens brøddag. Strengt tatt Verdens matvaredag, men brød er verdens viktigste matvare, så dagen er like mye kjent som Verdens brøddag.

Dagen for hjemmebakt

Hvorfor ikke boltre deg i en favorittvariant eller flere? Gjerne signert deg selv.

BEST: Selvgjort er velgjort. Hvorfor ikke bake ditt eget brød i anledning Verdens brøddag? Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BEST: Selvgjort er velgjort. Hvorfor ikke bake ditt eget brød i anledning Verdens brøddag? Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Det kan være dagen for arme riddere eller duftende rundstykker til frokost. For et velfylt pitabrød til lunsj og middag med grateng overstrødd med brødkrum - eller løksuppe gratinert med myk loff og smeltet ost.

Vil du ta den helt ut, lag en god gammeldags brødpudding til dessert. Eller bak et brød. Er du åpen for litt matvarefilosofi, kan du ta inn over deg at ingen annen matvare bringer verden sammen som brødet.

Brødet forener oss på tvers av kulturforskjeller og religioner.

Verden har spist brød i hundrevis av år. Uten å overdrive kan man si at vi har erfaring for at det funker!

Brød smaker godt, er relativt billig, har fiber og viktige næringsstoffer, finnes i utallige varianter og er til og med bra for tennene våre.

Men brød er også noe av det vi kaster mest. Kokken Ole Martin Alfsen, kjent fra TV-programmer og middagstjenesten Godt Levert er blant dem som utnytter gammelt brød, i retter som brødbpudding og den italienske brødsalaten panzanella.

Ikke største brødnasjon

Nordmenn er kjent for matpakka og for å spise brødmat sent og tidlig. Det er lett å tro at vi er verdens største forbrukere av brød og korn. Der tar vi feil.

Ifølge Lars Fredrik Stuve, direktør for Felleskjøpet er tallet lavere i Norge enn på verdensbasis. Forklaring? Vi har tilgang på så mye annen mat; smør, svin, fjærkre, melkeprodukter, nesten alt hjertet kan begjære.

Mens andre nasjoner får dekket halvparten av energitilførselen i kostholdet fra korn, er tallet for nordmenn 28 prosent. Det betyr av vi snitt spiser fem brødskiver hver dag.

FEM OM DAGEN:  jo,da vi skal spise grønnsaker også, men brød er også god mat. Nordmenn spiser i snitt fem brødskiver hver dag. Det er ikke verdenstoppen. Mange nasjoner spiser mer. Her fra Åpent Bakeri.
FOTO: STEIN J. BJØRGE
FEM OM DAGEN:  jo,da vi skal spise grønnsaker også, men brød er også god mat. Nordmenn spiser i snitt fem brødskiver hver dag. Det er ikke verdenstoppen. Mange nasjoner spiser mer. Her fra Åpent Bakeri. FOTO: STEIN J. BJØRGE Vis mer

Hurra for brødet

Etter å ha vært i skammekroken en stund, er det igjen lov å kose seg med brød. I hvert fall innimellom.

VERDENSLIM: Brød er enkelt, anvendelig og god mat. Ingen annen matvare bringer verden sammen som brødet, på tvers av kulturforskjeller og religioner. FOTO: STEIN J. BJØRGE
VERDENSLIM: Brød er enkelt, anvendelig og god mat. Ingen annen matvare bringer verden sammen som brødet, på tvers av kulturforskjeller og religioner. FOTO: STEIN J. BJØRGE Vis mer

Vi får stadig flere varianter, også i butikken. Byggbrød, havrebrød, supergrovt brød, surdeigbrød, lunsjmuffins, muslibrød. Vi baker rundstykker fulle av nye korn, lager bagetter slik de gjør i Frankrike, focaccia som italienerne og nanbrød som i India.

Miljøvennlig mat

Er du miljøbevisst og glad i brød har du funnet en god kombo.

Brød er klimasmart mat. Korn er enestematproduksjon med vekstpotensial, korn kan dyrkes overalt og setter lite fotavtrykk. Det er faktisk bare gulrøtter, poteter og epler som kan måle seg med kornet iCO2-utslipp pr kilo matvare. Spiser du litt mer korn og litt mindre kjøtt har du gjort noe bra for miljøet.

Og skulle du sitte igjen med litt tørt brød, er det ingen grunn til å fortvile. Det finnes tusen triks, fra å bruke brød til jevning av sauser til strøkavring. Sjekk ut hva stjernekokken Dag Tjersland gjør.

Les også:

Slik oppbevarer du brødet ditt.

Den beste maten lager du med gammelt brød.

Slik velger du riktig brød