Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ønsker aldersgrense:

I dag kommer energidrikk-dommen i Norge. Svenskene tar uvant grep

Tre av fire nordmenn ønsker aldersgrense på energidrikk

VURDERES OGSÅ I NORGE: Flere land har innført aldersgrense på kjøp av energidrikk. Foto: NTB Scanpix
VURDERES OGSÅ I NORGE: Flere land har innført aldersgrense på kjøp av energidrikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire sier ja til innføring av aldersgrense på energidrikker, viser fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet. Et stort flertall mener samtidig at energidrikkene ikke bør stå sammen med mineralvann i butikkhyllene.

- Dette er klar tale fra forbrukerne. Det stadig økende konsumet av energidrikker hos barn og unge oppfattes som et reelt problem i hele befolkningen. At så mange ønsker innføring av aldersgrense tror vi ikke handler om frykt, men at forbrukerne ser konsekvensene og bivirkningene som disse produktene fører til, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Taus inntil videre

REAGERER: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener det er bekymringsverdig at så mange barn konsumerer store mengder energidrikk.
REAGERER: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener det er bekymringsverdig at så mange barn konsumerer store mengder energidrikk. Vis mer

I formiddag overleverte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) sin risikovurdering av energidrikker til Mattilsynet. Folkehelseminister Åse Michaelsen ønsker ikke å kommentere sitt syn før hun har fått tid til å gå gjennom rapporten. Men hun bekrefter at hun lenge har vært opptatt av problemstillingen:

- Jeg ønsker mer kunnskap om helserisiko ved energidrikk. Derfor har jeg gitt Mattilsynet i oppdrag å utrede dette og anbefale konkrete tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker, sier hun.

Dagbladet kan avsløre at Livsmedelsverket - Sveriges svar på Mattilsynet - kom til en følgende konklusjon i deres ferske rapport fra desember 2018: I stedet for aldersgrense ønsker man inn for å innføre maksinnhold på koffein i alle typer energidrikker:

- Vi erfarer at koffeininnholdet i ulike energidrikker varierer ganske mye. Dette stiller krav til forbrukerne om å lese ingredienslista på flaskene nøye. Å innføre maksinnhold av koffein tror vi er et grep som kan gjøre at barn og ungdom ikke får i seg uønsket mye, sier Anna Wedholm.

Wedholm er avdelingssjef i Livsmedelsverket og understreker at måtelig inntak av energidrikker ikke er farlig.

- Et maksinnhold innebærer at flaska ikke får inneholde overdrevet høye konsentrasjoner av koffein, sier hun.

Koblet til en rekke helseplager

- I Norge ønsker mange at man skal innføre aldersgrense på kjøp. Hvorfor er ikke det aktuelt i Sverige?

- Det har blitt utredet også her hos oss.. Innsikten som ligger til grunn for rapporten vår, viser at det ikke framfor alt er fra energidrikker barn og ungdom får i seg høyt koffeininnhold. Vi mener derfor ikke at en aldersgrense er et effektiv tiltak overfor denne målgruppen i Sverige, framholder hun.

Lege og medisinsk fagredaktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har tidligere fortalt Dagbladet at en boks energidrikk sjelden er skadelig, men atmange over en kortere periode kan føre til alvorlige bivirkninger.

– Det gjelder spesielt for dem som har underliggende årsaker til hjerteforstyrrelser som kan utløses av store doser koffein. Når hjertet – som i dette tilfellet – slår altfor fort, greier hjertet ikke å pumpe nok blod.

Sist sommer forbød Storbritannia salg av energidrikker til barn og ungdom.

Restriksjonen er en del av den britiske regjeringens strategi om å forebygge overvekt blant barn, men hovedbekymringen retter seg mot det høye innholdet av koffein i drikkene.

Høyt inntak har vært koblet til en rekke helseplager, blant annet hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Svært høyt inntak kan også få alvorlige konsekvenser, som nyresvikt og hjertestans, ifølge Folkehelseinstituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!