Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grevinnen og hovmesteren

I kveld skåler han lystig med miss Sophie. Men vennene visste også at han hadde en helt annen side.

-Hadde sett på nært hold hvordan alkohol ødelegger

LEGENDARISK: NRK1 viser "Grevinnen og hovmestereren" presis kl. 21.00 lille julaften.
LEGENDARISK: NRK1 viser "Grevinnen og hovmestereren" presis kl. 21.00 lille julaften. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før dagen er det mange av oss som gleder oss til "Kvelden før kvelden" på NRK1. Årets programledere Ingrid Gjessing Linhave og Haddy N'jie har flere overraskelser på lur, men èn ting er uomtvistelig: Kl. 21.00 lille julaften vises innslaget med "Grevinnen og hovmesteren" - slik det er blitt gjort hvert år siden 1980.

Akkurat som mandelen hører med julegrøten, må vi liksom få med oss at hovmesteren blir stadig mer beruset mens han roper "schkål" i det han serverer vertinnen Miss Sophie og hennes fire imaginære, avdøde gjester på hennes 90-års dag.

Store kontraster

I tillegg til diverse fludium, serverer hovmesteren en karrisuppe ved navn Mulligatawny, mandelpanert hyse og kylling med 40 hvitløkfedd. Helt til sist kommer innpakkede klementiner dynket i portvin på bordet.

PROGRAMLEDERE: Ingrid Gjessing Linhave og Haddy N'jie gleder seg til å vise "Grevinnen og hovmesteren" kl. 21.00.
PROGRAMLEDERE: Ingrid Gjessing Linhave og Haddy N'jie gleder seg til å vise "Grevinnen og hovmesteren" kl. 21.00. Vis mer

Hovmesteren - mesterlig fremstilt av Freddy Frinton - blir mer og mer bedugget hver gang grevinnen svarer "Same procedure as last year, James". Millioner av tv-seere har skoggerledd over skuespillerens evne til å snuble over tigerteppet hele 11 ganger i løpet av sketsjens 11 minutter.

I virkeligheten hadde mannen som ble kjent for sin evne til å fremstille en beruset person, snublende få likheter med sin rollefigur. Privat skydde nemlig engelskmannen alt som minnet om vin, øl og sprit!

Den engelske avisen The Guardian bemerker det pussige ved at en av de beste rolletolkningene som er gjort som fyllik, er signert en som selv aldri rørte en dråpe alkohol! Ifølge Wikipedia var årsaken til avholdet at han på nært hold hadde erfart hvor stor skade rusen fører med seg.

- Det er en skjebnens ironi at Frinton var en avholdsmann som privat levde et forsiktig liv. Hans eneste "svakhet" var at at han etter teaterforestillingene hadde en sær matvane; kombinasjonen av nyrer blandet med løk, skriver The Guardian.

Spilte rollen i mange år

Freddie Frintons oppvekst i Lincolnshire var fjernt fra både grevinner og hovmestere. Hans mamma valgte å adoptere ham bort. Etter skolegangen begynte tenåringen ved en fiskeforedlingsbedrift, hvor kollegene oppdaget Freddies utrolig evne til å parodiere og å fortelle vitser. Ifølge Wikipedia fikk han sparken, og valgte deretter å satse på teateryrket.

Da filmen ble lansert i 1963, hadde Frinton for lengst fått god dreis på sin sjanglende gange og etter hvert uklare stemmebruk. I 18 år hadde han allerede fremstilt hovmesteren i teaterstykket Dinner for One, som var opptakten til "Grevinnen og hovmesteren".

NRKs pressetjeneste opplyser at TV-seerne i 2001 kunne stemme på om de ville gå over fra svart/hvitt til en ny versjon i farger, men forslaget ble nedstemt. Det er en utbredt misforståelse at "Grevinnen og hovmesteren" handler om et selskap på nyttårsaften, for manuset tar utgangspunkt i feiringen av grevinnens 90-års dag. Freddie Frinton døde 16. oktober 1968, kun 59 år gammel. Han var gift to ganger og etterlot seg fem barn.

STJERNEDUO: Grevinnen og hovmesteren har vært vist på NRK1 hver lille julaften siden 190.
STJERNEDUO: Grevinnen og hovmesteren har vært vist på NRK1 hver lille julaften siden 190. Vis mer

Les også:

Ukraina forbyr sin versjon av "Grevinnen og hovmesteren"

Hvor mange ganger snubler hovmesteren i tigerhodet?

Alt du ikke visste om grevinnen og hovmesteren

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!