PIFFI MÅ PÅ: Halvt horn med skinke, ost og piffi, varmet i mikroen, er for mange Stavangers uoffisielle "distriktrett". Foto: THOMAS GUSTAVSON
PIFFI MÅ PÅ: Halvt horn med skinke, ost og piffi, varmet i mikroen, er for mange Stavangers uoffisielle "distriktrett". Foto: THOMAS GUSTAVSONVis mer

I Stavanger elsker de «hallthorn­­­­­­ost­­­­­­ogskinka­­­­­­­piffivarmt»­

- Skal helst bade i piffi.

- Hornet skal helst bade i piffi, det er typisk «siddiser», sier Thomas Gustavson fra Stavanger om Rogalands noe sære lunsjfenomen; et halvt horn med skinke, ost og piffi, varmet i mikroen.

Gustavson er en av over 13.000 medlemmer i en Facebook-gruppa dedikert til den populære matretten som engasjerer så mange.

Der har han har stolt postet bilde av sin «HHOSPV» (forkortelse for halvt horn ost skinka piffi varmt) helt overstrødd av piffikrydder.

Kjenner du til en spesiell rett området ditt er kjent for? Da vil vi gjerne høre om det! Send oss en e-post på mat@dagbladet.no

Viktig med hurtig bestilling

Reglene for hvordan hornet skal lages og konsumeres diskuteres heftig blant medlemmene i gruppa. Skal osten legges før skinka, er det lov med ketchup og hvor lenge skal den egentlig varmes? Kan man bruke noe annet enn kokt skinke?

GLADMAT: Jan-Erik Hauge og Tony Martin i foodtrucken Den lille havfyren, selger en oppgradert versjon av den lokale lunsjyndlingen "horn med skinke, ost og piffi". Foto: MARTIN LARSEN
GLADMAT: Jan-Erik Hauge og Tony Martin i foodtrucken Den lille havfyren, selger en oppgradert versjon av den lokale lunsjyndlingen "horn med skinke, ost og piffi". Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Men en ting er sikkert:

- Det veldig viktig at man sier det sykt fort når man bestiller horn: «hallthornostogskinkapiffivarmt» sier Christian Carr fra Stavanger til byas.no.

Carr er grunnleggeren av Facebookgruppa som har gjort at HHOSPV så smått begynner å bli kjent utenfor Stavanger. Hornet i seg selv er ikke et nytt fenomen.

- Det var på menyen da jeg var barn på 70-tallet. Piffi og aromatkrydder var stort da, skriver matblogger Liv Ragnhild Lassen i et blogginnlegg med oppskrift på hornet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lage ditt eget halve horn med ost, skinke og piffi? Se video nederst i saken.

Gourmetversjonen

- Det er særegent for Stavanger, og moren min kan faktisk huske «hallthornostogskinkapiffivarmt» fra tiden da hun bodde i Stavanger på 80-tallet, forklarer Henrikke Knudsen.

NYTT KONSEPT: Henrikke Knudsen og Tony Martin ville hedre noe urlokalt, og solgte sin versjon av «hallthornostogskinkapiffivarmt» på Gladmat festival i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN
NYTT KONSEPT: Henrikke Knudsen og Tony Martin ville hedre noe urlokalt, og solgte sin versjon av «hallthornostogskinkapiffivarmt» på Gladmat festival i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Knudsen og partneren Tony Martin har tatt den populære brødmaten til neste nivå. Martin er kokk på det norske kokkelandslaget og har utviklet en gourmetversjon av hornet, som han og et par kolleger solgte fra foodtrucken «Havfyren» på Gladmat-festivalen i Stavanger.

GOURMETVERSJONEN: Kokken Tony Martin har oppgradert hornet med langtidsstekt svin, jærost og sennepsdressing. Foto: MARTIN LARSEN
GOURMETVERSJONEN: Kokken Tony Martin har oppgradert hornet med langtidsstekt svin, jærost og sennepsdressing. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Som kokk har jeg bakgrunn fra flere restauranter med «fine dining» og Michelin-stjerner, og dette fikk meg til å ville prøve et helt annet konsept, forklarer Martin.

- Stavangerfolk er kanskje litt bortskjemte i matveien, men de fleste er fortsatt veldig glad i «vanlig» mat som er ekte og litt mer jordnært.

Folk spiser mye rart, hva har du på vaffelen din for eksempel?

- Jeg synes «hallthornostogskinkapiffivarmt» virkelig fanger Stavangerfolket, men ikke på en negativ måte, sier Martin.

Han ønsket å gi den lokale lunsjfavoritten et ansiktsløft som var tråd med tiden - med en liten smak av Michelin.

Martin avslører at de ikke bruker piffikrydderet i sin versjon av HHOSPV, men en sennepsdressing med godt krydder, langtidsstekt svin, jærost og parmesan - utvilsomt fortsatt et særegent lunsjtilbud fra Rogaland.

Video: Michele Sværen, I-DE Design og kommunikasjon.