Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Derfor er avokadoen dyr

I USA er den så dyr at en avokado-bande skal være avslørt. Mens streik og tørke truer norsk marked: - Nå er prisene på vei opp

Problemene står i kø for norske avokadoelskere. Kinesisk etterspørsel, streiker, oversvømmelser og tørke.

STIGENDE ETTERSPØRSEL: Den stadig stigende etterspørselen gjør at prisene stiger. Flere steder opplever man at avokado skal ha blitt stjålet. Foto: Scanpix
STIGENDE ETTERSPØRSEL: Den stadig stigende etterspørselen gjør at prisene stiger. Flere steder opplever man at avokado skal ha blitt stjålet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig ble tre menn i California arrestert - mistenkt for å ha stjålet avokado i stor stil, melder BBC. Verdien på avokadoene er på hele 300 000 dollar, altså omtrent to og en halv million kroner.

De høye prisene på den populære frukten gjør at det er mulig å tjene store penger. De tre mennene skal selv ha arbeidet for selskapet de stjal fra i en årrekke.

Politiet mener å vite at mennene har stjålet og solgt avokado til uvitende kunder i månedsvis.

- Det er høy etterspørsel etter dem. Alle elsker avokado, forklarer John Franchi ved politiet til L.A. Times om avocadosituasjonen.

Også i New Zealand

Det er ikke bare i California at man mistenker at avokadotyver har vært på ferde. Også i New Zealand ble det foretatt arrestasjoner nylig.

De påståtte tyveriene var riktignok av mindre format. I løpet av nattas mulm og mørke skal noen ha brukt raker for å få frukten ned fra trærne.

- I New Zealand importerer vi ikke avokado. Denne sesongen har avlingene vært lave og etterspørselen høy, forteller Jen Scoular, er leder for New Zealand Avocado, til stuff.co.nz.

At avokadoene ikke var modne så ikke ut til å legge noen demper på avokado-raidet.

Stort avokadopress

Det er ikke lenge siden Dagbladet kunne rapportere om at avokado ble fjernet fra butikker i Danmark etter avsløringer.

- Det er stort press på avokado i markedet om dagen, forteller kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop Norge. Dette gjør at prisene stiger.

- Det har spesielt vært utfordringer i Sør-Amerika på grunn av dårlig vær. Dette fører igjen til at en del produksjonsområder har blitt ødelagt.

Dette halvåret har vært preget av tørke i California, oversvømmelser i Peru og sene avlinger i Mexico. På toppen av det hele kommer det streiker blant arbeiderne i Mexico og økt etterspørsel fra Kina. Det har ført til at prisen har økt med opptil 50% i Storbritannia, melder The Guardian.

- Dere har nok på lager?

DELE AVOKADO: Dette er den tryggeste måten å dele en avokado og fjerne steinen. Video: Per Ervland Vis mer

- Slik situasjonen er i dag har Coop likevel tilgang på tilstrekkelig med varer, men prisene våre har steget litt siste tiden som følge av dette. Han forsikrer dog at de vil strekke seg lang for å tilby den populære frukten til en rimeling penge: - Vi strekker oss fortsatt for å kunne holde prisene så lave som mulig ut til våre kunder, forteller Kristiansen til Dagbladet.

Norge foreløpig skjermet

I Norgesgruppen har de ennå ikke merket noe til prisøkningen:

- Vi opplever ingen store endringer i avokado-markedet akkurat nå, opplyser kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i Norgesgruppen.

Men, de kan bekrefte at fruktens popularitet er stigende:

- Norge er trolig det landet i Europa som spiser mest avokado med ni per innbygger. Ifølge våre tall hadde den en salgsøkning på 17% i 2016, sammenlignet med 2015, kan Horn Hynne fortelle og legger til:

HVORDAN DELE EN AVOKADO: Dette er et klipp fra TVNorges serie "4-stjerners middag" med Sophie Elise. Mot slutten får du se hvordan det egentlig skal gjøres. Video: TVNorge / Per Ervland Vis mer

- Nå , som før, får vi enkelte reaksjoner på at kunder generelt sett synes avokado er litt dyrt.

BAMA importerer ca 8 000 tonn avokado i året - og merker at det er stor internasjonal interesse.

- Det er stor etterspørsel etter avokado i hele verden, og den øker med rundt 15-20 prosent i året på verdensbasis. Det er mange nye produksjons-områder på gang, men disse tar det flere år å bygge opp, bekrefter Pia Gulbrandsen i BAMA.

Hun understreker at innkjøpsprisene avhenger blant annet av tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet. Disse er noe høyere enn i 2016. Det er imidlertid ingen direkte sammenheng mellom innkjøpspris og pris til forbruker siden butikkene setter sine egne priser.

- BAMA kommer til å få det vi ønsker av avokado gjennom hele sommeren, selv om etterspørselen er stor. Dette skyldes et langsiktig perspektiv i alt vi driver med, god planlegging og forutsigbarhet. Det gjør at vi opplever at leveransene våre prioriteres når det er underskudd på produkter, og vi skal klare å dekke etterspørselen til kundene våre, sier Pia Gulbrandsen.

Les også:

Først ble to pasienter behandlet for «avokadoskade». Så måtte også overlegen til pers

Avokado-dramaet tok en ny vending: - Fikk drapstrussel på mobilen

Slik blir avokado best

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!