Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ida Gran-Janssen

Idas ribberåd:
- Garantert suksess

Matbloggeren Ida Gran-Janssen kan fortelle at hun forlater juleselskapet sitt klokken seks. Da skal hun hjem, nemlig.

BESTE TIPS: Ida Gran-Janssen er nøye med ribba. Og hun deler alle detaljene med Dagbladets lesere. Foto: Truls Qvale og Ida Gran Janssen
BESTE TIPS: Ida Gran-Janssen er nøye med ribba. Og hun deler alle detaljene med Dagbladets lesere. Foto: Truls Qvale og Ida Gran Janssen Vis mer

Det siste året har vært mer enn middels spennende for matbloggeren Ida Gran-Janssen. Ikke bare har hun laget bok om julemat, og tilført bloggen tusenvis av nye følgere.Men, i vinter ble Oslo-jenta også mamma til Max.

Ida hadde sitt store gjennombrudd da hun vant bake-konkurransen «Hele Norge baker» i 2013. Siden dengang har det gått slag i slag. Og for en dame med så mange jern i ilden skal det bli godt med jul, særlig når julaften er over, får vi høre:

- Hva gleder du deg mest til?

- Romjula!

- Du gleder deg til julaften er over, egentlig?

- Haha! Jo, men romjula er så deilig, for da er det ingen som mailer, ringer og maser. Jeg behøver ikke å jobbe. Det blir digg. Romjula er det beste som finnes. Og så blir det selvfølelig mye mat og god julestemning.

- Det er første jul med barn?

- Ja, det blir koselig. Det er jo så hyggelig med barn, sier den nybakte moren.

Selv om Ida har fått barn, blir jula nokså lik som før, sier Ida først, siden ni måneder gamle Max «ikke skjønner så mye». Men, så, når hun forteller om hvordan julaften skal feires, blir nok mange overraska:

- Altså, planen i år var at vi skulle feire jul hos oss i leiligheten på Grünerløkka. Alle sammen. Men, da vi talte opp, så vi plutselig at vi var hele 22 mennesker. Det funker ikke. Så da måtte vi dele oss.

- OK. Det høres vrient ut?

- Ja, altså, jeg drar hjem til mor. Etter at Max har lagt seg, omtrent klokka seks. Og så blir far hjemme med Max, og sin familie, som altså er hos oss ...

- ...og det synes mannen din er…

- ...han synes det er litt rart, ja. At jeg drar avgårde på julaften. Vel, sånn blir det altså dette året. Fra og med neste år blir det trad opplegg hvor vi enten er hos hans eller min familie! Vi utsetter på en måte alt dette voksengreiene til neste år…

Gleder seg mest til ribbe

Ida har blitt kjent som bakedronningen, men det er ingen tvil om hva hun gleder seg mest til å lage i jula:

- Ribbe! Det er nemlig jeg som skal lage den i år. Det blir gøy!

Og hun er helt klar på hva som er viktigst:

- Det er gode råvarer. Helt klart. Men, ellers legger ribba i saltlake en stund før jeg langsteker den (se oppskrift nedenfor). Med den metoden er det nesten ikke mulig å feile - det blir både sprø svor og saftig kjøtt!

- Er det noe du ikke klarer deg uten i jula?

- Sjokolade. Jeg kjøper alltid inn masse. Og det er ikke nødvendigvis noe fancy. Det vil si, det er helst ikke noe fancy. Melkesjokolade er topp!

- Noe mer?

- Oh yes! Det blir fudge og karamell!, sier søtmunnen som ikke fornekter seg.

Ida kan se tilbake på et godt 2019, men hvordan tegner 2020 til å bli?

- Det blir et godt år, får vi håpe! Det ser i alle fall lovende ut så langt. Det er masse på gang.

- Vil du lette litt på sløret?

- Jeg skal i alle fall lage et nytt bok-konsept - mer enn det vil jeg ikke si nå …

- Andre ting?

KARAMELLPOPCORN: - Dette er så sinnsykt godt, og du kommer til å bli hekta! lover Ida Gran-Jansen. Video: TV6 Vis mer

- Ja, det blir flere nettkurs. Det er så mange som har spurt om vanlige kurs, men det har jeg ikke anledning til. Så, jeg har heller laget nettkurs hvor jeg gjennom ni leksjoner lager ulike kaker, veldig nøyaktig og steg for steg. Dette er for alle som er skikkelig interessert!

Tre oppskrifter

Ida spanderer tre oppskrifter på Dagbladets lesere fra sin nyeste bok:

- Oppskriften på ribbe er ganske klassisk. Metoden er gjennomprøvd og gir perfekt resultat hver gang, med saftig kjøtt og sprø svor.

image: Idas ribberåd:- Garantert suksess

- Riskrem med karamellsaus er noe alle må prøve. Jeg synes ofte den røde sausen har det med å bli litt slapp og kjedelig. Men, en god karamellsaus er noe alle liker!

image: Idas ribberåd:- Garantert suksess

- Mandelflarn er en god, klassisk julekake. Ikke alle julekaker er så gode som man skulle tro. Men, denne er fantastisk.

image: Idas ribberåd:- Garantert suksess
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media