Ida Gran-Janssen

Idas ribberåd:
- Garantert suksess

Matbloggeren Ida Gran-Janssen kan fortelle at hun forlater juleselskapet sitt klokken seks. Da skal hun hjem, nemlig.

BESTE TIPS: Ida Gran-Janssen er nøye med ribba. Og hun deler alle detaljene med Dagbladets lesere. Foto: Truls Qvale og Ida Gran Janssen
BESTE TIPS: Ida Gran-Janssen er nøye med ribba. Og hun deler alle detaljene med Dagbladets lesere. Foto: Truls Qvale og Ida Gran Janssen Vis mer
Publisert

Det siste året har vært mer enn middels spennende for matbloggeren Ida Gran-Janssen. Ikke bare har hun laget bok om julemat, og tilført bloggen tusenvis av nye følgere.Men, i vinter ble Oslo-jenta også mamma til Max.

Ida hadde sitt store gjennombrudd da hun vant bake-konkurransen «Hele Norge baker» i 2013. Siden dengang har det gått slag i slag. Og for en dame med så mange jern i ilden skal det bli godt med jul, særlig når julaften er over, får vi høre:

- Hva gleder du deg mest til?

- Romjula!

- Du gleder deg til julaften er over, egentlig?

- Haha! Jo, men romjula er så deilig, for da er det ingen som mailer, ringer og maser. Jeg behøver ikke å jobbe. Det blir digg. Romjula er det beste som finnes. Og så blir det selvfølelig mye mat og god julestemning.

Idas tre tips

Ida har tre tips til mindre julestress:

 • Slapp av! Bli enige om å ikke gi gaver til alle. Det blir førjulstida mye mindre stressende.
 • Om maten: Lag en plan og skriv ned hva og hvordan du gå fram.
 • Vær ute i god tid! Det er kjedelig å komme halvfulle butikker når du skal handle inn den deilige julematen.

- Det er første jul med barn?

- Ja, det blir koselig. Det er jo så hyggelig med barn, sier den nybakte moren.

Selv om Ida har fått barn, blir jula nokså lik som før, sier Ida først, siden ni måneder gamle Max «ikke skjønner så mye». Men, så, når hun forteller om hvordan julaften skal feires, blir nok mange overraska:

- Altså, planen i år var at vi skulle feire jul hos oss i leiligheten på Grünerløkka. Alle sammen. Men, da vi talte opp, så vi plutselig at vi var hele 22 mennesker. Det funker ikke. Så da måtte vi dele oss.

- OK. Det høres vrient ut?

- Ja, altså, jeg drar hjem til mor. Etter at Max har lagt seg, omtrent klokka seks. Og så blir far hjemme med Max, og sin familie, som altså er hos oss ...

- ...og det synes mannen din er…

- ...han synes det er litt rart, ja. At jeg drar avgårde på julaften. Vel, sånn blir det altså dette året. Fra og med neste år blir det trad opplegg hvor vi enten er hos hans eller min familie! Vi utsetter på en måte alt dette voksengreiene til neste år…

Gleder seg mest til ribbe

Ida har blitt kjent som bakedronningen, men det er ingen tvil om hva hun gleder seg mest til å lage i jula:

- Ribbe! Det er nemlig jeg som skal lage den i år. Det blir gøy!

Og hun er helt klar på hva som er viktigst:

- Det er gode råvarer. Helt klart. Men, ellers legger ribba i saltlake en stund før jeg langsteker den (se oppskrift nedenfor). Med den metoden er det nesten ikke mulig å feile - det blir både sprø svor og saftig kjøtt!

- Er det noe du ikke klarer deg uten i jula?

- Sjokolade. Jeg kjøper alltid inn masse. Og det er ikke nødvendigvis noe fancy. Det vil si, det er helst ikke noe fancy. Melkesjokolade er topp!

- Noe mer?

- Oh yes! Det blir fudge og karamell!, sier søtmunnen som ikke fornekter seg.

Ida kan se tilbake på et godt 2019, men hvordan tegner 2020 til å bli?

- Det blir et godt år, får vi håpe! Det ser i alle fall lovende ut så langt. Det er masse på gang.

- Vil du lette litt på sløret?

- Jeg skal i alle fall lage et nytt bok-konsept - mer enn det vil jeg ikke si nå …

- Andre ting?

KARAMELLPOPCORN: - Dette er så sinnsykt godt, og du kommer til å bli hekta! lover Ida Gran-Jansen. Video: TV6 Vis mer

- Ja, det blir flere nettkurs. Det er så mange som har spurt om vanlige kurs, men det har jeg ikke anledning til. Så, jeg har heller laget nettkurs hvor jeg gjennom ni leksjoner lager ulike kaker, veldig nøyaktig og steg for steg. Dette er for alle som er skikkelig interessert!

Tre oppskrifter

Ida spanderer tre oppskrifter på Dagbladets lesere fra sin nyeste bok:

- Oppskriften på ribbe er ganske klassisk. Metoden er gjennomprøvd og gir perfekt resultat hver gang, med saftig kjøtt og sprø svor.

Idas ribberåd:- Garantert suksess

Ida ribbe-oppskrift

Ingredienser

 • 2 kg tynnribbe
 • 1 liter kaldt vann
 • 25 g salt
 • 1 ts natron

Ribbekraft

 • 1 stk. gul løk
 • 4 stk. hvitløksfedd
 • 3 stk. laurbærblad
 • 1 stk. kanelstang
 • 1 liter kokende vann
 • 3 ss flytende kyllingfond

Fremgangsmåte

1. 24 timer før du skal steke ribben: Lag en saltlake av salt, natron og vann. Pr. 1 liter vann skal du blande inn 25 gram salt og 1 ts natron. Jeg brukte totalt 1 liter saltlake, men har du en større ribbe må du bruke mer saltlake. Bland gjerne opp 2 liter, så ser du hvor mye du trenger å bruke.

2. Bruk en skarp kniv eller en tapetkniv til å rute opp svoren. Pass på så du ikke skjærer ned i kjøttet, men i svoren. Prøv å skjære små ruter, da vil svoren bli sprøere.

3. Legg ribben med svoren opp i en ildfast form eller en dyp langpanne. Hell i saltlaken, den skal dekke hele ribben + svoren. Dekk med sølvfolie og sett i kjøleskapet i 24 timer.

Damping av ribbe

1. Ta ribben ut av kjøleskapet og hell av saltlaken. Bruk et kjøkkenhåndkle eller papir til å klappe ribben tørr. Legg ribben tilbake i den ildfaste formen/langpannen (som du har tømt for saltlake). Legg ribben med svoren opp. Salte og pepre svoren litt.

2. Sammen med ribben kan du legge i grovhakket løk, hvitløk, laurbærblad og kanelstang. Lag kyllingkraft ved å spe ut flytende kyllingfond med kokende vann. Hell kraften i formen, så mye at det dekker ribben opp til svoren, men ikke over svoren. Hvor mye kraft du må helle i kommer an på størrelsen på ribben og formen. Poenget er at ribbekjøttet skal dekkes, men ikke den øverste svoren. Dekk formen med sølvfolie og sørg for at det er helt tett.

3. Skru ovnen på 180 grader (over- og undervarme) og damp ribben i 45 minutter.

Steking av ribbe

1. Ta ribben ut av ovnen og skru temperaturen ned til 120 grader. Fjern folien (men la kraften være i), og sett i et termometer i den tykkeste delen av ribbekjøttet. Rull sammen en liten pølse/avlang ball av sølvfolie og legg den under midten av ribben så ribben får en forhøyning på midten. Den skal ikke være så høy, men sånn at fett og væske kan renne av og nedover ribben.

2. Sett ribben inn i ovnen og stek til den har en kjernetemperatur på 80 grader. Det tar alt fra 4–6 timer, avhengig av hvor stor ribbe du har. Min var 2 kg, og da tok det nøyaktig 4 timer.

3. Dersom kraften fordamper underveis kan du fylle på mer kokende kraft, bare husk at den ikke skal dekke svoren.

Sprø svor

1. Når kjernetemperaturen har nådd 80 grader, kan du ta ribben ut av ovnen. Skru ovnen opp til 250 grader varmluft. La ribben hvile i formen på kjøkkenbenken mens ovnen blir varm. Det du kan gjøre nå er å gå gjennom svoren og se om den ikke er rutet så godt noen steder. Da kan du bruke en saks og klippe opp svoren der den ikke er så bra rutet.

2. Fjern termometeret og sett ribben tilbake i ovnen. Det vil ta alt fra 15– 30 minutter før svoren blåser seg opp. Du må altså ha tålmodighet! Følg med underveis. Hvis det er noen områder som blir sprø før andre, kan du dekke til de områdene med sølvfolie så svoren ikke svir seg noen steder. Det er jo aldri slik at svoren blir sprø over det hele samtidig.

3. Hvis det skjer at svoren ikke er så sprø som du ønsker, kan du sette på grill-funksjonen på ovnen. Men da er det viktig at du følger med HELE tiden så den den ikke brenner seg! Dra krakken bort til ovnen og se på mens grill-funksjonen jobber. Men, ikke sett på denne funksjonen før du har latt det gå 25-30 minutter, det er nemlig mye som kan skje mot slutten av de minuttene.

La ribben hvile

Ta ribben ut av ovnen og ut av formen og la den hvile i minst 30 minutter. Mens ribben hviler kan du lage saus av kraften.

Saus

Ingredienser

kraft fra ribben

1 ss hvetemel

1 ss soyasaus

1,5 ts worcestersaus

Framgangsmåte

1. Sil av kraften som ribben er stekt i. Sil den oppi en kjele, og mos løk og hvitløk så du får med de gode smakene gjennom silen. Pisk inn hvetemel, soyasaus og worcestersaus. Kok opp og la småkoke i noen minutter så sjyen/sausen tykner litt.

2. Server ribben med ditt favoritt-tilbehør og den gode sausen.

- Riskrem med karamellsaus er noe alle må prøve. Jeg synes ofte den røde sausen har det med å bli litt slapp og kjedelig. Men, en god karamellsaus er noe alle liker!

Idas ribberåd:- Garantert suksess

Riskrem med tre sauser

Ingredienser

 • 6 dl kremfløte
 • 50 g sukker
 • 600 –700 g risengrynsgrøt

Karamellsaus

 • 200 g sukker
 • 5 ss vann
 • 100 g smør
 • 2 dl kremfløte
 • 1–1,5 ts salt
 • Multesaus
 • 1 gelatinplate
 • 400 g multer
 • 75 g sukker
 • 1 vaniljestang

Riskrem

1. Pisk kremfløte og sukker til en myk krem. Rør inn så mye risengrynsgrøt du ønsker.

Karamellsaus

1. Rør sammen sukker og vann i en liten kjele. Kok opp og la koke på høy varme (uten å røre) til sukkeret har fått en gyllen farge.

2. Trekk kjelen av platen og rør inn smør, kremfløte og salt.

3. Sett kjelen tilbake på platen og småkok karamellen i 3 minutter.

4. Avkjøl karamellen.

5. Rør halvparten av karamellen inn i riskremen og server resten av karamellsausen ved siden av.

Multesaus

1. Bløtlegg gelatinplaten i en bolle med 5 dl kaldt vann. La den ligge i 10 minutter.

2. Kok opp multer, sukker og frø fra 1 vaniljestang. La småkoke i 1 minutt før du trekker kjelen av platen.

3. Skvis vannet ut av gelatinplaten og rør den inn i den varme multesausen.

4. Avkjøl før servering.

- Mandelflarn er en god, klassisk julekake. Ikke alle julekaker er så gode som man skulle tro. Men, denne er fantastisk.

Idas ribberåd:- Garantert suksess

Mandelflarn

Ingredienser

 • 100 g mandler
 • 100 g smør
 • 100 g sukker
 • 2 ss hvetemel
 • 1 ss melk
 • 1 ss lys sirup
 • 1 klype sal

Framgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme). Gjør klar to stekebrett med bakepapir.

2. Finhakk mandlene. Du kan bruke mandler både med og uten skall.

3. Smelt smøret i en kjele. Trekk kjelen av platen og rør inn sukker, hvetemel, melk, lys sirup, hakkete mandler og salt.

4. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. La putre i 1 minutt før du skrur ned til lav temperatur. Rør godt. Røren blir da akkurat som den skal være selv om den ikke ser slik ut.

5. Bruk en teskje til å lage 9 hauger med røre på hvert stekebrett. Haugene skal være ganske små. Jeg bruker kun ½ –1 ts røre på hvert flarn, de vil nemlig flyte litt utover under stekingen, og du trenger derfor ikke å dra røren utover.

6. Stek i ca. 5–6 minutter, eller til flarnene er gylne. Etter å ha stekt første brett kan du justere størrelsen på de neste flarnene som du ønsker. Jeg steker totalt fire brett og får 36 flarn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer