Idyll kan være farlig

Fra matelskende livsnyter til grisebonde.

OMELETT MED CHEVRE: Dagbladets matskribent Andreas Viestad nyter idyllen på sørlandet med egenproduserte urter og squash. Nylig gikk han til anskaffelse av en lettere nervøs hane og en gris ved navn Salami, og gikk fra matelskende livsnyter til grisebonde på kort tid. Foto: METTE RANDEM
OMELETT MED CHEVRE: Dagbladets matskribent Andreas Viestad nyter idyllen på sørlandet med egenproduserte urter og squash. Nylig gikk han til anskaffelse av en lettere nervøs hane og en gris ved navn Salami, og gikk fra matelskende livsnyter til grisebonde på kort tid. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(LIVET PÅ LANDET): Hele sommeren skriver Dagbladets skribent, Andreas Viestad fra sitt småbruk i Farsund på Sørlandet.

Hanen tror at sola står opp for å høre den gale. Derfor begynner den dagen i god tid før soloppgang, som en ansvarsfull forsikring om at det også i dag skal bli dag. Det ljomer over gårdsplassen, selv når han står inne i hønsehuset. Har vi glemt å låse, er det vanskelig å sove videre etter klokka fem.

«Nye» Lars

Hanen Lars fra i fjor har i løpet av vinteren blitt spist av hønsehauk. Det skjedde i galant forsvar av sine damer. Årets Lars er engstelig og heller ugalant. I møte med mennesker, eller et vindpust som gjør at kantene på en pappeske vifter i vinden, tar han til beins og vinger samtidig, uinteressert i hva som skjer med konene sine. Og vel unna faren finner han et høyt punkt hvor han kan skryte. «Jeg er verdens sterkeste. Jeg er sjefen!» galer han av full hals, men likevel er vi ikke helt overbevist.

Forpliktelser og frihet

Livet på landet – på det for det meste nedlagte småbruket på Viestad i Farsund kommune, lengst sør i landet – handler om frihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer