<p>KJØTTBOLLER I STEDET FOR KLIPPAN: for to år siden hadde ikea pop up kafe i Oslo. I fjor høst kunne folk i London velge Ikea-kjøttboller til lunsj på kafe midt i byen. Nå tyder mye på at flere byer kan følge etter. &nbsp;Foto: Solent News / Splash News</p>

KJØTTBOLLER I STEDET FOR KLIPPAN: for to år siden hadde ikea pop up kafe i Oslo. I fjor høst kunne folk i London velge Ikea-kjøttboller til lunsj på kafe midt i byen. Nå tyder mye på at flere byer kan følge etter.  Foto: Solent News / Splash News

Vis mer

Ikea satser på mat

Ikea inn i restaurantbransjen: -Vil gi unike opplevelser

Ikea-lunsj på byen?

«Det er vanskelig å gjøre en god handel når man ikke har spist» er et av mange utsagn signert Ingvar Kamprad - grunnleggeren av Ikea. Vissheten om matens betydning var bakgrunnen for at det første IKEA-varehuset i Älmhult åpnet med matservering allerede i 1958.

Siden har mat vært en del av møbelkonsernet, som nå har 389 varehus i 48 land.

VOKSER: Mat blir viktigere for Ikea. I fjor økte omsetningen av mat til 16 milliarder kroner på verdensbasis. Her matavdelingen til Ikea på Slependen. Foto: Annette Faltin&nbsp;
VOKSER: Mat blir viktigere for Ikea. I fjor økte omsetningen av mat til 16 milliarder kroner på verdensbasis. Her matavdelingen til Ikea på Slependen. Foto: Annette Faltin  Vis mer

Ifølge Hegnar.no besøker en av tre kunder Ikea kun for matens del.

Matsegmentet vokser kraftig, ikke minst i USA der man ifølge Fast Company lukter på muligheten for frittstående spisesteder landet rundt.

Rimelig og rolig

Michael La Cour, som leder Ikea Food, akter ifølge australske News.com.au å satse på spisesteder der familier skal «få en unik og rimelig matopplevelse på utsiden av den tidvis kaotiske atmosfæren i varehusene».

Forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO er på ingen måte overrasket over at møbelgiganten ønsker å gjøre seg mer fremtredende innnen matsegmentet:

EKSPERT: Forskningsleder Arne Dulsrud i SIFO mener at Ikeas økte satsing på mat er helt naturlig.
EKSPERT: Forskningsleder Arne Dulsrud i SIFO mener at Ikeas økte satsing på mat er helt naturlig. Vis mer

- Helt fra de kom med sin første popup-restaurant på Grünerløkka for noen år siden, har jeg tenkt at en slik satsing er i tråd med Ikeas strategi om bærekraft og en grønn, miljøvennlig profil. De har allerede i lang tid omgjort restavfallet fra restaurantene sine til matjord - og forbereder nå et nytt steg i den sirkulære økonomien, fremholder Dulsrud overfor Dagbladet.

- Tror du at en miljøvennlig Ikea-kafè vil påvirke hvordan andre i restaurantbransjen driver stedene sine?

- Det tør jeg ikke uttale meg om før jeg vet mer om alle detaljene, sier forskningslederen.

MØBLER OG MAT: Møbelgigantens første sentrumskafe i Shoreditch i London åpnet med laksesmørbrød, koldtbord og kjøttboller. Nye Ikea-restauranter kan komme. Rundt Ikeabord skal du fores med sunn, etisk, bærekraftig mat. Foto: Solent News/Splash News
MØBLER OG MAT: Møbelgigantens første sentrumskafe i Shoreditch i London åpnet med laksesmørbrød, koldtbord og kjøttboller. Nye Ikea-restauranter kan komme. Rundt Ikeabord skal du fores med sunn, etisk, bærekraftig mat. Foto: Solent News/Splash News Vis mer

«Flott matsted som selger møbler»

Frem mot 2020 planlegger Ikea ifølge E24 å doble omsetningen. Ikea Food er en viktig del av satsingen.

Ikea Foods sjef La Cour ser ifølge Fast Company et stort potensiale:

- Jeg håper at våre kunder om noen år vil si «Ikea er et flott sted å spise - og forresten selger de også møbler».

Ikeas matplaner framover handler mye om bærekraft; krav til ingredienser, helse, miljø og dyrevelferd:

- Mye av det som gjøres nå er usynlig, sier Ikea-matsjefen i et intervju på Ikeas hjemmesider hvor han blant annet forteller om profilen.

Så tallene i sammenheng

Nylig røpet La Cour også overfor Fast Company hvordan det hele henger sammen. Matsegmentet utgjør stadig en temmelig liten andel av Ikeas enorme omsetning. Men, da sjefen så nærmere på tallene ble det tydelig:

MATUTSTYR: Egne restauranter vil være et godt utstillingsvindu for egne produkter. Her tallerkner laget for Ikea av en kunstner i fjor. Foto: NTB Scanpix
MATUTSTYR: Egne restauranter vil være et godt utstillingsvindu for egne produkter. Her tallerkner laget for Ikea av en kunstner i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det høres kanskje rart ut, men vi oppdaget det faktisk ikke til å begynne med. Først da vi begynte å se tallene i sammenheng og sammenlikne med andre matfirmaer så vi plutselig at matomsettningen ikke var så liten likevel.

Pop up cafe og matklubb

Mye tyder på at møbelgiganten tester ut ulike matkonsepter før endelig strategi legges.

I Oslo arrangerte Ikea pop up kafe på Grünerløkka i Oslo i 2015. Da ble det kø ut på gata.

I fjor høst var det London som skapte overskrifter med samme type kafe og middagsklubb for folk som vil lære nordiske retter av en kokk og lage mat sammen.

Tilbudet om frokost, lunsj, take away-mat og gratis lokaler for matrelaterte diskusjoner ble godt mottatt i den trendy London-bydelen Shoreditch.

MAT GIR MERSALG: &nbsp;Sultne kunder handler lite. Ikea visste av kundene kom sultne - eller ble det underveis - og laget kafe allerede i det første varehuset. Foto: NTB Scanpix &nbsp;
MAT GIR MERSALG:  Sultne kunder handler lite. Ikea visste av kundene kom sultne - eller ble det underveis - og laget kafe allerede i det første varehuset. Foto: NTB Scanpix   Vis mer

Også Paris har vært prøvekanin for midlertidig Ikea-kafe i sentrum av byen.

Hemmelig

IKEA Food-sjef i Norge Tor Morten Myrseth vil ikke røpe konkrete planer for Norge, men bekrefter at mat er et satsingsområde.

- Vi forsøker å finne nye måter å møte spisegjestene våre på der de er, men har foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om egne restauranter utenfor varehusene våre, skriver han i en epost til Dagbladet.

Han viser til at både IKEA Service & pick-up points, som serverer kaffe og kanelboller og pop-up-restaurantene, har vært positivt mottatt.

OPP OG NED: Opp med pølsa i brød, ned med kjøttbollene. Men det gjelder bare plakater. Ikke noe selger mer enn kjøttbollene i matsegmentet. Foto: Jessica Gow/ Reuters/ NTB Scanpix
OPP OG NED: Opp med pølsa i brød, ned med kjøttbollene. Men det gjelder bare plakater. Ikke noe selger mer enn kjøttbollene i matsegmentet. Foto: Jessica Gow/ Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Ikea-mat på Skøyen?

Foreløpig utvikles utvalget på restaurantene i varehusene:

- Vi ønsker å tilby flere sunne retter og mer bærekraftig mat og oppdaterer restaurantens spiseområde for å forbedre spiseopplevelsen, skriver Tor Morten Myrseth.

Noen permanent sentrumskafe kan ikke bekreftes, men Ikeas pressevakt sier at det heller ikke kan utelukkes.

USA går i bresjen. Nylig har alle Ikeas amerikanske spisesteder fått en ansiktløftning og interiørsoner tilpasset ulike kundegrupper, som familier og unge par.

BÆREKRAFT: Ikea engsasjerer seg for bærekraftig mat. I Zagreb i Kroatia ble barn invitert til &nbsp;å lære om urbant landbruk på toppen av en skyskraper. Photo: Luka Stanzl/NTB Scanpix
BÆREKRAFT: Ikea engsasjerer seg for bærekraftig mat. I Zagreb i Kroatia ble barn invitert til  å lære om urbant landbruk på toppen av en skyskraper. Photo: Luka Stanzl/NTB Scanpix Vis mer

Etter oppgraderingen har matsalget i USA ifølge økt med nærmere åtte prosent.

Sunnhet er i fokus. Nyheten «nordisk fruktvann», som består av naturlige ingredienser, har ifølge Ikeas hjemmesider bidratt til at sukkerinnholdet i tappetårnene er halvert.

Sverige er et av foregangslandene innenfor veganmat. Her følger Ikea etter.

SØTT: Mye laks og kjøtt, men du finner langt fra bare sunne saker Ikeas matavdeling. Kanelboller er storselger. Kakene i frysedisken ser du også i mange handlekurver. Foto: Annette Faltin
SØTT: Mye laks og kjøtt, men du finner langt fra bare sunne saker Ikeas matavdeling. Kanelboller er storselger. Kakene i frysedisken ser du også i mange handlekurver. Foto: Annette Faltin Vis mer


De vanlige kjøttboller har forlengst fått selskap av grønnsaksboller med kikerter, erter, grønnkål, mais, paprika og erteprotein. Også det en rett folk står i kø for.

Les også:

Her spiser du best i Tivoli

Klart for veganmat på Hurtigruten

Slik ble Pizza Grandiosa funnet opp.