Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Oppskrift på svenske kjøttboller:

Ikea overrasker - røper oppskrift

Den svenske møbelgiganten deler oppskriften på sine kjøttboller - i kjent stil.

KJØTTBOLLER: Ikea deler oppskriften på sine svenske kjøttboller med sine britiske kunder. Oppskriften får du under. Illustrasjon: Ikea UK
KJØTTBOLLER: Ikea deler oppskriften på sine svenske kjøttboller med sine britiske kunder. Oppskriften får du under. Illustrasjon: Ikea UK Vis mer

Sosial distansering har fått mange uante konsekvenser. En av de aller hyggeligste er at mange har god tid til å lage maten selv, fra bunn.

Gjærmangel - og lange dager hjemme - har gitt en oppblomstring av surdeigsbaking. Og når favorittrestaurantene er stengt, er det mange som prøver seg på egne varianter av gamle klassikere.

I Storbritannia stengte Ikea ned alle varehus i forrige måned, men nå er noen åpne igjen. Den svenske møbelgiganten har likevel bestemt seg for å dele oppskriften på sine kjøttboller, slik at man kan lage dem selv hjemme, melder den britiske nettavisen Daily Mail.

Oppskriften er klassisk Ikea. En trinn-for-trinn-instruksjon med illustrasjoner.

Her hjemme er varehusene åpne, men restaurantene stengt. Det er likevel mulig å få kjøpt kjøttbollene, om du ikke ønsker å ta turen til varehuset. For dem som holder seg hjemme, deler vi oppskriften her, slik at du kan prøve selv.

Kjøttfri versjon

Ikea Norge kjente ikke til at oppskriften var delt i Storbritannia før Dagbladet tok kontakt, men de kunne dele en annen hyggelig nyhet for dem som ikke spiser kjøtt, eller ønske å kutte ned på kjøtt.

- Til høsten lanserer Ikea en plantebasert versjon av de populære kjøttbollene som skal smake og se helt ut som kjøttboller, sier Gudrun Lægreid, pressekontakt i Ikea Norge, til Dagbladet.

De nye bollene har ikke fått noe norsk navn ennå, men på engelsk heter de plant balls, planteballer, og beskrives som «a plant ball for meat lovers».

De nye planteballene er laget av erteprotein, poteter, løk, hvete og eple.

- Disse vil ikke være som grønnsakbollene, som skulle smake av grønnsakene de var lage av, men skal være et tilbud til dem som ønsker kjøttsmak og konsistens, men ønsker å ta mer bærekraftige valg.

Slik lager du Ikea-kjøttbollene:

(16-20 stk.)

ORIGINALEN: Svenske kjøttboller fra Ikea på Slependen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ORIGINALEN: Svenske kjøttboller fra Ikea på Slependen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Du trenger:

Kjøttboller:

  • 500g kjøttdeig av storfe
  • 250 g kjøttdeig av svin
  • 1 finhakket løk
  • 1 fedd hvitløk (finhakket eller presset)
  • 100 g brødsmuler eller griljermel
  • 1 egg
  • 5 ss helmelk
  • Salt og pepper
  • Olje (til steking)

Fløtesaus:

  • En dæsj olje
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 150 ml grønnsakkraft eller -buljong
  • 150 ml oksekraft eller -buljong
  • 150 ml kremfløte
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss dijonsennep

Slik gjør du:

Kjøttboller:

  • Bland kjøttdeigen og miks godt for å unngå klumper. Ha i løk, hvitløk, brødsmuler egg og bland godt. Ha i melk, salt og pepper.
  • Lag små runde boller av blandingen. Legg på en ren tallerken eller boks, dekk til, og sett i kjøleskapet i to timer. Dette for at de skal holde formen bedre når de steker.
  • Ha oljen i ei stekepanne og varm opp på medium varme. Når panna er varm, legger du forsiktig i kjøttbollene.
  • Når kjøttbollene er gyllenbrune på alle sider, har du dem over i en stekefast form. Sett i en varm ovn (180 grader vanlig, 160 grader varmluft) og stek dem i 30 minutter.

Fløtesaus:

  • Smelt smøret. Visp inn melet og stek under omrøring i to minutter, slik at melet blir ordentlig kokt ut. Ha i grønnsaks- og oksekraften og fortsett omrøringen. Ha i kremfløte, soyasaus og dijonsennep. Kok opp, og la småkoke til sausen har tyknet, mens du rører om.
  • Server med favorittpotetene dine, enten kremet potetstappe eller kokte småpoteter. Vel bekomme!

Lag dine egne «Joikakaker»

En annen kjøttbollefavoritt, som kan være litt vanskelig å få tak i nå, er Norturas Joikakaker. For knappe fire år siden slet Nortura med å få fatt i nok reinkjøtt, og resultatet var da - som nå - at flere butikker gikk tom for klassikeren.

Om savnet blir for stort delte «Varanger-kokken» Tor Emil Sivertsen delte da sin beste oppskrift på kjøttboller av reinkjøtt med Dagbladet. Og i motsetning til originalen, som bare inneholder 11 prosent reinkjøtt, inneholder disse hele 89 prosent!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!