Utvikler seg til bakteriebombe på kjøkkenbenken:

Ikke gå i melonfella

Forsker Solveig Langsrud advarer deg mot å forsyne deg av melon som har stått framme lenge.

SAFTIG: Melon er tørsteslukkende og smaker godt i varmen. Men visste du at den bør vaskes og tørkes av før du bruker den? Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
SAFTIG: Melon er tørsteslukkende og smaker godt i varmen. Men visste du at den bør vaskes og tørkes av før du bruker den? Foto: Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fruktavdelingen i butikken, på stranda eller utpå kvelden på sommerfesten. Mange av oss griper begjærlig etter en melonbit, særlig om det er varmt.

- Det er ikke lurt å forsyne seg om fatet har stått lenge, sier Solveig Langsrud.

- Særlig ikke om du har nedsatt immunforsvar, sier Taran Skjerdal.

Begge vet hva de snakker om. Langsrud er forsker på mattrygghet i Nofima. Skjerdal er forsker på Veterinærinstituttet og har vært faglig leder for risikovurderingen til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

De store matvarekjedene har opplevd enormt salg av meloner de siste ukene - og alle understreker at de forholder seg til retningslinjene fra Mattilsynet. Temperaturkravet for oppbevaring av delte meloner er nå satt til åtte grader.

- Vi har fått en overgangsperiode til 1. september, så vi ruller nå ut kjølemuligheter i alle butikker innen den datoen. Når det gjelder smaksprøver, sier reglene at de kan ligge ute i romtemperatur i maks to timer før de kastes, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

I likhet med Rema, NorgesGruppen og Bunnpris, har kjeden erfart at frukten går rett hjem hos forbruker. Nina Horn Hynne i Meny melder om salgsøkning på over 41 prosent i mai, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.