Utvikler seg til bakteriebombe på kjøkkenbenken:

Ikke gå i melonfella

Forsker Solveig Langsrud advarer deg mot å forsyne deg av melon som har stått framme lenge.

SAFTIG: Melon er tørsteslukkende og smaker godt i varmen. Men visste du at den bør vaskes og tørkes av før du bruker den? Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
SAFTIG: Melon er tørsteslukkende og smaker godt i varmen. Men visste du at den bør vaskes og tørkes av før du bruker den? Foto: Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fruktavdelingen i butikken, på stranda eller utpå kvelden på sommerfesten. Mange av oss griper begjærlig etter en melonbit, særlig om det er varmt.

RISIKO: Forsker Taran Skjerdal har vært faglig leder for risikovurderingen til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Foto:Tine Faltin
RISIKO: Forsker Taran Skjerdal har vært faglig leder for risikovurderingen til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Foto:Tine Faltin Vis mer

- Det er ikke lurt å forsyne seg om fatet har stått lenge, sier Solveig Langsrud.

- Særlig ikke om du har nedsatt immunforsvar, sier Taran Skjerdal.

Begge vet hva de snakker om. Langsrud er forsker på mattrygghet i Nofima. Skjerdal er forsker på Veterinærinstituttet og har vært faglig leder for risikovurderingen til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

De store matvarekjedene har opplevd enormt salg av meloner de siste ukene - og alle understreker at de forholder seg til retningslinjene fra Mattilsynet. Temperaturkravet for oppbevaring av delte meloner er nå satt til åtte grader.

- Vi har fått en overgangsperiode til 1. september, så vi ruller nå ut kjølemuligheter i alle butikker innen den datoen. Når det gjelder smaksprøver, sier reglene at de kan ligge ute i romtemperatur i maks to timer før de kastes, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Du trenger en pizzastein for å lage pizza på grillen. Og så må du huske på å varme steinen opp fra kald grill, eller så er sjansen stor for at den sprekker. Oppskriften finner du her: Vis mer Vis mer

I likhet med Rema, NorgesGruppen og Bunnpris, har kjeden erfart at frukten går rett hjem hos forbruker. Nina Horn Hynne i Meny melder om salgsøkning på over 41 prosent i mai, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Risikabel tørsteslukker

Forsker Solveig Langsrud leder et stort europeisk prosjekt som skal hjelpe forbrukere å lage tryggere mat. Skjerdal overleverte for litt siden rapporten «Listeria monocytogenes - vurdering av helseråd til gravide og andre utsatte grupper» til Mattilsynet, et arbeid Mattilsynet ba vitenskapskomiteen om i fjor.

TRYGT: - Om du skyller og tørker melonen og deretter skjærer med ren kniv, kan du unngå mange bakterier, sier Nofima-forsker Solveig Langsrud. Foto. Nofima
TRYGT: - Om du skyller og tørker melonen og deretter skjærer med ren kniv, kan du unngå mange bakterier, sier Nofima-forsker Solveig Langsrud. Foto. Nofima Vis mer

- Listeria er i verste fall en bakterie du kan dø av. Å vurdere risiko er viktig, sier Skjerdal.

Listeriabakterier finnes i alle matvaregrupper. Sannsynligheten for at gravide og andre utsatte grupper får i seg så mye av bakterien fra mat at de kan bli syke, varierer for ulike matvarer. Komiteen har vurdert risiko for nesten alle typer matvarer. Rapporten skal nå gjennomgås og munne ut i nye råd til utsatte grupper. Slike råd finner du i dag på Matportalen.no. Sist rådene ble oppdatert var i 2009.

Vask og tørk

Melon smaker godt og slukker tørsten. Skal den nytes trygt, er det et par ting å passe på.

- Skyll godt og tørk med tørkepapir, anbefaler forsker Langsrud.

Hun minner om at melon ofte dyrkes på bakken før den stables på lasteplan. Transporten skjer gjerne i friluft, utsatt for bakterier og fugleskitt. Også annen frukt med skall som deles opp og legges på fat bør vaskes.

Noen utstrakt rengjøring i matbutikken før melonen selges gjøres neppe.

Det handler om å ikke gå i «melonfella»

- God kjøkkenhygiene er viktig. Bruk ren kniv og skjærefjøl og vask deg godt på hendene før du starter å lage mat. Hvis ikke kan du selv påføre melonen bakterier, sier Langsrud.

Utsiden av frukten er perfekt sted å feste seg for bakterier. Det har vært flere utbrudd i utlandet med Salmonella og E. coli forårsaket av meloner

Dette er råd som gjelder hele befolkningen.

SÅ GODT: Er du helt frisk og ikke gravid, nyt i vei. Men melonen bør skylles og tørkes og skjæres med ren kniv. Foto: Uber Images / Shutterstock / NTB scanpix
SÅ GODT: Er du helt frisk og ikke gravid, nyt i vei. Men melonen bør skylles og tørkes og skjæres med ren kniv. Foto: Uber Images / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Cantaloupe ga listeria

Ren kniv, skylling og tørking med papir er ikke nok for utsatte grupper som gravide, barn og eldre. Bakteriene utvikler seg raskt i romtemperatur.

Et stort listeria-utbrudd i USA forårsaket av cantaloupemelon for noen år siden har gitt ny kunnskap. Sør Afrika og Australia har nylig hatt utbrudd.

SMAKSPRØVER: Mange butikker legger ut oppskåret frukt. Melon bør du være varsom med, særlig om det er varmt i butikken og du kommer sent på dagen. Foto: Shuttertock/NTB Scanpix
SMAKSPRØVER: Mange butikker legger ut oppskåret frukt. Melon bør du være varsom med, særlig om det er varmt i butikken og du kommer sent på dagen. Foto: Shuttertock/NTB Scanpix Vis mer

Risikoen gjelder særlig meloner. Det skyldes av at melon mangler syrlighet.

LISTERIA-RISIKO

  • Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert listeria-risiko i frukt og grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter, fisk og fiskeprodukter.
  • Studien gjelder såkalte utsatte grupper: barn under fem år, gravide, eldre over 60 år, samt pasienter med nedsatt immunforsvar.
  • Hovedfunn er at disse gruppene kan være utsatt for listeriarisiko dersom maten ikke oppbevares kjølig nok (ideelt er 4 grader), er på slutten av holdbarhetstiden, ligger i åpnet pakke og har vært inn og ut av kjøleskap.
  • VKM leverer uavhengige, forskningsbaserte vurderinger til helsemyndighetene, men gir ingen råd.
  • Rapporten fra VKM vil munne ut i nye oppdaterte råd til publikum.

Et fruktkjøtt bestående av vann og sukker er et eldorado for bakterien.

Folk med godt immunforsvar tåler godt små mengder listeria.

- Det er likevel all grunn til å ta frukt og grønt på større alvor. Risikogruppene må være forsiktige, sier Skjerdal.

Det skyldes blant annet at listeriabakterien tåler kulde - og kan utvikle seg i kjøleskap.

Komiteen har sett på bakterieutvikling under ulike kjøleforhold, i åpen og ubrutt pakke og over tid.

- Et kjøleskap som holder fire grader vil være betydelig tryggere enn et som holder åtte grader. Det viser våre tall, sier Skjerdal.

- Det er en god regel å oppbevare restene av oppskåret frukt i kjøleskapets kaldeste sone, ikke i grønnsakskuffen, før de tas frem til neste måltid, sier Langsrud.

Nesten umulig å bli kvitt

Norge ligger på verdenstoppen i listeriose, sykdom påført av uliker varianter av listeriabakterien. Også de andre nordiske langt ligger høyt på lista.

RISIKO: Gravide og små barn (under fem år) bør være særlig forsiktig med melon som har ligget oppskåret i romtemperatur en stund. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix
RISIKO: Gravide og små barn (under fem år) bør være særlig forsiktig med melon som har ligget oppskåret i romtemperatur en stund. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

50-100 personer dør eller blir alvorlig syke av listeriabakterien i Norge årlig. Spontanaborter er ikke regnet med. Sammenhengen kan være vanskelig å påvise. Listeriose kan utvikle seg over måneder og ta livet av fosteret og ikke av den gravide.

- Det er store mørketall på dette området, sier Skjerdal.

REN KNIV: Det lønner seg å være nøye med hygienen. Foto: AnjelikaGr /Shutterstock/NTB scanpix
REN KNIV: Det lønner seg å være nøye med hygienen. Foto: AnjelikaGr /Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Bløte oster

Mange gravide vet at de ikke skal spise blåmuggost og bløte upasturiserte oster. VKM peker også på risiko i upasturisterte melkeprodukter. En rekke varianter av sjømat er også risikabelt, viser rådene fra Mattilsynet å på Matportalen.

- Der normalbefolkningen tåler 100 000 bakterier, tåler gravide kanskje bare 1000, sier Skjerdal.

VKM har også vurdert risiko i meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter, fisk og fiskeprodukter. Råttkjøtt uten speking eller bruk av konserveringsmidler forhøyer risikoen.

Også spirer er risikoprodukt. Det samme gjelder hjemmehermetiserte og hjemmefermenterte matvarer der produksjonen ikke er riktig utført.

Restemat

Bearbeidede kjøttprodukter som er ment å varme opp, som fiskekaker, kjøttkaker og karbonader, bør varmebehandles om du er i risikgruppen, viser rapporten. Slik mat bør i hvert fall ikke spises rett fra en pakning som har vært åpen en stund.

Listeria utvikler seg fort.

- Restemat som har vært inn og ut av kjøleskapet kan andre enn utsatte grupper ta seg av, sier Skjerdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer