Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mat: Oppbevaring i kjøleskap

IKKE ha dette i kjøleskapet

Ketsjup, sennep, soyasaus - og I hvert fall IKKE olivenolje.

HVA SKAL INN - OG IKKE? Nei, det er faktisk ikke alt du bør ha stående i kjøleskapet. Under følger hva. Foto: NTB Scanpix
HVA SKAL INN - OG IKKE? Nei, det er faktisk ikke alt du bør ha stående i kjøleskapet. Under følger hva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De siste åras bevissthet om matsvinn og mattrygghet gjør at de aller fleste tenker litt ekstra over hvordan de behandler maten sin. Å sette maten i kjøleskapet med jevn, lav temperatur er en god ting, men ikke alltid. Noe ødelegger man faktisk, om man legger det i kjøleskapet.

- Bananer, for eksempel, smaker mye bedre om du oppbevarer dem på kjøkkenbenken, sier James Ian Maxwell-Stewart, kokk og innehaver av restaurantene Cru og Ludo i Oslo, til Dagbladet.

image: IKKE ha dette i kjøleskapet

En undersøkelse av det britiske forbrukermagasinet Which! viser at en av tre av de spurte aldri sjekker produsentenes anbefalinger på emballasjen for hvordan man skal oppbevare maten.

Olivenolje er et annet eksempel. Oljen blir fast, og vanskelig å bruke, og det er ikke noe poeng å oppbevare den i kjøleskapet om du skal bruke den. Heller ikke den aller beste olja.

Har du mer olivenolje enn du trenger er tipset å oppbevare den mørkt, i en lukket flaske eller boks. Sett den gjerne i et skap, eller kott - eller i kjelleren. Den kan gjerne stå kjølig, men kjøleskapet blir for kaldt. Oppbevarer du den riktig, holder den seg godt i et års tid.

BEDRE SMAK: Bananer har det best på kjøkkenbenken, ifølge kokk James Maxwell-Stewart. Foto: Elisabeth Dalseg
BEDRE SMAK: Bananer har det best på kjøkkenbenken, ifølge kokk James Maxwell-Stewart. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Sauser

En annen ting de aller fleste oppbevarer i kjøleskap er sennep, ketsjup, soyasaus, sriracha, HP-saus og worcestersaus. Slike sauser, eller condiments, som det mer treffende engelske ordet er, har det like bra på kjøkkenbenken.

- Ketsjup og sennep kan fint oppbevares i romtemperatur. De ødelegges ikke av å stå i kjøleskapet, men det er ikke nødvendig, sier Maxwell-Stewart, og innrømmer at han selv har både ketsjup og sennep på kjøl.

Det er bare å se på typiske hamburgerrestauranter eller amerikanske dinere. Der står ketsjup og sennep klart på bordene, og blir ikke ryddet inn i kjøleskapet når dagen er omme.

Ifølge Which skal sauser oppbevares i kjøleskap etter åpning: Majones, pesto, salad cream, lønnesirup, tartarsaus og ripsgelé.

Følgende sauser anbefales ikke å sette i kjøkkenskapet: Ketsjup, HP sauce, honning, myntesaus, Branston pickle, olivenolje, soyasaus, mangochutney, eddik, sterke sauser som chilisaus og peppersaus, worcestersaus.

Sennep, både pølsesennep, grov sennep og dijonsennep, havner i kategorien «gjør som du vil».

Grønnsaker

De aller fleste oppbevarer poteter i kjøleskapet, for å motvirke. Der er det både mørkt og kjølig, som skal motvirke at potetene blir grønne. Når potetene blir grønne er dette et tegn på at de har utviklet nervegiften solanin.

Kjøleskapet blir imidlertid litt kaldt. Det beste er såkalt kjellertemperatur, 13-15 grader, så har du en kjeller er dette et bra sted å oppbevare poteter over tid. Har du et vinskap, for eksempel, er også dette et langt bedre alternativ enn et vanlig kjøleskap.

Det samme gjelder for blant annet løk, hvitløk og tomater. For løk er det viktigste at det oppbevares tørt, så unngå både kjøleskap, og å lagre løken i en tett boks eller plastpose.

Sitrus-regelen

Sure sitrusfrukter er en annen gruppe mat som heller ikke trenger å ligge i kjøleskap. For sitrusfrukter finnes en enkel huskeregel: De søte inviterer vi inn (i kjøleskapet), mens de sure må være igjen ute.

Mye frukt holder seg ferske lenger om du oppbevarer dem i kjøleskap, men ikke alt. Melon, ananas, kiwi, banan, papaya og avokado tar skade av å oppbevares i et kjøleskap har Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved opplysningskontoret for Frukt og Grønt tidligere fortalt Dagbladet.

Hele Norges coronakart