Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lurt triks for alltid å ha ferske brødskiver tilgjengelig

- Ikke legg brødet rett i fryseren: Knepet som gjør at det holder seg ferskt

Du sparer mye på å ikke legge hele brødet i fryseboksen.

SÅ LURT: Når du kjøper brød, så skjær det i skiver og legg i fryseren. Når skivene er frosset legges de i porsjonsposer og tilbake i fryseren. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Nordmenn er veldig glad i brød, og for mange er det en viktig basisvare i kostholdet. Mange er kresne når det gjelder ferskt brød, men det er ingen unnskyldning for å kaste brødet når det blir litt tørt. Her får du nemlig gode råd til hvordan du kan bevare det ferskt lengst mulig!

Ved lagring skjer det forandringer som uttørking, mugning og aldring. Små brød blir fortere tørre enn store brød. Brødet oppleves som gammelt når det har blitt tørt.

I følge professor Wenche Frølich er det lurt å oppbevare brødet i romtemperatur i en boks av tre eller en leirkrukke, for da puster det best. Brødboksen må holdes ren, for ellers kan muggsopp ødelegge brødet. Tett emballasje, for eksempel plast, hindrer uttørking av bakverket, men pass på å avkjøle det helt før du putter brødet i plastposen, ellers blir det bløtt.

Oppbevaring

Brød bør ikke oppbevares i plast på kjøkkenbenken, for da blir skorpen seig og myk. Det beste er å ha brødet i en papirpose i en brødboks eller innpakket i et lin- eller bomullshåndkle. Ikke bruk bæreposer til emballasje av brød. Noen poser er laget av resirkulert materiale og kan avgi uheldige fremmedstoffer til brødet. Best er det å oppbevare brødet ved 20 grader.

Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich har forsket på brød og mel hele sitt yrkesliv. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich har forsket på brød og mel hele sitt yrkesliv. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Unngå kjøleskapet

Kjøleskapet er et dårlig sted for å oppbevare brød. På temperaturer mellom 4-7 grader tørker brødet svært fort.

Frysing

De fleste brødtyper egner seg til nedfrysing, men om brød har sprø eller tykk skorpe kan den lett løsne ved frysing. Det hjelper å skjære av skalken før du fryser hele brød og det aller beste er å skjære brødet i skiver. Årsaken til at skorpen løsner er at innmaten i brødet inneholder mye vann og utvider seg mer enn skorpen slik at den løsner.

Brød som er bakt med melk eller sukker, er best egnet til dypfrysing ettersom skorpen da er myk.

Brød som skal fryses, bør pakkes ferske og godt avkjølte i tette, tykke plastposer. Brødmat holder seg vanligvis fint i tre til seks måneder i fryseren. Fryste brødskiver tine raskt. POpptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.

Brødtrendene i Norge

Det økte brødkonsumet i Norge sammenfaller med en liten økning i internettsøk relatert til brød. Økningen ligger på 2 prosent. De mest populære søkene er blant annet hjemmebaking, helkornbrød og glutenfrittbrød.

Nordmenn har aldri vært så grove som vi er nå

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å skjære brødet i brødskjærermaskinen i butikken og legge skivene rett i fryseren. Foto: brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å skjære brødet i brødskjærermaskinen i butikken og legge skivene rett i fryseren. Foto: brodogkorn.no Vis mer

Vi velger nå å kjøpe grovere brød fremfor de lyse og det er en god nyhet. Dagligvareforretningen Meny avslørte tidligere at over halvparten av det økende brødsalget er grove eller ekstra grove brød. De grove variantene inneholder flere næringsstoffer og du holder deg mett lengre.

Norge er en brødnasjon

Salgsprognosen for 2017 er ca. 260 000 tonn solgte brødvarer (fersk, bake-off, langtidsholdbare). Et brød veier i snitt 750 g. Basert på salgstallene spiser nordmenn dermed i snitt 67 brød i året. Hjemmebakt brød er ikke inkludert.

Hvor mye brød kaster vi?

Det totale matsvinnet fordeler seg slik:

Husholdning står for ca. 60 prosent ( 217 000 tonn ) av all mat som kastes. Av det forbruker kaster er 13 % brød og 6 % bakervarer.

Matindustri står for ca. 20 prosent (74 500 tonn) av all mat som kastes, av dette er 1,2 % bakervarer.

Dagligvare står for ca. 17 prosent (60 000 tonn) av all mat som kastes. ( NB. Her er det ikke tall på mengde brød som kastes).

Vi kaster for mye brødvarer, men det kastes enda mer middagrester og frukt og grønnsaker, som står for henholdsvis 31 % og 27 % av matsvinn hos forbruker. Vi har ikke tall på svinn fra mindre bakerier. Hovedandelen av brød som selges og spises går via dagligvare.

Hvor blir det av alt brødet vi kaster?

Brød som ikke blir solgt innen stengetid blir blandt annet solgt billigere via appen TO GOOD TO GO, gitt bort til ulike organisasjoner som trenger det eller kildesorter til matavfall. Bakerier og dagligvare sender brød som må kastes primært til dyrefôr.

Kilde: matsvinn.no, brodogkorn.no

Les også:

Slik kan du redusere ditt plastforbruk

Oppbevaring: Fem måter du ødelegger maten på

I dag kan du spise så mye brød du vil

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!