Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Indias supermat er tilbake

Topp med dal.

IKKE DILLDAL: I en klassisk dal skal det være plenty med smaksrike krydder som chili, spisskum og ingefær.
IKKE DILLDAL: I en klassisk dal skal det være plenty med smaksrike krydder som chili, spisskum og ingefær. Vis mer

Mindre kjøtt. Mindre alkohol. Mindre fett. Jo da, januar er ikke vanskelig å kjenne igjen.

Men heldigvis trenger det slett ikke være kjedelig å spise fornuftig. Og billig. For du kan si mye om det kulinariske India, men kjedelig er det aldri.

Inderne hadde ikke vært indere om de ikke visste hvordan man får maksimalt ut av et par never med linser. For det første handler det om å få til en kremete og fin konsistens. Durkdrevne linsekokere vet å koke linsene så møre at de kan mose dem med en visp. Selv tyr jeg til en moser, eller til og med stavmikseren.

Det andre trisket er alle aromatene: ingefær, hvitløk, chili, spisskum og koriander. Og hver gang de møtes, blir det fest.

Dal brukes som fellesbetegnelse for retter med linser og bønner. Og i alt det mørke og kalde, trenger vi noe varmt som kan lyse opp tilværelsen. Her i de nordlige dalstrøka.

Oppskrifter

image: Indias supermat er tilbake

KREM DAL'AKREM: For at linsene skal bli skikkelig most, må de kokes godt. Bruk en moser eller ty til stavmikseren om du må. Poenget er å oppnå en kremete konsistens.

image: Indias supermat er tilbake

NAMME'NAN: En oppskrift på raske nanbrød er en halvkilo hvetemel, tre desiliter yoghurt, en klype med salt, sukker, gjær og bakepulver, ett egg og litt olje. La det heve en times tid, og kjevle ut småbrød. Bak i ovnen på høy varme til de har fin farge, 6–10 minutter.

image: Indias supermat er tilbake

STERKE SAKER: Det er godt å ha noe fargerikt på toppen. La en halv chili og et hvitløkfedd steke med smøret et lite minutt før du har i spinaten. Den faller sammen på omtrent ett minutt, og da er den klar for servering.

Indisk vegetar

250 g linser

3 dl vann

1 løk, hakket

3 hvitløkfedd, knust

3 cm ingefær, revet

1 ss gurkemeie

1 ss cuminfrø

1 ss korianderpulver

½ squash, revet

Cayennepepper

1 chili

1 pose spinat (tre never)

Smør til steking

Salt, pepper og sitronsaft

Slik gjør du:

Ha vann, linser, gurkemeie og en klype salt i en kjele. La det koke i omtrent 15 minutter, eller til linsene lar seg mose. Mos godt, til du får en kremete konsistens (det går an å bruke en stavmikser).

Ha smør i ei stekepanne. Stek løken myk. Ha så i spisskum, koriander, ingefær, hvitløk, en halv hakket chili og litt cayennepepper. Stek på lav varme til det begynner å dufte skikkelig.

Ha alt fra stekepanna over i kjelen med linser (ikke skyll panna). Rør godt inn, og ha i revet squash. Ha i litt vann og la det koke noen minutter, til alt er gjennomvarmt.

Smak til med salt, sitronsaft og eventuelt litt mer cayennepepper.

Ha spinat og chili i stekepanna med litt smør til det faller sammen. Server sammen med linsene.

Server gjerne med varme nanbrød.