Tatt på fersken:

Indrefilet-tyvene tatt:
- Neppe til eget forbruk

Kjøtt-tyvene ble fanget opp av butikkens kameraer.

MENY COLOSSEUM: To personer stjal 12 kilo indrefilet på Meny, men skal trolig ikke ha det selv. Reporter: Mariann Habbestad. Bilder: Meny Colosseum. Vis mer

I Meny-butikken på Colosseum i Oslo ble det stadig mindre indrefilet i hyllene. Men, ingen av de gjeveste kjøttstykkene ble slått inn på kassa.

I forrige uke ble to personer tatt på fersken. Det skulle vise seg at de to kjeltringene hadde samarbeidet om kjøtt-tyveriene.

- De ble stoppet av en av våre ansatte, sier Kurt Thomassen, sikkerhetsansvarlig for Meny-kjeden i Norge.

- Er det vanlig at ansatte fakker tyver selv?

- Faktisk er det sånn at vi stopper de fleste butikktyver selv. Fordelingen er omtrent 2/3 på butikkansatte og resten på innleide, sivile vektere.

FAKKER SELV: Omtrent to tredjedeler av tyvene fakkes av de ansatte, sier sikkerhetssjef i Meny Kurt Thomassen. Foto: Meny
FAKKER SELV: Omtrent to tredjedeler av tyvene fakkes av de ansatte, sier sikkerhetssjef i Meny Kurt Thomassen. Foto: Meny Vis mer

- Hvordan foregår dette i praksis?

- I våre butikker er det veldig høyt arbeidstempo. Det betyr at det kan være krevende å oppdage tyverier. Likevel tar vi mange, et sted mellom 1900-2000 i året fordelt på våre 186 butikker, sier han.

Thomassen forklarer at denne typen tyverier blir vanligere. De merker også en viss økning i tyverier som er ment for videresalg:

- Dette er neppe til eget forbruk. Antakelig har noen bestilt det.

- Hvorfor tror dere det?

- Høykvalitetskjøtt er uansett lett omsettelig. Vi mener å se en økning av det vi tenker på som bestillingstyverier, i alle fall tyverier av varer som ikke er til eget forbruk, sier Thomassen.

Han forteller at de siste tre-fire årene har registrert en liten, men jevn økning av tyverier:

- Vi kjenner ikke årsakene, men en hypotese er at antall tyverier kan for eksempel ha en sammenheng med økt kortsiktig kredittkortgjeld, sier Thomassen til Dagbladet.

Blir solgt videre

Thomassen forteller at kjøtt er blant de varene som er enkelt å omsette. Det viser også eksperiementer de selv har gjort.

- Hva stjeles det mest av?

- Det som stjeles mest er kjøtt, helsekostprodukter, alkohol, hygieneartikler og faktisk led-pærer. Men, vi opplever tyveri av alle typer varer, forteller Thomassen.

Det er et ganske klart mønster når det kommer til hvilke butikker som er mest utsatt:

- I Oslo er det sentrumsbutikkene på Grønland, Oslo City og Ringnes Park som merker tyverier best, og tilsvarende er det for andre norske byer. Og omvendt: På mindre steder er det mer transparent. For eksempel er opplever vi få tyverier på mindre tettsteder.

Selv om kjeden nå opplever en liten stigning i antall tyverier, er sikkerhetssituasjonen vesentlig forbedret på ett punkt:

- På den annen side har vi faktisk svært få innbrudd og ikke opplevd ran på over 10 år.

Jobber forebyggende

- Hvordan jobber dere med denne problematikken?

- Vi jobber med forebygging på flere måter og har gode rutiner på dette. Når våre ansatte hilser og sier hei og spør om kundene trenger hjelp, gjør vi det først og fremst for å si at vi er her for å yte service. Men, det er også et signal om at du blir sett og dette virker forebyggende på tyverier.

- Vi gjennomfører også mange sivile butikkontroller og har kameraovervåking i alle våre butikker, forteller han.

Han sier at Meny anmelder alle tyverier, men at det noen ganger er frustrerende:

- Det som er forstemmende er at i Oslo blir om lag en tredjedel henlagt - ofte med henvisning til at man ikke har kapasitet til å behandle saken.

- I ett tilfelle ble samme person tatt på fersken og anmeldt tre ganger på litt over ei uke. Like mange ganger ble saken henlagt. Noen ganger føles det som vi bare sender papirer til hverandre. Dette gjelder ikke bare oss, men hele detaljhandelen. Når man vet at politiet er tilført mye ressurser, er det betimelig å spørre seg hvorfor det er som det er, sier Thomassen til Dagbladet.