TURSJOKOLADE: Årets nye sjokolader byr på konkurranse til Kvikk lunsj, men som tursjokolade er Kvikk lunsjen uovertruffen.
TURSJOKOLADE: Årets nye sjokolader byr på konkurranse til Kvikk lunsj, men som tursjokolade er Kvikk lunsjen uovertruffen.Vis mer

Smakstest tursjokolade:

Ingen over, ingen ved siden: - Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma

Vi lot Michelin-kokker sammenligne de nye tursjokoladene mot den evigunge klassikeren.

(Dagbladet): Er det mulig å utfordre posisjonen til Kvikk Lunsj som Norges tursjokolade nummer én?

Ikke egentlig, skal vi tro Björn Svensson, Fredrik Hettervik og Jo Bøe Klakegg, alle kokker på den nyslåtte Michelin-restauranten Galt i Oslo.

Vi har bedt dem om å smake på noen av årets nye sjokolader som kan seile opp som utfordrere til den populære tursjokoladen.

TURMAT: Har du hørt om duoen som gikk Norge rundt, basert på kartet de fant i sjokoladepapiret? Vis mer

- Jeg tror aldri Kvikk Lunsj kommer til å tape terreng som tursjokolade. Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma, sier Klakegg.

- Det er jo ren nostalgi, supplerer Svensson. - Og så liker jeg godt kjekssjokolade. Det er jo egentlig det som er spørsmålet; vil du ha kjeks eller vil du ha nøtter på tur?

Den beste tursjokoladen

Ideelt sett skulle vi vært ute i skogen, oppe på fjellet, i hvert fall ute i kulda. For temperatur har mye å si for sjokoladesmaken, ifølge Klakegg.

- Sjokoladen smaker mindre når det er kaldt, spesielt mørk sjokolade, sier Klakegg. Den blir også hardere.

SMAKSPANELET: Fredrik Hettervik, Jo Bøe Klagegg og Björn Svensson. Foto: Lars Eivind Bones
SMAKSPANELET: Fredrik Hettervik, Jo Bøe Klagegg og Björn Svensson. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det er derfor du bør ha Kvikk Lunsj - eller eventuelt annen sjokolade - på innerlomma når du går på skitur. Da unngår du at den blir alt for kald; hard å spise, og mister smak. Og derfor du ikke bør oppbevare sjokoladen i kjøleskap.

Med kjeks i sjokoladen blir det enklere å spise - og også å dele opp - i kulda. Det samme gjelder for nøtter.

Vill med hasselnøtter

Ingen over, ingen ved siden: - Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma

Nidar har lansert en hel serie med mørkere melkesjokolade under merket Vill, denne er med hakkede hasselnøtter.

Sjokoladen er en mellomting mellom melkesjokolade og kokesjokolade. Det merkes på konsistensen, den har den mørke smaken, men er likevel ganske myk og medgjørlig. Nøttene er litt ujevne i størrelsen, og hakket for finkuttet, synes de tre kokkene.

- Denne er ganske heftig på smak, det er ikke noe du spiser mye av.

- Tror eldre vil like denne til kaffen!

- Mørk sjokolade gir litt mer på tur, så det er ikke noe dumt alternativ - og denne er heller ikke like hard som de med 70 prosent kakao.

- En god sjokolade, men den forsvinner litt, sammenlignet med Pollys.

Polly turmiks

Ingen over, ingen ved siden: - Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma

Polly Turmiks-sjokoladen er en videreutvikling av den populære turmiksen på pose, nøtteblanding med små sjokoladebiter.

Smakspanelet er kjent med turmiksen, og har store forhåpninger til denne, og den innfrir til dels.

Kokkene er ikke helt enige om det er et pluss eller minus med nøtteblanding i sjokoladen, men alle setter pris på det salte innslaget, som gjør denne hakket mer spennende enn Nidars Vill.

- Minner om Walthers mandler, den er god denne og.

- Jeg kan godt spise denne på tur, men det er jo ikke Kvikk lunsj ...

Minde sjokolade: Nøttekos

Ingen over, ingen ved siden: - Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma

Mindes nøttekos prøver kanskje ikke å være tursjokolade, men de små posene med sjokoladetrukne peanøtter er perfekt å ha i lomma, og ferdig oppdelt for dem som er avhengig av litt energi på hver eneste lille topp for å komme seg frem.

Nøttekos ble lansert i februar i fjor i store poser, nå kommer de også i mindre poser som du har plass til i anorakklomma.

Denne slo an hos alle kokkene, en bra balansert smak og forhold mellom sjokolade og peanøtter.

- Denne her kunne jeg kjøpt igjen!

Som en ren smakstest hadde dette blitt en sekser. Men den mangler fortsatt det Kvikk lunsj har, nemlig nostalgi og tur-assosiasjoner.

Freia: Kvikk lunsj

Ingen over, ingen ved siden: - Vi er født med ski på beina og Kvikk Lunsj på innerlomma

Det er jo dette som er tursjokoladen, og for dem som hadde håpet på en utklassing fra en av nyhetene, er det bare å beklage. For selv Michelin-kokker kan gi seg over til nostalgiske assosiasjoner.

​Svenske Svensson ville nok jublet høyere om det kom en Kex på bordet, men i nasjonalromantikkens navn lar vi flertallet bestemme her.

- Som en vanlig sjokolade: Fem. Men som tursjokolade? Seks! Minst. Det er jo dette som er tursjokolade. Ingen over, ingen ved siden.