NÆRINGSINNHOLD: Fiberinnhold er viktigst når du skal velge den sunneste tortillaen, men sjekk også sukker- og saltinnhold. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
NÆRINGSINNHOLD: Fiberinnhold er viktigst når du skal velge den sunneste tortillaen, men sjekk også sukker- og saltinnhold. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Ernæringstest av tortilla:

Ingen tortillas får dårligere terningkast enn fire

Vil du velge smart, sjekk fiber-, salt og sukkerinnhold.

Tortillalefser er ikke lenger bare tilbehør til fredagstacoen, men hverdagsmat for mange familier.

Det er enkelt å lage, noe de fleste liker, og en middag der vi selv kan bestemme hva vi vil fylle tortillasen med. For eksempel gårsdagens middagsrester.

En tortillalefse fylt med magert kjøtt, massevis av grønnsaker, bønner, lettrømme, hjemmelaget guacamole, og ikke altfor mye ost, er uten tvil et sunt middagsalternativ.

En middag som er rik på fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Fyller du derimot en tortilla med den feteste kjøttdeigen, lite grønnsaker, seterrømme og massevis av ost, blir det et måltid med mye mettet fett og kalorier og mindre av de verdifulle næringsstoffene vi trenger.

Det er altså fyllet, og i mindre grad typen tortilla, som avgjør om dette blir en sunn middag eller ikke.

Slik lager du ditt eget tacokrydder

Slik blir tortillamiddagen sunnere

Hvis du ønsker å lage en sunn middag, er det mye å hente på å velge mager kjøttdeig, som karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling fremfor vanlig kjøttdeig.

Et annet magert alternativ er å bruke strimlet kjøtt av kylling, svin eller okse.

Eller hva med å fylle tortillaen med fisk eller sjømat istedenfor kjøtt?

Bruk gjerne massevis av grønnsaker, ikke bare mais, salat, tomat og agurk, men gjerne også rødløk, paprika, oliven, bønnespirer, bønner eller kikerter, og gjerne en hjemmelaget guaccamole og salsa.

Bra med glutenfrie alternativer

To av tortillaene i denne testen er glutenfrie, noe som er positivt for de som ikke tåler gluten.

For der de meksikanske tortillasene er laget på maismel, er de vi får i norske butikker nesten utelukkende laget på hvetemel.

Fylte tacoskjell eller glutenfrie tortillas er en populær middag til hele familien, og et fint valg hvis en av barna tar med seg en venn hjem til middag som ikke tåler gluten.

Tror du at du ikke tåler gluten?

Slik testet vi

I denne testen har vi sett på et utvalg tortillalefser som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Vi har tatt utgangspunkt tortillaenes innhold av sukker, fiber og salt.

Mye fiber trekker opp mens sukker, mettet fett og salt trekker ned. Vi har latt innhold av fiber telle dobbelt.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Grunnen til at vi ikke har gitt lavere enn terningkast 4, er at ingen av tortillasene i denne testen kan regnes som direkte usunne.

Hele testen finner du på bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Sunt med rødvin?
Har du prøvd kettlebell swing?
Ananasis med mynte