Alvorstunge sitter de i tempelet og overværer avslutningen av seremonien. Det er vintersolverv og romerne gjør ære på jordbruksguden Saturn. Snart skal solen atter skinne på marken og gi liv til alt som vokser.
Da de kommer ut av tempelet er stemningen lettere. De vet at festen straks skal i gang. Nå blir det dans, gaveutveksling og ikke minst: Alle gleder seg til å se hvem som får bønna i kaka - og blir konge for kvelden.
Ja, omtrent slik kan det ha artet seg på romertiden. Å gjemme ting i mat har nemlig overraskende lange tradisjoner i Europa, skriver mathistoriebloggeren Sam Bilton.
Mandel i grøten
Men, vi i Norden er alene om å putte mandel i grøten. Utenfor Finland, Sverige, Danmark, Færøyene, Island og Norge har de funnet på andre ting. Ellers i Europa er det mer vanlig å bruke kake - og bønner.
Det spesielle med den romerske tiden var at man i noen timer kunne sette den vante orden på hodet. Folk fra hele husholdet ble samlet rundt bordet, slave som herre. Uansett hvem som fant bønnen i kaka måtte nå adlyde “kongens” ordre, samme hvor teite befalingene var.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger