Historien om mandelen i grøten

Ingen vet helt hvorfor vi har mandel i grøten

Noen mener det begynte med bønner. 

MANDEL I GRØTEN: Historien om hvorfor vi har mandel i grøten er kronglete. (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet)
MANDEL I GRØTEN: Historien om hvorfor vi har mandel i grøten er kronglete. (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alvorstunge sitter de i tempelet og overværer avslutningen av seremonien. Det er vintersolverv og romerne gjør ære på jordbruksguden Saturn. Snart skal solen atter skinne på marken og gi liv til alt som vokser.

Da de kommer ut av tempelet er stemningen lettere. De vet at festen straks skal i gang. Nå blir det dans, gaveutveksling og ikke minst: Alle gleder seg til å se hvem som får bønna i kaka - og blir konge for kvelden.

Ja, omtrent slik kan det ha artet seg på romertiden. Å gjemme ting i mat har nemlig overraskende lange tradisjoner i Europa, skriver mathistoriebloggeren Sam Bilton.

Mandel i grøten

Men, vi i Norden er alene om å putte mandel i grøten. Utenfor Finland, Sverige, Danmark, Færøyene, Island og Norge har de funnet på andre ting. Ellers i Europa er det mer vanlig å bruke kake - og bønner.

Det spesielle med den romerske tiden var at man i noen timer kunne sette den vante orden på hodet. Folk fra hele husholdet ble samlet rundt bordet, slave som herre. Uansett hvem som fant bønnen i kaka måtte nå adlyde “kongens” ordre, samme hvor teite befalingene var.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.