Oppskrift på bestemors julekaker:

«Ingen» vil lage disse julekakene lenger: - De kommer nok til å forsvinne helt

Nesten halvparten av de spurte lager krumkaker før jul. Fattigmann er det verre med.

FATTIGMANN: Denne julekaka bør du spise før det er for sent. Foto: Synnøve Dreyer / Allers
FATTIGMANN: Denne julekaka bør du spise før det er for sent. Foto: Synnøve Dreyer / AllersVis mer

(Dagbladet): «De sju slagene» er en setning mange forbinder med jul.

Krumkaker, berlinerkranser, sandkaker, smultringer, sirupssnipper, goro og fattigmann er kaker som har blitt laget i en årrekke, og som de aller fleste har et forhold til.

Nå ser det forholdet ut til å være på hell, særlig hvis man skal tro de faste leserne til bladene KK og Allers.

I en ny undersøkelse utført på vegne av bladene svarte 62 prosent, av de 294 som svarte på undersøkelsen, at de før jul baker minimum ett av de sju slagene, og krumkaker er den største julefavoritten.

For mange er også pepperkaker synonymt med julefeiring, se vår test av ferdig pepperkakedeig.

- Veldig oldemor- og bestemor-bakst

Minst populær av de sju, er fattigmann. Kun tre prosent svarer at de baker dette før jul. TV 2s smørblide tv-kokk, Wenche Andersen, er ikke overrasket.

- Det er nok fordi det er en bakst som krever litt mer jobb og kunnskap, med kjevler og smult. Fattigmann er nok litt tungvint, og veldig sånn oldemor- og bestemor-bakst, sier Andersen til Dagbladet.

- Tror du fattigmann vil forsvinne helt når den eldre generasjonen erstattes?

- Ja, jeg tror den forsvinner. Min mor på 86 år lager kaker, men også hun har kuttet ut fattigmann helt.

- Ikke lett å like

Noe av bakgrunnen til at fattigmann er på vei ut, tror Andersen handler om at den ikke inneholder like mye sukker som de andre kakene, i tillegg til mer smult.

- Smaksmessig er den ikke lett å like for unge, sier hun.

Krumkaker er det slaget flest baker til jul. Hele 48 prosent svarer i undersøkelsen at de lager krumkaker til jul. Det gjør også tv-kokken.

- Jeg baker berlinerkranser, krumkaker, kokosmakroner, smultringer og pepperkaker. Sistnevnte er det litt opp og ned med, men de andre baker jeg hvert eneste år, sier Andersen.

- IKKE LETT Å LIKE: Fjernsynskokk Wenche Andersen mener fattigmann ikke er lett å like, og tror den fort kan forsvinne helt fra nyere kokebøker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE LETT Å LIKE: Fjernsynskokk Wenche Andersen mener fattigmann ikke er lett å like, og tror den fort kan forsvinne helt fra nyere kokebøker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Lett å lage

Selv om krumkaker er i vinden om dagen, har det ikke alltid vært sånn. I hvert fall ikke da Andersen var ung.

- Det var ikke det som ble laget mest da jeg var liten. Da var det mer fattigmenn og goro. Det er vel ikke så mange som lager goro lenger heller, for det trenger man eget goro-jern til.

Andersen lager også fruktkake og julekake til jul, men setter smultringer, berlinerkranser og krumkakene høyest på lista over hva som blir ført videre av den yngre garde.

- Krumkake har mye sukker. Og det er lett å lage, man kan steke kanskje 20 stykker på 20 minutter. Det er mange som liker den, og den kan brukes til mye, for eksempel fylle med krem eller is. Det er krumkaker jeg får mest spørsmål om i God Morgen Norge, om krumkaker uten egg, glutenfri og slike ting. Det er mange som baker krumkaker, forteller hun til Dagbladet.

Les også:

Sprit opp julekakene: Her er julas sju sterke slag

Arne Brimi: Lukten av julekaker er like viktig som ribbelukt

Glutenfrie julekaker