Er det rev i maten, spør de på Hedmarken:

Ingen vil lage mat mot fyllesyke: - Urovekkende

Ikke vær nebbete i påsken. Har du en høne å plukke er du heldig.

DAGEN DERPÅ: Ingenting er bedre dagen derpå enn Eggs Benedict. Og dersom folk kunne lage det, ville vi doblet eggforbruket. Foto: Mette Møller
DAGEN DERPÅ: Ingenting er bedre dagen derpå enn Eggs Benedict. Og dersom folk kunne lage det, ville vi doblet eggforbruket. Foto: Mette MøllerVis mer
Ingen vil lage mat mot fyllesyke: - Urovekkende

Han deiser ned i stolen. Det hadde gått hardt for seg natta i forveien.

Da kelneren i hotellrestauranten kommer med menyen, vifter han den bort og mumler:

- Jeg vil bare ha litt stekt toast, et par posjerte egg, bacon og et sausenebb med hollandés.

Kelneren går til kjøkkenet med bestillingen. Da han leser den opp blir det stille. For der står ingen ringere Oscar Tschirky - den legendariske hovmesteren på Waldorf-Astoria. Og selv etter alle årene i New York ble han så imponert over dette at han gikk bort til den fyllesyke gjesten.

- Kan vi sette dette på menyen med ditt navn?

Han som bestilte het Samuel Benedict. Og slik kom altså Eggs Benedict til verden i 1894. Sier en av mytene.

Den har blitt stående som den ultimate dagen-derpå-maten. Men, den er nydelig uansett form, vil jeg si. Og uansett tid på døgnet.

Legg merke til at det er omtrent fire egg i denne retten. To posjerte og kanskje to i sausen. Er ikke det perfekt påskemat? Problemet er at nesten ingen behersker kunsten å lage hollandés (som mange staver hollandaise). Det er urovekkende. Se egen sak.

I påskeuka dobler vi faktisk egginntaket. I løpet av påskedagene spiser vi nordmenn over 26 millioner egg. På et vanlig år spiser vi 13 kilo egg hver.

Noen liker mora, sier 'em.

Jeg er en av dem. Altså en av dem som liker høne.

Særlig dem som legger egg. Selv mener jeg vi ikke viser høna den takknemligheten vi burde. Tenk bare: Først gir den oss egg, og så kan den, med noen enkle grep, forvandle seg til et måltid herlig hønsefrikassé!

Eller som det heter i en gammel vits fra Hedmarken (en slager i takk-for-maten-taler): - Var det rev i denna maten? Du skjønner, jeg fikk nemlig så veldig lyst på høne.

Man kan si mye om humorutviklingen på i flatbygdene. Men, det skal jeg ikke gjøre. Derimot kan jeg gi deg oppskriften på en hønsefrikassé: Kok høna i et par timer, ha i hakkede grønnsaker når det er 20 minutter igjen av koketida, lag jevning og spe med hønsekraften fra kjelen, smak til med fløte og sitron eller eddik.

Sånn. Hedres den som hedres bør.