Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prøv en supersunn salat med  quinoa og granateple

Ingrediensen som gjør potetene overflødig: Hils på sommerens sunne grillnyhet

Quinoa og granateple i salat er supersunt og knallgodt.

SPENNENDE: Er du lei kjedelige salater? Hvorfor ikke lage deg en nydelig saftig salat med quinoa og granateple. Enkelt og den smaker fortreffelig. Mat: Aase Dotterud. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanligvis lages tabouleh, som er en mye brukt salat i Midtøsten, med bulgur. Bulgur lages av durumhvete som forkokes, tørkes og knuses. Her får du en ny variant av denne salaten, som vi har laget med quinoa.

Quinoa, «alle korns mor»

Varier salater med quinoa der du ellers ville bruk couscous, pasta eller ris. Foto: All Over Press
Varier salater med quinoa der du ellers ville bruk couscous, pasta eller ris. Foto: All Over Press Vis mer

Quinoa er små frø som er enten svarte, brune og hvite. Inkaindianerne så på quinoa som en hellig gudegave og lot det spille en sentral rolle i religiøse ritualer. De kalte quinoa «alle korns mor». Den hvite er mest brukt og den er særlig god i salater.

Supermat

Quinoa har lenge vært den nye supermaten, men den har blitt dyrket i Andesfjellene i Peru flere tusen år. Nå klarer de knapt å dekke etterspørselen etter frøene og derfor har også prisen steget. Quinoa ligner på små korn, men botanisk sett er det ingen kornsort men et frø i gåsefotfamilien. Frøene, som finnes i både hvit, sort og rød variant, vokser i klaser på grønne planter.

Smaken er nøytral, så frøene er derfor svært allsidige i bruk. De er små og lett sprø i konsistensen. De gjør en salat både mer næringsrik og mettende. Frøene er proteinrike og glutenfrie.

Quinoafrøene er rike på både fiber, proteiner og umettet fett, og de inneholder bra med mineraler som jern, magnesium og sink.

Granatepler gjør denne salaten litt søt og syrlig på samme tid. Foto: Per Ervland
Granatepler gjør denne salaten litt søt og syrlig på samme tid. Foto: Per Ervland Vis mer

Du kan bruke quinoa i supper, gryteretter og salater, eller som tilbehør til ulike retter der du kanskje vanligvis bruker ris, couscous, bulgur, pasta, poteter eller brød.

Quinoa kjøper du i velassorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker. Frøene kokes gjerne i vann, men du kan også tilsette buljong eller krydder i kokevannet for å få ekstra god smak.

Saft og kjerner fra granateple frisker opp salaten både på smak og utseende.

Tabouleh har sin opprinnelse fra Midt-Østen, og passer godt til stekte og grillede retter. Du kan også spise salaten alene med godt brød til. Tabouleh skal smake friskt av hakket persille, mynte og sitron.

Les også:

Nå får du norsk quinoa

Stor test av ny vegetarmat

Å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker kan forebygge mange sykdommer

Hele Norges coronakart