- ALLTID BLID: - Ingrid Espelid Hovig døde 3. august, 94 år gammel. Mandag 20. august bisettes hun. Slik minnes Espelid Hovig av sine nære venner. Video: Ørjan Ryland, reporter: Bjørn Haakon / Svend Aage Madsen Vis mer

Hele Norges matmor

Ingrid Espelid Hovig bisettes

Venner og familie tar farvel i Frogner kirke.

- Det var som om sjelen langsomt forlot henne dag for dag. Da hjertet stoppet, var det bare kropp igjen, sa Lars Røtterud i minneordet. Barnløse Ingrid regnet ham som sin sønn og nærmeste familie.

Ingrid Espelid Hovig døde 94 år gammel den tredje august. I dag, mandag 20 august, tar venner og familie et siste farvel i Frogner kirke.

SOM EN SØNN: Lars Røtterud i Gyldendal forlag ble som en sønn. Her holder han minneord for Ingrid. Foto: Andreas Fadum
SOM EN SØNN: Lars Røtterud i Gyldendal forlag ble som en sønn. Her holder han minneord for Ingrid. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Herborg Kråkevik og Arve Tellefsen står for musikalske innslag. Minneordene er ved Scott E. Givot, Lars Røtterud og Bård Hovig. I tillegg vil kulturminister Trine Skei Grande, Thor Gjermund Eriksen fra NRK og Geir Mork fra Gyldendal forlag tale i kirken.

Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen og ble i 1964 programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i statskanalen.

Hele Norges matmor.

SANG: Herborg Kråkevik synger Den fyrste song. Foto: Andreas Fadum
SANG: Herborg Kråkevik synger Den fyrste song. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hun ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet i NRK som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

Ingrid Espelid Hovig bisettes

- Jeg har bare gode minner med Ingrid, forteller Eyvind Hellstrøm. Han har i likhet med andre kokkevenner stilt opp i hvit kokkeuniform.

- Hun lærte opp «halve Norge», sier han til Dagbladet.

NORGES MATMOR: Eyvind Hellstrøm og Lise Finckenhagen utenfor Frogner kirke. Foto: Andreas Fadum
NORGES MATMOR: Eyvind Hellstrøm og Lise Finckenhagen utenfor Frogner kirke. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Hun gav selvtillit til det norske folk, sier Arne Hjeltnes.

- Hun var alltid blid og så positivt på livet, selv om hun hadde mange tøffe opplevelser i livet, sier Hjeltnes.

- Hun var også veldig god til å gi komplimenter til de som ikke alltid fikk så mye skryt - særlig til folk som var lenger ned i systemet.

- Hun hadde en veldig høy alder, men det er en av de virkelig store i NRKs historie som har gått bort i dag, uttalte NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet da hennes bortgang ble kjent.

SISTE FARVEL: Kokkene er kledd i hvitt når de tar sitt siste farvel med Ingrid Espelid Hovig. Foto: Svend Aage Madsen
SISTE FARVEL: Kokkene er kledd i hvitt når de tar sitt siste farvel med Ingrid Espelid Hovig. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

- Hun var en fantastisk formidler og en folkeopplyser. Det er ikke så mange man kan si at var elsket av alle, men hun var det. Alle hadde et godt inntrykk av henne. Alle var glad i henne, og man skal heller ikke undervurdere den formidlingsgleden hun hadde.

Vemodig

Som en av mange kokker som ville sende en hilsen, sa Arne Brimi dette til Dagbladet:

- Det her kjennes veldig vemodig, og jeg kjenner nesten at det er vanskelig å sette ord på følelsene mine. Hun har betydd så enormt mye for så mange. Ingrid hadde en inkluderende framtoning som brakte oss kokkene sammen, men også resten av folket.

Engasjert

- Hun reiste til Uganda mellom 1968-70 i Uganda. Temaet for oppdraget var ernæring. Hun var svært opptatt med bringe denne kunnskapen ut til folk. Hun fikk til og med et eget TV-program i Uganda, faktisk, kan Helge Espe, mangeårig medarbeider i Fredskorpset berette.

- Ernæring har etterhvert blitt et mye større tema, men hun var forrutt for sin tid. Ikke bare det, hun var også veldig opptatt av å bruke lokale ingredienser, forteller Espe.

- Etter oppholdet reflekterte hun over sitt virke. Og jeg husker hun sa at innsatsen var «en dråpe vann i ørkenen». Det handlet nok like mye om hvilken innsats Uganda krevde, som et uttrykk for hennes egen beskjedenhet, sier Espe.