Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Geir gjør som far sin; speker, salter, røyker og raker

Intervjuet verdens beste kokk: - Endte på fanget til Lars Barmen

Det begynte som et havarert bokprosjekt, og endte som blogg. Møt Geir Hopen Nødset alias Far min sitt kjøkken.

FRAMTIDSMAT: Geir Hopen Nødset lager det han kaller «tradisjonsmat for framtida» på bloggen Far min sitt kjøkken. Foto: Morten Rakke
FRAMTIDSMAT: Geir Hopen Nødset lager det han kaller «tradisjonsmat for framtida» på bloggen Far min sitt kjøkken. Foto: Morten Rakke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Hopen Nødset bekymret seg. Han bekymret seg så mye at han begynte å blogge. Om hva? Om fenalår, klippfisk, pinnekjøtt, røykelaks og spekesild.

Takket være faren hadde denne typen erkenorsk mat ligget på Nødsets tallerken gjennom hele oppveksten i Sunnfjord. Nå kjente han på frykten for at kunnskapen om våre nasjonale råvarer og tradisjonelle konserveringsmetoder skulle forsvinne.

- Da jeg selv ble pappa for 14 år siden slo det meg at ingen andre i familien kom til å dokumentere kunnskapen til min nå 90 år gamle far. Jeg måtte til pers selv. Denne typen kunnskap er ferskvare.

I dag har Nødset både spekerom i kjelleren, røykeri i garasjen - og blogg. 160 000 ganger klikket noen seg inn på Far min sitt kjøkken i løpet av fjoråret for å lese om speking, salting, røyking og raking, og for å bla seg gjennom oppskrifter.

Leserne er i hovedsak norske, men ikke nødvendigvis bosatte innenfor landets grenser:

- Jeg har merket stor økning i henvendelser fra nordmenn som gjerne vil speke, røyke eller konservere maten selv, til og med fra fjellene i Hellas og flatlandet i USA. Å lage bacon eller pinnekjøtt fra grunnen av er ikke så sjeldent som man skulle tro, sier Nødset.

Fremdeles bekymret

Han er likevel fremdeles bekymret. For spekematen, for eksempel.

- Har kunnskapen som kan føre norsk spekemat til verdenstoppen gode nok kår? Nei! Jeg har bodd i Spania og vært mye i Italia, og her er spekematen av en helt annen kvalitet, både den som kommer fra pasjonerte amatører, og den som kommer fra industrien.

UTSTYRET PÅ PLASS: Finner du ikke Geir ved kjøkkenbenken, er han trolig i spekeromet i kjelleren eller røykeriet i garasjen Foto: Morten Rakke
UTSTYRET PÅ PLASS: Finner du ikke Geir ved kjøkkenbenken, er han trolig i spekeromet i kjelleren eller røykeriet i garasjen Foto: Morten Rakke Vis mer

I Norge har teknologiske framskritt og et strengt lovverk gjort at matvareproduksjonen på landets smågårder nesten har forsvunnet, mener Nødset.

- Da fryseboksen og kjøleskapet kom inn, forsvant nok en del av matkunnskapen ut.

Det finnes mange mindre, nye spekematprodusenter, som lager spekemat på høyt internasjonalt nivå, mener Nødset. Ask, Felloni spekehus og Tind er eksempler på dette.

- Men veldig mye norsk spekemat skjemmes av at den er altfor salt. Hvorfor klarer ikke norske produsenter å lage god spekemat med mindre salt og mer smak, når de klarer det lenger sør i Europa?

Prøving og feiling

Følelsen av å kunne servere egenprodusert mat til familie og venner, er ubeskrivelig. Derfor bør alle prøve seg på noe så enkelt som å grave kjøtt eller fisk, oppfordrer Nødset.

Selv sluker han bøker om matproduksjon og konservering. Ikke alltid er prosessene like godt beskrevet, synes han. Derfor passer han godt på å fortelle om egne feil eller problemer når han beskriver sine egne prosjekter på bloggen.

- Slik slipper andre å gjøre samme feilen. Har jeg fått mugg på spekeskinka? Da kan det skyldes alt fra feil mengde salt, til feil temperatur under tørking. Slike problemstillinger skaper ofte gode meningsutvekslinger på bloggen.

Nødset er hobbybonde på si, med høner og sommergris på eiendommen i Melsomvik ved Stokke.

- Denne virksomheten gjør at jeg bare får mer respekt for alle som på et eller annet vis bidrar til å holde vår egen matkultur levende, enten de er bønder eller i andre enten av næringskjeden, sier han.

PEPPERKRABBE: Den er svart, den er smellheit, og du finner lenke til oppskriften et annet sted i saken. Foto fra bloggen.
PEPPERKRABBE: Den er svart, den er smellheit, og du finner lenke til oppskriften et annet sted i saken. Foto fra bloggen. Vis mer

På fanget til Lars Barmen

Ikke alltid er familien overbegeistret over fars kokkelering:

- Jeg får alltid kjøkkenet for meg selv når jeg finner fram grovkavring fra hjembygda mi, Svelgen i Sunnfjord, dypper den i sterk kaffe med melk, og smører uanstendige mengder smør over den. Lagringsvennlig sikringskost, som var vanlig blant fiskere og kroppsarbeidere i gamle dager.

Nødset jobbet i en årrekke som journalist. Gjennom yrket møtte han en rekke av landets beste kokker. I en periode hadde han base i Spania, der han blant annet var researcher og intervjuer for NRK-serien Barmeny, med kokken Lars Barmen.

MOR MIN SIN: Rullekake slik bloggerens mor lager den, fylt med krem og friske bær. Foto fra bloggen.
MOR MIN SIN: Rullekake slik bloggerens mor lager den, fylt med krem og friske bær. Foto fra bloggen. Vis mer

- Jeg glemmer aldri en episode fra det som den gang var verdens beste restaurant, El Bulli, da Barmen skulle intervjue kjøkkensjefen, Ferran Adria. De hadde språkproblemer, og det endte med at jeg måtte sitte på fanget til Barmen og ta intervjuet på spansk, slik at det skulle se ut som om det var Barmen som gjorde det. På kjøkkenet sto Lise Finckenhagen og svetta og arbeidet gratis, og fikk ikke engang lov til å snakke med det norske besøket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!