Sukkeravgift og grensehandel:

Inviterer Siv Jensen på danmarkstur

Norsk bransje fortviler over videreføringen av den omstridte avgiften.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske sukkervare- og drikkevarebransjen kunne juble tidligere i dag, da det ble kjent at 350-kronersgrensa for momsfritak skal fjernes.

Men bransjen fortviler likevel over punktet i statsbudsjettet som berører sukkeravgiften. Den blir hverken kuttet eller differensiert - men prisjusteres.

- En stadig økende fysisk grensehandel, drevet av det norske avgiftsnivået, svekker konkurransekraften i norsk mat- og drikkenæring, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, til Dagbladet.

Han viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser en galopperende økning i grensehandelen. Grensehandelen økte med 1,25 milliarder kroner i en tolvmånedersperiode (2. kvartal 2018 til 1. kvartal 2019).

Det betyr at nordmenn nå handler for rundt 16,3 milliarder kroner i året.

- Det er de særnorske høye avgiftene som driver den stadig økende grensehandelen. Kun en reduksjon i det høye avgiftsnivået i Norge kan løse dette.

Inviterer på dansketur

Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) trekker fram Danmark som et lysende eksempel. Vårt naboland hadde tidligere en betydelig handelslekkasje til Tyskland, som politikerne nå har halvert ved å gjøre et par enkle grep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer