Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå går det en kule varmt på meieret:

Is-nyheten rives bort: - Aldri opplevd dette i min karriere

Skyr-isen ble slaktet i Dagbladets smakstest, men nå klarer ikke butikkene å skaffe nok av den.

SJELDENT POPULÆR: Den nye og nærmest fettfrie isen har gjort rent bord i butikkenes frysedisker. Q-meieriene har skrudd opp produksjonen og planlegger nye smaksvarianter for å møte etterspørselen. Foto: Anita Arntzen
SJELDENT POPULÆR: Den nye og nærmest fettfrie isen har gjort rent bord i butikkenes frysedisker. Q-meieriene har skrudd opp produksjonen og planlegger nye smaksvarianter for å møte etterspørselen. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Ingen tvil: Proteinrik og så godt som fettfri Skyr-is er årets store iskremsuksess. Både pinner og bøtter har knapt rukket å lande i dagligvarebutikkenes frysebokser de siste ukene, før de har forsvunnet ut igjen. Flere butikker har meldt om særdeles stor pågang.

FÅR TERNINGKAST ÉN: Skyr-isen fikk ikke særlige gode skussmål av Dagbladets smakstestere - men det bryr forbrukerne seg lite om. Foto: Q-meieriene
FÅR TERNINGKAST ÉN: Skyr-isen fikk ikke særlige gode skussmål av Dagbladets smakstestere - men det bryr forbrukerne seg lite om. Foto: Q-meieriene Vis mer

Ishavsbyen Tromsø er blant byene der Coop har solgt aller mest av Skyr-isen. Butikksjef Steffen Hodne Sørensen ved Extra Workinmarka har vært utsolgt i flere omganger, forteller han.

- Jeg har aldri opplevd så stor interesse for en ny is noen gang i løpet av hele min karriere, sier Hodne Sørensen.

Butikken hans holder til i samme bygg som et stort treningssenter, og Hodne Sørensen har merket seg at mange av dem som kjøper den nye isen kommer rett fra trening.

- Min teori er at mange ser på Skyr-isen som et sunt alternativ, og spiser det med god samvittighet.

PÅFYLL: Butikksjef Steffen Hodne Sørensen har omsider fått fylt opp disken med is-slageren.
PÅFYLL: Butikksjef Steffen Hodne Sørensen har omsider fått fylt opp disken med is-slageren. Vis mer

Har aldri laget iskrem før

Den nye isen, som produsenten Q-meieriene hittil har sluppet å bruke en eneste markedsføringskrone på, har solgt over all forventning. Det bekrefter Mads Liabø i Kavli, som eier Q-meieriene:

- Isen har blitt revet vekk fra butikkene, og folk har ringt oss ned for å få vite hvor de kan få tak i den, forteller han.

Skyr-isen lages hovedsakelig av skummet melk og den islandske yoghurttypen, skyr. Det er hovedsakelig halvliterbøtta med Skyr-is - spesielt varianten med salt karamell - som har vært etterspurt. Men også eskene med pinner har solgt svært bra, ifølge produsenten og kjedene.

UTVIDER: Mer Skyr-is i flere smaker er på vei, lover Mads Liabø i Q-meieriene. Foto: Kavli
UTVIDER: Mer Skyr-is i flere smaker er på vei, lover Mads Liabø i Q-meieriene. Foto: Kavli Vis mer

- Vi må innrømme at vi synes dette er stas, siden vi aldri har laget iskrem før, forteller Liabø.

Kort tid etter at Dagbladet kontakter ham om salgssuksessen, ringer han opp igjen med følgende informasjon:

- Jeg har nettopp fått vite at vi er utsolgt igjen fra meieriet. Vi setter nå opp produksjonen ytterligere.

Verst i test

Da Dagbladet for noen uker siden testet det nye iskremproduktet, var det langt fra høye terningkast som ble kastet av smakspanelet.

«Kjip konsistens» og «rar smak» var dommen den gang. I smakspanelet satt blant annet kokker fra Oslo-restauranten A l'Aise. En fattig ener ble trillet på terningen (NB! Krever Pluss-abonnement).

Coop selger Skyr-is både hos Coop Mega, Coop Obs og Extra-butikkene, og kan notere uvanlig stor interesse for det nye, kalde produktet.

- Våre butikker og kunder kan ikke få nok av denne isen, og vi setter stor pris på at vår leverandør nå øker produksjonen, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen.

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen i REMA 1000, den andre kjeden som selger produktet, bekrefter at også her har Skyr-isen blitt godt mottatt.

Utsolgt flere ganger

Ifølge produsenten inneholder ingen andre iskremprodukter like mye protein som Skyr-is, i tillegg til at isen er fri for tilsatt sukker og tilnærmet fettfri. Q-meieriene kaller isen for et «smart» produkt.

Antall kilokalorier i Skyr-is i halvlitersbøtte med smak av salt karamell, er 109 per 100 gram, og proteininnholdet er 13 gram per 100 gram.

Mads Liabø i Q-meieriene opplevde at isen ble en «snakkis» blant treningsbloggere og andre helseinteresserte på Facebook og Instagram allerede før den var i butikk.

KOSEMAT: - Absolutt sunnere, men fremdeles kosemat, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om Skyr-isen. Foto: Juha Rossi
KOSEMAT: - Absolutt sunnere, men fremdeles kosemat, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om Skyr-isen. Foto: Juha Rossi Vis mer

- Mange ser på Skyr-isen som et produkt de kan spise oftere enn annen is, og gi til barna sine som en sunn dessert, tror han.

- Kosemat

Gunn Helene Arsky, selvstendig ernæringsfysiolog, er delvis enig i «smart»-stempelet.

I et tidligere intervju i Dagbladet om det nye produktet, påpeker hun at proteiner er viktig for kroppen, ikke bare for bygging av muskler, men også for hår, negler og hormoner - blant annet. Hun vil likevel ikke gå med på at iskremen er «smart» i den forstand at man bør bygge kropp med iskrem.

FAVORITTSMAKEN: Skyr-is på bøtte med smak av salt karamell har gått rett hjem hos sunnhetsbevisste nordmenn. Foto: Produsenten
FAVORITTSMAKEN: Skyr-is på bøtte med smak av salt karamell har gått rett hjem hos sunnhetsbevisste nordmenn. Foto: Produsenten Vis mer

- Iskrem bør fortsatt være noe man skal kose seg med en sjelden gang, men når man skal kose seg, er denne nye isen absolutt et sunnere valg, med nær ikke noe fett, få kalorier og heller ikke mye karbohydrater.

Skyr-isen så dagens lys etter at Ida Cathrine Karlsen fra Askim kom med ideen til produktet på Q-meierienes nettside.

Etter at ideen vant en forbrukeravstemning, bestemte meieriet seg for å prøve seg på iskrem for første gang. Det angrer de ikke på i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media