HJEMMELAGET: Å lage cider selv er ikke lett. Det tar to år før du vet om du har lykkes. Foto: Lisbeth Michelsen
HJEMMELAGET: Å lage cider selv er ikke lett. Det tar to år før du vet om du har lykkes. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Å lage hjemmelaget cider

Jakten på de beste dråpene: - Unngå cider-skvipet

Jeg vil gjerne vise fram mine beste cider.

I helga lagde jeg 150 liter eplesider. Om alt går bra, setter jeg den første flaska med duggfrisk, epleduftende cider på bordet en glassklar høstdag i 2020.

Jakten på de beste dråpene: - Unngå cider-skvipet

Du «er ikke noe glad i cider», hører jeg du tenker.

Folk sier de ikke liker det. Og jeg skjønner dem godt. Cider i butikken er for «ungdom som ikke liker øl».

Nettopp.

Dette cider-etterligningsskvipet ødelegger for de hederlige, gnistrende gode ciderprodusentene fra Frankrike. Og Norge. De som med mye møye bringer fram smaksrik, boblende og velduftende ganeglede av super kvalitet havner i pølen med gjengen som lager ungdomsklissete ciderklin som degraderer renommeet til en hel kategori.

Du skulle smakt min cider, du!

Det vil si, bare kanskje. For, det tar nemlig to år før man vet om cideren er god. Hittil har jeg ikke lykkes. Den første cideren jeg lagde av egne epler er nå to år gammel. Den er ikke «drekkanes» (som de sier der jeg kommer fra).

Den jeg satt i fjor er mer lovende. Men, det endelige resultatet foreligger ikke før neste år. Høsten 2019.

Å brygge cider setter deg på mange prøver. Tålmodigheten er ikke engang det vanskeligste. Å være ekstremt hygienisk er kanskje det mest krevende. Alt som brukes av flasker, børster, kokekar, presser, kverner, bøtter og beger må være hysterisk rent. Sterilt.

Å finne ut hvilke epler som passer best er vrient. Og, skal vi blande med pærer …? Skal jeg bruke svovel (altså sulfitter, som er det som skiller vanlig vin og såkalt naturvin)?

Det mest givende for hjemmebryggeren er kanskje ikke cideren selv, men respekten for de flinke folka. Å brygge selv gjør at jeg beundrer og verdsetter alle som klarer å forvandle noen trøtte høstepler til fortryllende dråper.

Finn deg en god cider på Polet. De finnes. Og de er supre.

Skål!