Restaurantanmeldelse: C'est la Bab

Jålete nattmat: - Skuffende

C'est la Bab vil løfte kebaben ut av taxikøen. Ideen er god.

KLABB OG BABB: PÅ Solli Plass i Oslo prøver C'est la bab å lage luksuskebab med varierende hell.
KLABB OG BABB: PÅ Solli Plass i Oslo prøver C'est la bab å lage luksuskebab med varierende hell.Vis mer

- Det var jo egentlig bare et tidsspørsmål, sa Robinson.

I årevis har det vært et stadig økende tilbud av forfinede hamburgere, pølser, pizza og tacos. Nå har oppussingen av tidligere uglesett hurtigmat nådd kebaben - en matrett som oftest nytes i ly av nattemørket, gjerne på leting etter en taxi hjem, med saus rennende skjorte-ermene. Kebaben er uløselig knyttet til nattlig rangel, og stikk av skam over eget kosthold.

Likevel er få retter høyere elsket her til lands. Med god grunn, kan det hevdes.

RULL DET INN: C'est la bab drar kebab-konseptet langt, og lykkes bedre med nyvinningene enn den klassiske babben.
RULL DET INN: C'est la bab drar kebab-konseptet langt, og lykkes bedre med nyvinningene enn den klassiske babben. Vis mer

Kombinasjonen av ferskt brød, grillet kjøtt, kraftig krydder, grønnsaker og rikelig med saus er og blir en suksessoppskrift. Kanskje er det derfor nybrottsarbeidet på kebabfronten har vært ytterst marginalt. Fram til nå, altså. For C’est la Bab er noe annet. Eller som servitøren sa det:

- Vi er dessverre utsolgt for løyrom.

Robinson og Fredag satt i en av båsene i lokalet på Solli plass og nippet til hvert sitt glass prosecco, mens de vurderte en oppsiktsvekkende variert meny av småretter og kebab. Inspirasjonen kommer fra samtlige av verdens kontinenter, utenom Antarktis.

VELLYKKET: Robinsons asiatisk-inspirerte tunfiskkebab var kyndig komponert.
VELLYKKET: Robinsons asiatisk-inspirerte tunfiskkebab var kyndig komponert. Vis mer

Den mest iøynefallende småretten, løyrom i wonton-taco, var som sagt utsolgt. De bestemte seg i stedet for å dele grillede andehjerter med peruansk anticucho--saus, bbq-kyllingvinger, og grillspyd med blekksprut, lardo (speket grisefett) og røkt chilimajones.

- God og spicy bbq-saus, men de fleste kyllingvingene er små og har fått altfor mye varmebehandling, sa Fredag.

Også andehjertene hadde fått ligge i overkant lenge på grillen og var en skuffelse, til tross for god saus her også.

- Men dette var virkelig godt, sa Robinson etter å ha smakt på grillspydet med blekksprut og lardo.

Spekk og blekksprut ble flott balansert av fennikel og den sterke peruanske chilisausen aji amarillo.

- Kanskje vi bare var uheldige med de to første rettene, undret Fredag.

Alle de sju kebabene på menyen ser fristende ut. Både marinert jordskokk med hummus og entrecôte med chimichurri ble vurdert, men valget falt på en klassisk lammekebab, og en asiatisk vri med lettgrillet tunfisk.

STILIG: C'est la Bab er langt penere enn ordinære kebabsjapper.
STILIG: C'est la Bab er langt penere enn ordinære kebabsjapper. Vis mer

Kebabene kommer i ferskt og mykt hjemmelaget brød, og kan enten spises med kniv og gaffel eller rulles sammen i papir på vanlig kebab-vis.

Robinsons tunfisk-variant var kyndig komponert. Den så vidt grillede fisken, wasabikrem, sylta ingefær og sesamfrø sendte tankene mot sashimi.

- Det er annerledes, men fungerer godt, sa Robinson.

På den andre siden av bordet var Fredag skuffet over sin mer tradisjonelle kebab, med kvernet lammekjøtt og humus.

- Det er ikke noe galt med den, men det er steder på Grønland og i Torggata som ikke står tilbake for dette. Forskjellen er at her koster kebaben nesten 200 kroner.

LAPSETORVET: C'est la Bab ligger midt på den populære stripa på Solli Plass.
LAPSETORVET: C'est la Bab ligger midt på den populære stripa på Solli Plass. Vis mer

Etter servitørens anbefaling delte de ei flaske ung og saftig Pinot Noir fra Bernard Defaix i Burgund. Vinen fungerte fint til lam, men falt helt igjennom til Robinsons asiatiskinspirerte tunfisk.

Som avslutning valgte Robinson matblogg-favoritten vaniljeis med olivenolje, mens Fredag fikk en smaksrik og frisk solbærsorbet.

- Helt greit, men det er ikke mange kaloriene som går med på å lage dessertene her, sa Fredag.

Jålete nattmat: - Skuffende

Selv om C’est la Bab er et kebabsted, ville det være urimelig å vurdere det som en kebabsjappe. De har fancy og tidsriktige ingredienser, og er på alle måter en restaurant. Derfor gikk både Robinson og Fredag ut med en følelse av skuffelse.

- Jeg hadde håpet de skulle ta kebab til et nytt nivå, men det klarer de ikke, sa Fredag.

- Og det hjelper ikke på helheten at et par av små-rettene var overstekt. Det er synd, og jeg håper de bare hadde en dårlig dag, sa Robinson.

- For konseptet i seg selv er en høyst velkommen nyvinning.