TØFFE TAK: Hans italienske restaurantkjede «Jamies italian» var nær konkurs i fjor.

Nå sier TV-kokken at det er slutt på pengene. Han kan ikke spytte inn mer. Her er han fotografert i et fransk TV-prpgram tidligere i måneden. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB Scanpix
TØFFE TAK: Hans italienske restaurantkjede «Jamies italian» var nær konkurs i fjor. Nå sier TV-kokken at det er slutt på pengene. Han kan ikke spytte inn mer. Her er han fotografert i et fransk TV-prpgram tidligere i måneden. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB ScanpixVis mer

Stjernekokken (43) med milliardtap:

Jamie Oliver innrømmer den dystre sannheten

Den nakne kokken i hardt vær.

Han var mannen på alles lepper, ung, uredd, matkyndig og med et stort hjerte for dem som faller utenfor.

Jamie Oliver (43) tok seg av arbeidsløs ungdom og utga kokebøker, samtidig som han lagde mat på TV, ga avisintervjuer og åpnet nye restauranter verden over.

I Norge åpnet den første Jamie-restauranten i innlandsterminalen på Gardermoen i november 2016, etterfulgt av en på utland - og en på Aker Brygge.

SAMFUNNSANSVAR: Jamie Oliver I Cornwall, foran den tredje restaurant Fifteen, skapt for å gi vanskeligstilt ungdom en framtid i restaurantbransjen. Foto: NTB Scanpix
SAMFUNNSANSVAR: Jamie Oliver I Cornwall, foran den tredje restaurant Fifteen, skapt for å gi vanskeligstilt ungdom en framtid i restaurantbransjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Matimperium

Kokkesønnen som bestemte seg for å gå inn i kokkeyrket som 14-åring, har tilsynelatende hatt hell med det meste:

Ekteskapet med Juliette Norton (Jools Oliver) har resultert i fem barn og stadige lykkebilder på Instagram.

Hans non-profit restaurantkjede «Fifteen», skapt for å gi vanskeligstilt ungdom en ny sjanse i livet, betegnes som en suksess.

Det samme gjør en rekke av hans spisesteder.

Milliardtap

Under overflaten har det ulmet. TV-kokken har beskrevet situasjonen som« utfordrende» siden 2014.

Hvor dårlig det står til i deler av Jamies imperium har vært ukjent til nå.

- Jeg har ikke mer penger, innrømmer han denne uka overfor Daily Mail. Oliver kan ha tapt mer enn en milliard kroner på virksomheten, ifølge avisa.

Jamies italian nær konkurs

I AKSJON: Jamie Oliver slik vi er vant til å se ham, oppslukt i en matrett. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix.
I AKSJON: Jamie Oliver slik vi er vant til å se ham, oppslukt i en matrett. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix. Vis mer

Hans italienske restaurantkjede «Jamies italian» åpnet sin første restaurant i 2008 og hadde på det meste 65 restauranter. I fjor var kjeden nær konkurs.

I 2016 skal kjeden ha hatt et tap på 125 millioner kroner og seks restauranter ble stengt. Oliver spyttet da inn over 150 millioner kroner for å redde restaurantene. Nå er pengene oppbrukt. Tidligere i år ble 12 av 37 restauranter i kjeden lagt ned og 600 ansatte mistet jobben.

En betydelig ryddeoperasjon er utført. Det er ikke nok.

HEDRET: Han har mottatt ordenen «Order of the British Empire» , bedret matforholdene i skolene i England og USA, og har fast plass på listen over de mest innflytelsesrike personer i britisk serveringsbransje. Nå sliter han. Foto: NTB Scanpix
HEDRET: Han har mottatt ordenen «Order of the British Empire» , bedret matforholdene i skolene i England og USA, og har fast plass på listen over de mest innflytelsesrike personer i britisk serveringsbransje. Nå sliter han. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Det har kommet til et punkt at jeg ikke kan gamble med andre deler av virksomheten og arbeidsplassene der», sier Oliver til Daily Mail.

Kjeden kan dermed være i fritt fall.

TRUET: Etter at en aggressiv inntrenger anrep huset og familien tidligere i høst, har Oliver engasjert vakter som fotfølger familien. Foto: NTB Scanpix
TRUET: Etter at en aggressiv inntrenger anrep huset og familien tidligere i høst, har Oliver engasjert vakter som fotfølger familien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dramatisk høst

Oliver har ikke bare økonomiske problemer. Et innbrudd i familiens bolig i september har også satt spor og fått mye medieoppmerksomhet. Oliver satte seg opp mot den aggressive inntrengeren, som etter hvert ble tatt hånd om av politiet.

Oliver har etter dette leid inn vakter fra et vaktselskap.

Den profilerte kokken mener nå at han har kontroll på resten av restaurantvirksomheten, og en talsmann sa denne uka til avisa Metro: «Vi har en robust og sterk vekststrategi for våre restauranter i Storbritannia, og ser i samråd med banken lyst på tida framover».

Kjærlig optimist

Oliver har også uttalt at han akter å si ja til kona på nytt. Etter planen skal de to fornye ekteskapsløftet og arrangere en gedigen fest i 2020, 20 år etter at de ga hverandre sitt ja.

Jamie Oliver-imperiet som helhet kommer ikke til å gå over ende med det første. Totalt skal virksomheten fremdeles besitte store verdier, takket være inntekter fra kokebøker og restauranter.

SJELEVENNER: Kjærligheten går bedre enn restaurantøkonomien for Jamie Oliver. Foto: NTB Scanpix
SJELEVENNER: Kjærligheten går bedre enn restaurantøkonomien for Jamie Oliver. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også i Norge har det rådet optimisme i Jamies-leiren. Dilla Holding, som står for driften av Jamie's Italian på Aker Brygge, opplyser til Dagbladet at man i Norge ikke er bekymret ¨havne i den økonomiske situasjonen som har vært i Storbritannia:

- Vi har god dialog med Jamie Oliver-gruppen sentralt og har tro på den strategien som er lagt for de kommende år. For vår del har første driftsår på Aker Brygge gått over forventningene omsetningsmessig, så det blir spennende å se hvordan det utvikler seg med tiden, sier administrativ leder Henriette Vien.