Jamie Olivers restauranter sliter økonomisk:

Jamie Oliver-krisa: - Planer om å åpne flere restauranter i Norge

Ingen grunn til å frykte for de norske restaurantene med det aller første.

ØKONOMISK TRØBBEL: Den italienske restaurantkjeden til den briske kokken Jamie Oliver sliter økonomisk, og må stenge tolv filialer i Storbritannia. Foto: Shutterstock red / NTB Scanpix
ØKONOMISK TRØBBEL: Den italienske restaurantkjeden til den briske kokken Jamie Oliver sliter økonomisk, og må stenge tolv filialer i Storbritannia. Foto: Shutterstock red / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den britiske kjendiskokken Jamie Oliver har sjarmert en generasjon inn på kjøkkenet, og etter hvert til sine ulike restauranter i inn- og utland. I Norge åpnet den første Jamie-restauranten i innlandsterminalen på Gardermoen for et drøyt år siden, etterfulgt av en på utland - og en på Aker Brygge.

Etter å ha sett køene på flere av disse skulle en tro at Jamie's Italian seiler i medvind, men alt er ikke bare lovely-jubbly og pukka i Oliver-land.

Ifølge den britiske avisen the Sun on Sunday har kjeden en gjeld på 71,5 millioner pund, og skylder sine ansatte 2,2 millioner pund i lønn. Restaurantkjeden har vært i høyesterett og forhandlet frem en omfattende omorganisering og spareplan sammen med størsteparten av sine kreditorer.

Som et resultat av dette stenger selskapet nå tolv av sine 37 restauranter i Storbritannia. 450 personer mister jobben.

Vil åpne flere Jamie's Italian i Norge

I tillegg til de 37 restaurantene i Storbritannia, har Jamie's Italian 28 internasjonale filialer, tre av dem i Norge. En på Aker Brygge, og to på Oslo Lufthavn Gardermoen, den ene er en Jamie's deli, en litt enklere variant, uten bordservering og med mer take-away-retter.

Morten Solberg Nilsen i SSP. Foto: Morten Eik
Morten Solberg Nilsen i SSP. Foto: Morten Eik Vis mer

Hva skjer med dem?

- Vi ble for en tid tilbake informert av Jamie Oliver International, som vi samarbeider tett med, at det er igangsatt strukturelle endringer av Jamie Olivers restauranter i Storbritannia. Det vil ikke få noen konsekvenser for vår drift her i Norge, og heller ikke for Jamie Olivers restauranter utenfor Storbritannia, sier Linn Munthe-Kaas, i Dilla Holding, til Dagbladet.

Dilla Holding står for driften av Jamie's Italian på Aker Brygge, og har opplevd stor interesse og pågang etter at restauranten åpnet i mai i fjor. Så vellykket har det vært at selskapet nå planlegger å åpne nye filialer.

- Vi jobber med konkrete planer om etablering av flere Jamies Italian i Norge, og det arbeidet fortsetter uberørt av situasjonen i Storbritannia. Vi ser også på muligheten for å etablere flere av Jamie Olivers konsepter i fremtiden.

- Ikke noe som påvirker oss

Morten Solberg Nilsen, administrerende direktør i SSP, som driver de to restaurantene på Gardermoen, kan ikke svare for situasjonen i England, men den økonomiske driften av de britiske restaurantene er ikke knyttet til den norske - det er det SSP som står for.

- Jeg tror dette er en tilpasning i England, og ikke noe som påvirker oss her nå, sier Solberg Nilsen til Dagbladet.

- Vi gir ikke kommentarer om den økonomiske driften av enkeltsteder, men Jamie's Italian er populær og godt besøkt. Jamie's deli på innland er også veldig populær, og veldig, veldig godt besøkt.

Selv om Jamie's Italian-kjeden sliter, står det slett ikke dårlig til med Oliver-imperiet. Ifølge Munthe-Kaas er det stor optimisme i selskapet generelt.

- Gjennom vårt samarbeid med selskapet er vår oppfatning at den positive utviklingen og satsningen på Jamie Olivers konsepter fortsetter i utlandet. Vi viser til at det de seneste månedene er flere nye restauranter som bærer Jamie Olivers navn. Det er mange nyåpninger planlagt for inneværende år, både i Europa og i resten av verden.

Salt i grøten

Selv om restaurantkjeden sliter, ser det ikke ut som om den britiske kokken trenger å bekymre seg for salt i grøten med det første. Ifølge den britiske nettavisen Metro er han god for rundt 150 millioner pund, og han har holdt sin private økonomi og buisnessen atskilt.

Han har likevel tatt ansvar underveis, og har ettersigende bidratt med tre millioner pund for å lette restaurantkjedens økonomi, og en annen del av forretningene hans har gitt Jamie's Italian et lån på 6,5 millioner pund.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.11.2012 BLE UTFORDRET: Da stjernekokk Jamie Oliver gjestet talkshowet «Alan Carr: Chatty Man» ble han og kjendisbonde Jimmy Doherty utfordret til å lage et treretters måltid på tre minutter. Se programmet på BBC Entertainment i kveld klokka 22:45. Vis mer Vis mer

Hjerte for italiensk

Selv om Oliver kanskje er best kjent for å ha gjort usnobbete britisk mat tilgjengelig for et stort publikum, var hans første jobb var som baker i Antonio Carluccio's italienske restaurant i Covent Garden.

Det var også der han møtte den italienske kokken Gennaro Contaldo, som ble hans mentor. Carluccio og Contaldo er kanskje best kjent for nordmenn fra matprogrammene «to grådige italienere».

Contaldo var en nøkkelperson da Oliver etablerte Jamie's Italian, og hjalp ham å drive kjeden de første årene.

Den første Jamie's Italian-restauranten ble startet av Oliver og Contaldo i Oxford i 2008, og på det meste hadde kjeden 65 restauranter.

Tidligere i år ble det kjent at syv av dem skulle stenge, og med de nye kuttene vil kjeden telle 53 restauranter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer