Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye restauranter på Gardermoen:

Jamie's Deli: Første nye restaurant på Gardermoen åpnet i dag

Nå skal det bli enklere å spise sunt - og fort - på flyplassen.

FØRSTE KUNDE: Tonje Nelson plukket med seg et stykke pizza med sopp og en grønn smoothie på vei til sitt fly i formiddag. 
FØRSTE KUNDE: Tonje Nelson plukket med seg et stykke pizza med sopp og en grønn smoothie på vei til sitt fly i formiddag.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Oslo Lufthavn, Gardermoen, blir ny i 2017, skal 20 serveringssteder bli til 37.

I dag åpnet de to første: Jamie's Deli og Ritazza.

Sistnevnte er en oppgradering og forflytning av kafeen rett på innsiden av sikkerhetskontrollen, mens Jamie's Deli er første restaurant fra den britiske kokken Jamie Oliver i Norge.

- Jamie's Deli er en enklere, fast-food-variant av Jamie's Italian, forteller Charlie Barr, ansvarlig for å åpne kjendiskokkens restauranter i utlandet.

REISENDE RESTAURANTÅPNER: Charlie Barr har med denne vært med på å åpne 21 Jamie Oliver-restauranter utenfor Storbritannia.
REISENDE RESTAURANTÅPNER: Charlie Barr har med denne vært med på å åpne 21 Jamie Oliver-restauranter utenfor Storbritannia. Vis mer

Skjønt fast-food. Det skal være kjapt, men ikke usunt.

- Jeg er veldig, veldig spent og glad for å kunne heve listen for flypassmat, sier Jamie Oliver i en videomelding, der han på ekte nakenkokkvis snakker entusiastisk om gode og ferske råvarer, møteplasser, mennesker og kaos.

Pizza og sandwicher

Menyen på Jamie's Deli er enkel. Du kan velge mellom en rekke ulike sandwicher og wraps, pizzastykker, eller en kombinasjon av pizza, kjøtt eller fisk - med en kombinasjon av grønnsaker og salatblandinger på siden.

SALATER: - Det skal være enkelt, men godt. Det er jo hele grunnfilosofien til den nakne kokken, eller Jamie, sier Barr.  
SALATER: - Det skal være enkelt, men godt. Det er jo hele grunnfilosofien til den nakne kokken, eller Jamie, sier Barr.   Vis mer

Det grønne varierer fra helt enkel grillet brokkoli med hvitløk og chili eller salat, til superfood-inspirerte salater med quinoa, svart ris og bakte rødbeter.

- Vi måtte ha brokkoli. Dere nordmenn spiser mye brokkoli, forteller Barr, som har bodd i Norge et par ukers tid i forbindelse med åpningen.

I tillegg er det ferdiglagete salater du kan ta med deg. Du får også ulike smoothier og yoghurter, og selvfølgelig litt søtt, inkludert deres egne varianter av de norske favorittene kanelboller og sjokoladeboller.

Prisen ligger i klassisk flyplass-sjikt; 100-150 kroner for en sandwich, 130-150 kroner for en salat, 170 kroner for kjøtt eller fisk med salat. Du må ut med rundt hundrelappen for et glass vin, og 82 kroner for et 0,4 litersglass med øl.

Her finner du det billigste ølet på Gardermoen (2015)

Baguette-flyplassen

Tilbakemeldingene fra kunder i prøveuken har vært klar, ifølge Barr: Endelig sunn og kjapp flyplassmat vi kan ta med oss.

SNART SMOOTHIE: Smoothie-blandingene er klare i beger, men blendes på stedet. Barn tilbys vann med frukt og bær på små flasker som en del av barnemenyen.
SNART SMOOTHIE: Smoothie-blandingene er klare i beger, men blendes på stedet. Barn tilbys vann med frukt og bær på små flasker som en del av barnemenyen. Vis mer

Tonje Nelson, deliens første offisielle kunde, synes også at det var deilig med et sunt og friskt alternativ til de eksisterende restaurantene, og trekker spesielt frem smoothiene som blandes på stedet.

- Så fresht at vi kan se hva som er i den, før de har den i blenderen, sier Nelson.

Ifølge Morten Solberg Nilsen, administrerende direktør i SSP, selskapet bak all servering på Gardemoen i dag, går nordmenns flyplassmatvaner sakte men sikkert i en sunnere retning.

- Da Gardermoen åpnet solgte vi tre pølser per baguette. Nå selger vi seks baguetter per pølse, sier Solberg Nilsen til Dagbladet.

KUTTER SUKKER: Jamie Oliver er glødende engasjert i kampen for et bedre kosthold, spesielt for barn. Her fra EAT Stockholm-konferansen tidligere i år.  Foto: Nina Hansen
KUTTER SUKKER: Jamie Oliver er glødende engasjert i kampen for et bedre kosthold, spesielt for barn. Her fra EAT Stockholm-konferansen tidligere i år.  Foto: Nina Hansen Vis mer

Sukkerkuttet

Jamie Oliver har gjort en formidabel innsats for å bedre briters, og ikke minst britiske barns, kosthold.

En av de viktigste kampsakene har vært en egen sukkerskatt på sukkerholdig drikke i Storbritannia, og i mars i år fikk han endelig gehør: fra 2018 blir det en egen brusskatt.

På Jamie's Italian-restaurantene, storebroren til Jamie's Deli, har han innført en egen sukkerskatt, all brus og drikke med sukker koster 10 pence mer (cirka en krone, red. anm).

SUKKERKAMPEN: Jamie Oliver har lagt 10 p (cirka en krone) på prisen på all sukkerholdig drikke på Jamie's Italian-restaurantene i Storbritannia. Til sammenligning koster mineralvann 2 pund for 330 ml, fruktjuice 2,95 pund og lettbrus 2,55 pund.  Faksimile: Jamieoliver.com
SUKKERKAMPEN: Jamie Oliver har lagt 10 p (cirka en krone) på prisen på all sukkerholdig drikke på Jamie's Italian-restaurantene i Storbritannia. Til sammenligning koster mineralvann 2 pund for 330 ml, fruktjuice 2,95 pund og lettbrus 2,55 pund.  Faksimile: Jamieoliver.com Vis mer

Slik blir det ikke i Norge.

- Vi har kuttet ut nesten all sukkerholdig drikke fra sortimentet, sier Barr. - Kampen for en egen sukkerdrikkeskatt i Norge må dere nesten ta selv.

Jamie's Italian er forøvrig én av de nye restaurantene du vil finne i pir nord som åpner på Gardermoen neste år.

Lavere standard for søtt

Det er ikke bare i drikken sukkeret kuttes. Akkurat som en rekke norske produsenter jobber den britiske restaurantkjeden med å kutte sukkerinnholdet i matvarene.

Dette gjelder også kaker og bakevarer.

- Det skal være lov å kose seg, men vi jobber for at det skal være så sunt som mulig uten at det går utover smaken, sier Dean McClumpha, ansvarlig for bakervarer i Jamie Olivers restauranter.

Han leter stadig etter nye og sunnere måter å tilføre sødme i maten på, men noen ganger er det rett og slett så enkelt som å kutte sukkeret.

- Vi kuttet sukkeret i brownien med nesten tyve prosent og den ble mye bedre! forteller han.

Eller kanskje vi bare har fått smaken på litt mindre søte saker?

Ifølge Kine Søyland i NorgesGruppen er det snart så mange som har redusert sukkeret at vi kan vente å se endringer i smaken vår.

FORSVINNER: Upper Crust er de restaurantene som selger best på Gardermoen, men i løpet av 2017 er det slutt, både på innland og utland. 
FORSVINNER: Upper Crust er de restaurantene som selger best på Gardermoen, men i løpet av 2017 er det slutt, både på innland og utland.  Vis mer

- Klarer vi å endre hva som er standarden for "søtt nok", er det et stort skritt i riktig retning i et folkehelseperspektiv, har Søyland tidligere sagt til Dagbladet.

Det gjelder imidlertid å ikke gjøre for drastiske endringer.

Det ble voldsomme protester da Tina Nordström fjernet yoghurt med smak fra hotellfrokosten på Best Western, nettopp for å kutte sukkermengden gjestene fikk servert til frokost.

Les også:

Ut og reise? Så trygg er maten på flyplassen

Her finner du den beste flyplassmaten

Smart triks: Slik spiser og drikker du billig på Gardermoen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!