Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurantanmeldelse, Robinson & Fredag på Jamie's Italian

Jamies forglemmelige kjøkken

Mesterkokken Jamie Oliver har glemt å drysse stjernestøv over hjertebarnet sitt på Aker Brygge.

NY RESTAURANT: Jamie's Italian åpner på Aker Brygge i vår.
NY RESTAURANT: Jamie's Italian åpner på Aker Brygge i vår. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser ut som nok en «liksom-autentisk» restaurantmaskin, der målet er å hale ut så mye omsetning som mulig.

Robinson var skeptisk. Eventuelt fordomsfull. Det er noe med folkelige kjederestauranter, generisk innredet som om du var hvor som helst i verden, som åpner i turisttette bydeler: De gjør deg automatisk forberedt på skuffelse.

STOR ORD: På restaurantens nettside loves en unik kultur basert på kunnskap og stolthet.
STOR ORD: På restaurantens nettside loves en unik kultur basert på kunnskap og stolthet. Vis mer

Jamie’s Italian, et av den engelske kokkemilliardæren Jamie Olivers mange hjertebarn, åpnet på Aker Brygge i vår. Da Robinson og Fredag var innom nylig, var det så godt som fullt – både ute og inne i det store lokalet.

Franchisen har over 40 restauranter over hele verden, og lover «fantastiske, rustikke retter», «de aller beste ingrediensene» og «en unik kultur basert på kunnskap og stolthet». «Genuin lidenskap står i sentrum for alt vi foretar oss», heter det på nettsidene.

- Hvis bare halvparten av adjektivene har rot i virkelig­heten, blir dette fint, sa Fredag.

Menyen så i alle fall lovende ut da den omsider kom: Et lite utvalg antipasti, ni fristende pastaretter, pizzameny, og et knippe hovedretter – stort sett forankret i italiensk «comfort food»-tradisjon.

- Men er det litt gnient at de ikke setter brød og olje på bordet, og det eventuelt må bestilles? spurte Fredag.

Aioli med kjærlighet

- Ja, men restauranten ser i alle fall ut til å ligge nærmere Jamie Olivers sjel enn den overprisede Jamie’s Deli på Gardermoen, sa Robinson.

image: Jamies forglemmelige kjøkken

Til forrett delte Robinson og Fredag tre antipasti-retter. På en bruschetta med krabbe ble skalldyrsmaken gjemt bak litt for mye fennikel og avokado. Dessuten var brødet blitt litt soggy i midten.

De små, friterte blekksprutene var imidlertid sprø og gode, og kom med en aioli det åpenbart var lagt kjærlighet i. Sprø friterte risboller – arancini – med steinsopprisotto, bød på dype og gode smaker.

KJENT KOKK: Jamie Oliver har nå sitt navn på over 40 restauranter.
KJENT KOKK: Jamie Oliver har nå sitt navn på over 40 restauranter. Vis mer

Halvveis i de tre forrettene var Robinson og Fredags glass med prosecco – en fruktig og lett, men anonym variant – tømt. De to ble sittende uten å få spørsmål om de ønsket mer vin eller påfyll i vannglassene, fram til hovedrettene kom på bordet.

Robinsons hovedrett var lammekoteletter, servert med polentachips med rosmarin og parmesan, syltet rødløk og en frisk yoghurt-dipp. Kjøttet var smakfullt, men de ulike stykkene var ujevnt stekt. Mens et var perfekt rosa, var et annet grått.

- Det skyldes nok ulik størrelse på stykkene, men til 350 kroner synes jeg kokken burde tatt hensyn til det, sa Robinson.

Etterlyser kontraster

Den største innvendingen hadde Robinson og Fredag imidlertid mot anretningen: Lam og tilbehør ble servert på en planke som balanserte ustøtt på to bokser hermetiske tomater.

- En unødvendig gimmick som gjør det vanskelig å bruke kniv og gaffel, sa Robinson, og tok en slurk Barbera d’Asti fra Ricossa (2015) – en ok, men ikke veldig minneverdig vin.

BÅDE OG: Dagbladets restaurantanmeldere var bare delvis fornøyd med hva som ble servert.
BÅDE OG: Dagbladets restaurantanmeldere var bare delvis fornøyd med hva som ble servert. Vis mer

Fredag var mer fornøyd med en strågul og frisk Soave fra Gianni Tessari, men var til gjengjeld skuffet over pastaretten som i menyen og uten blygsel ble presentert som «Vår berømte reke-linguine».

- Hvorfor denne retten skulle være berømt kan jeg ikke forstå, sa Fredag om retten som besto av en søt og litt tung tomat- og rekebasert saus, pasta som dessverre var deigete i konsistensen og en neve ruccolasalat slengt uengasjert på toppen.

- Dessuten synes jeg Mr. Oliver kunne spandert noen flere tigerreker, konkluderte Fredag.

Fredags avslutning, en rik og mektig tiramisu, akkurat slik slike skal være, var bedre enn Robinsons mango- og bringebærsorbé, tre kuler is i en metallskål. Ingen sprø nøtter, frisk mynte, eller smaksrik sjokolade.

TURISTMAGNAT: Jamie Olivers restaurant ligger sentralt på Aker Brygge. Foto: Anita Arntzen
TURISTMAGNAT: Jamie Olivers restaurant ligger sentralt på Aker Brygge. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Her savner jeg kontraster, både visuelt, i smak og i tekstur, sa Robinson.

Det var tid for oppsummering.

- Vel, tanken er god, råvarene også, men det hele får likevel et samlebåndspreg. De travle servitørene byr verken på kunnskap eller noe ekstra, og du føler deg mer som en lommebok enn en spisegjest, sa Fredag.

Robinson nikket.

- Den lysende kjærligheten og lidenskapen for mat som gjorde Jamie Oliver til et kjent fjes, vil du dessverre finne lite av her.

Les også:

Flere restauranter med plass i solen for fine sommerdager:

Urban Eatery: Billig gourmet - kan bli riktig bra med litt finpuss

Lekter'n på Aker Brygge: Burgeren skuffet ikke, men noen i staben

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!