JULEKAKER: Henrik Sand og Stein Arve Bernes fra Godt Brød, Jan Arve Stålskjær fra W.B. Samson og Marie Vene fra Baker Hansen med sine julekakefavoritter, skånske pepperkaker, tranebærkjeks og julebiscotti.
JULEKAKER: Henrik Sand og Stein Arve Bernes fra Godt Brød, Jan Arve Stålskjær fra W.B. Samson og Marie Vene fra Baker Hansen med sine julekakefavoritter, skånske pepperkaker, tranebærkjeks og julebiscotti.Vis mer

Kakeekspertenes nye favoritter:

Jan Arves hemmelighet er til å spise opp: - Blir ikke mer jul enn dette

Proffbakernes egne julefavoritter vil aldri havne i kategorien inn- og utkaker.

Goro, krumkaker, serinakaker, berlinerkranser, fattigmann, sirupssnipper og sandkaker. Sju av de mest tradisjonsrike småkakene som bæres inn og ut av norske stuer når kalenderen sier jul.

Smultringer, kokosmakroner, peppernøtter, bordstabelbakkels og hjortetakk er noen av de andre kakene mange må ha på fatet i julehøytiden.

NY VRI: Pepperkaker fra Skåne, tranebærkjeks og julebiscotti er bakernes julefavoritter.
NY VRI: Pepperkaker fra Skåne, tranebærkjeks og julebiscotti er bakernes julefavoritter. Vis mer

Tradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og familie til familie. Men at det bakes, er det ingen tvil om. 80 prosent av de spurte sier at de baker til jul, ifølge en fersk undersøkelse fra melk.no. Samtidig svarer bare 1 av 20 at de baker så mange som sju slag.

TRANEBÆR: Jan Arve Stålskjær, konditorsjef ved W.B.Samson frister med håndskårne tranebærkjeks.
TRANEBÆR: Jan Arve Stålskjær, konditorsjef ved W.B.Samson frister med håndskårne tranebærkjeks. Vis mer

Hva ville du ha supplert de tradisjonelle kakeslagene med, spurte vi ekspertene i tre av Oslos største bakerier.

Hvilke nye smaker kan bli en tradisjon i framtiden? Svarene lot ikke vente på seg:

- Julebiscotti!

- Skånske pepperkaker!

- Tranebærkjeks!

Favorittkjeks med tranebær

Konditorsjef hos Oslo-bakeriet W.B. Samson, Jan Arve Stålskjær, slår et slag for sprø og delikate tranebærkjeks som ny julekake:

- Den har jeg bakt i årevis på privaten, så den er godt utprøvd på venner og familie. Kjeksen bakes med vanilje, frukt og nøtter, gode ingredienser som hører årstiden til. Lite smaker mer jul enn disse, synes Stålskjær.

Bytt ut goro med tranebærkjeks, foreslår konditorsjefen.

- Goro er en av de mest gammeldagse julekakene, og kan godt erstattes av noe mer moderne, mener han.

Stålskjærs tips til utbakingen er å piske smør og melis godt og luftig, og å oppbevare deigen kaldt natten over. Da blir den enklere å skjære i skiver.

Tranebærkjeksen er også blant de sju slagene W.B. Samson har fylt sin nye julekakeboks med, forteller han.

Kaker i jern kom først

- Julekaker er vel noe vi oppfatter som typisk norsk. De færreste vet at mange av de mest tradisjonelle kakene vi bruker ikke kommer fra Norge, men fra andre land, sier Torunn Nordbø, leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

LANG HISTORIE: - Krumkaker og goro var blant de første julekakene vi bakte her i landet, sier Torunn Nordbø.
LANG HISTORIE: - Krumkaker og goro var blant de første julekakene vi bakte her i landet, sier Torunn Nordbø. Vis mer

De eldste julekakene vi kjenner til her til lands er kakene som blir stekt i ulike jern, som goro og krumkaker. Hvor lenge vi har brukt slike jern i Norge er uklart, men i Europa stammer de eldste funnene tilbake til 1400-tallet, sier

Resten av julekakene kan stort sett deles i to typer: Smultkaker og kaker som bakes i ovn.

Kaker som stekes i smult, som smultringer og fattigmann, har trolig røtter så langt tilbake som til middeladeren.

- Kaker vi steker i ovn, som pepperkaker, berlinerkranser og sandkaker, kom trolig til Norge på 1600-tallet. Før komfyren ble vanlig på 1800-tallet, måtte slike kaker kjøpes fra bakeriene, eller de kom fra storgårder med egen bakerovn, opplyser Nordbø.

Biscotti med smak av jul

- Sandkaker er min favoritt, men det er mest fordi mormor alltid bakte det til jul, sier konditor Marie Vene fra Baker Hansen i Oslo.

Hun mener de 7 slagene godt kan suppleres med hennes egen julekakefavoritt; biscotti med smak av jul.

- En spennende kake, som kan varieres i det uendelige. Selv foretrekker jeg den litt mykere, men du kan godt bake den knusktørre, harde varianten, som dyppes i kaffen. Uansett hva du velger, er biscotti både enkelt og kjapt å bake, fastslår Vene.

Hennes inntrykk er at hjemmebakst er på frammarsj.

BISCOTTI: Konditor Marie Vene fra Baker Hansen baker alltid biscotti med julesmak når kalenderen sier desember.
BISCOTTI: Konditor Marie Vene fra Baker Hansen baker alltid biscotti med julesmak når kalenderen sier desember. Vis mer

- Baking er en trend, ikke minst blant dem som liker å vise fram maten sin i sosiale medier. Samtidig selger vi ferdigbakte julekaker som aldri før i utsalgene våre. Ikke alle rekker å bake selv, men alle skal ha kaker på bordet i julen.

LETTKRYDRET: Baker Henrik Sand og bakesjef Stein Arve Bernes fra Godt Brød med sine skånske pepperkaker.
LETTKRYDRET: Baker Henrik Sand og bakesjef Stein Arve Bernes fra Godt Brød med sine skånske pepperkaker. Vis mer

Svensk inspirasjon

Stein Arve Bernes, bakesjef i den økologiske bakerikjeden Godt Brød, har vokst opp med sirupssnipper som en del av jula, noe han fremdeles gjerne spiser.

Som nytt innslag på kakefatet foreslår han og Godt Brød-bakeren Henrik Sand en pepperkakevariant med røtter i Skåne.

- De er så gode at de aldri vil havne i kategorien inn- og utkaker, lover han.

De skånske pepperkakene bakes med mørk sirup, nellik og kanel, og skal ifølge bakerne formes til runde kaker som er akkurat så små at du alltid har lyst på en til.

Bernes anbefaler alle å bake til jul. Det gir både nødvendig ro i sjelen og god lukt i huset, mener han.

- Julekaker er vanskelige å mislykkes med. Velg deg ut et slag, og se hvor fine de blir. Baking kan også gi deg bedre selvtillit, oppmuntrer bakerproffen.

Flere juleoppskrifter? Søk her!