Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nær venn ble redningen

Jan Thomas fyrer løs om slankedrama: - Som å vinne 20 mill i Lotto

Jan Thomas har venninner som rekordraskt har slanket seg ved å følge en kåldiett. Han advarer mot konsekvensene.

I FORM: - Alle har ulike kropper og må derfor passe metoden som passer best for dem. Men en diett er aldri svaret, mener Jan Thomas. Foto: Thomas Rasmus Skaug
I FORM: - Alle har ulike kropper og må derfor passe metoden som passer best for dem. Men en diett er aldri svaret, mener Jan Thomas. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Som Se og Hør meldte nylig, går det opp og ned i kjærlighetslivet til Jan Thomas (51). Men selv om han atter kan titulere seg som singel etter bruddet med Ramiro Ricon Ledezma, vil kjendisstylisten aldri bryte løftet han har gitt til seg selv om forholdet til egen vekt og helse.

- Kjærlighetslivet må hver og en finne ut av selv, men jeg blir både oppgitt og frustrert når jeg ser hvordan nordmenn nå står i kø for å følge alle mulige dietter. Jeg har altfor mange skrekkhistorier med jo-jo-slanking på netthinna - selv blant nære venner i USA - og føler behov for å rope varsko. Løsningen på bedre helse ligger et annet sted, bedyrer han overfor Dagbladet.

Jan Thomas har ikke alltid vært en atlet. For seks år siden veide han 14 kilo mer enn han gjør i dag, og var i atskillig dårligere form. 14 uker seinere var kiloene fordunstet.

Kickstarten fikk han ikke i form av noen diett, men i en samtale med hans personlige trener, ernæringsfysiolog Nils Paul Skåra:

«Hender det at du slurver når du klipper noen?» spurte Nils Paul.

«Nei, er du gal! »svarte Jan Thomas.

«Så hvorfor tar du sjansen på å slurve med kostholdet ditt?»

- Disse ordene ble en åpenbaring for meg, og umiddelbart bestemte jeg meg for å legge om kursen, sier 51-åringen.

HAR LANDET: - Jeg har aldri vært i bedre form enn nå, sier Jan Thomas. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAR LANDET: - Jeg har aldri vært i bedre form enn nå, sier Jan Thomas. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

LES OGSÅ: Jan Thomas: - Norske restauranter forgifter meg

- Kortvarig lykke

Nå får stylisten vondt i smak i munnen, når venner og bekjente forteller om hvordan de har startet året fulle av håp om å rase ned flest mulige kilo på kortest mulig tid.

- Jeg ønsker ikke å framstå som noen bedre enn andre. I mange år trodde også jeg at lykken til vektnedgang lå i en pulverkur, en slankepille eller en diett jeg kunne følge i x antall uker. Men i dag vet jeg at det i beste fall er en kortvarig lykke. Nils Paul skolerte meg i mat, og hva og når jeg bør spise - og svaret ble til en varig løsning, i hvert fall for meg, sier Jan Thomas engasjert.

Han er solbrun, nylig hjemkommet fra Mexico-ferie, og oppglødd over alle han forrige søndag møtte på Kjendisgallaen. Selv på ukebladet Se og Hørs fest opplevde han folk komme bort og spørre hva det er han gjør for å holde seg i så god form.

- Jeg er 51 år, men er i mitt livs form og har en fysikk jeg er veldig fornøyd med.

Har funnet balansen

- Hva spiser du?

«Å kaste seg på en jo-jo-diett er som å vinne 20 millioner i Lotto. Du vet hvordan det ender.» Jan Thomas

- Helt vanlig, norsk mat. Langt mer enn før tenker jeg over hva jeg får i meg. Jeg spiser masse kylling og bruker vann i stedet for olje i langpanna når den stekes i ovnen. Steamede, økologiske grønnsaker er topp tilbehør. Det eneste kunstige i livet mitt, er proteinpulver rett før og etter trening. Jeg vil aldri gå på noen diett igjen og hopper ikke på trender. I California har jeg flere venninner som nettopp har gått på en kålsuppediett. Okay, så raser de ned noen kilo på to uker, men hva gjør det med kroppen og - ikke minst - forbrenningen din? Selv har jeg 300 reisedager i året, og er vant til å jobbe på alle mulige tidspunkt av døgnet. Formelen for hva som funker for meg, handler om å finne balansen mellom nok mat, trening og å redefinere hva ordet "kos" betyr: Det betyr en kveld i helgen, og at man holder seg til sunn, vanlig mat på hverdagene.

Divisjonsdirektør Linda Granlund er ansvarlig for folkehelse i Helsedirektoratet og er i utgangspunktet positiv til Jan Thomas' betraktninger:

- Han klarer å uttrykke våre kostråd på en veldig god måte. Vi er opptatt av at folk skal ha et sunt og variert kosthold. Det betyr mer grønnsaker og fisk og mindre sukker, animalsk fett og salt, sier hun.

- Hva er kos for deg, Jan Thomas?

- Hallo! På lørdagskvelden koser jeg meg med sjokolade. Så lenge du er bevisst forholdet mellom kalorier du stapper i deg og avgir, er mye gjort. Hovedgrunnen til at jeg advarer folk mot å kaste seg på nye dietter, er at de da utsetter seg for enormt stress. Ikke bare blir det trøblete med forbrenningen, men endrer man fort på levemåten kan det også gi seg utslag på søvnen og evnen til å konsentrere seg. Det sunne og forsvarlige er å gå ned maks en kilo i uka. Men det er liksom ikke nok for folk; de skal på død og liv kvitte seg med enda flere kilo på kortest mulig tid. Min erfaring er at de som lykkes med å gå ned, også flyr rett opp igjen kort tid etterpå.

Inspirert av Petter Stordalen

Jan Thomas' munnviker trekker seg til side, han smiler og nøler litt, før han fortsetter:

- Å kaste seg på en jojo-diett er som å vinne 20 millioner i Lotto. Du vet hvordan det ender: Først blir man overlykkelig, men så blir det komplisert - og man kan ende opp med enda mer gjeld i ettertid (les: kilo). Hvis noen hadde gitt meg valget: Enten å trene eller spise fornuftig resten av livet, hadde jeg valgt maten. viktig er kostholdet for meg, understreker 51-åringen.

- Bortsett fra dine nærmeste, hvem lar du deg inspirere av?

- For meg er Petter Stordalen et forbilde: Han våkner hver dag og løper en time, uansett hvor han er. I tillegg til å være god i jobben sin, er han dyktig med helsa si - og det er det alt handler om. Alles historie er forskjellig, og du må finne ut hva som er bra for deg. Har du aldri trent, kan det å gå en 15 minutters tur hver dag være en super start.

- Hva vil du si til leserne som nå sitter og tenker at du er privilegert og kan planlegge dagen din akkurat som du vil, mens de ikke har tid?

- Da vil jeg svare: Du har ikke tid til ikke å ta deg tid! De fleste toppledere rundt omkring i verden klarer å holde seg i form, så alt er relativt. Jeg har full forståelse for at det går en kule varmt hjemme, dersom man er foreldre med små barn. Men selv da er det mulig å planlegge, slik at begge parter får lagt inn litt mosjon. Med produkter i fire land må jeg reise mye. Ofte kommer jeg fram seint på kvelden. I stedet for å kjøpe en pølse på veien, ringer jeg hotellet og spør om de kan lage klart et måltid til meg, forteller Jan Thomas.

Engasjert legger han til:

- Hver dag må du spørre deg: Hva er realistisk å få til i dag, i forhold til måltider og trening? Hver dag møter jeg en dame på 83 år på helsestudioet, og jeg blirglad hver eneste gang. Liker du ikke den treningsformen, så gå en tur, svøm eller finn noe du liker som gjør at du rører ordentlig på deg! Behandler du kroppen din med med samme glede og omsorg du viser folk rundt deg, er mye gjort, konstaterer Jan Thomas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!