SUPPE PÅ JAPANSK: Ramen har tatt verden med storm de siste årene. Koie Ramen er Oslos nyeste ramen-sjappe.
SUPPE PÅ JAPANSK: Ramen har tatt verden med storm de siste årene. Koie Ramen er Oslos nyeste ramen-sjappe.Vis mer

Suppekjøkken fra Japan

Japansk mat til billig penge: Banker McDonald's med skikkelig, saftig kjøtt

Anmelderne har spist seg varme på japanske smaker.

(Dagbladet): Er gloheite japanske nudelsupper verdt hypen?

Ramen er bare så the new black, sa Fredag med solid ettertrykk.

Japansk mat til billig penge: Banker McDonald's med skikkelig, saftig kjøtt

Robinson og Fredag hadde tatt turen innom Koie Ramen, hovedstadens første, rene ramenrestaurant. Og for deg som ikke frekventerer de hippeste miljøer i hovedstaden, eller som aldri har vært i Japan: Det dreier seg om japansk nudel-suppe. Smaksrik, billig og sunt. En japansk variant av suppe med pasta som synes å være førstevalget til hipstere i store deler av verden akkurat nå.

- Åpenbart populært blant andre i Oslo også, bemerket Robinson.

Folk sto i kø denne ettermiddagen. Siden noen unge ildsjeler og Japan-entusiaster åpnet stedet i november i fjor, har det gått på skinner. Ja, det blir fortalt at de flere ganger rett og slett har sluppet opp for mat å servere.

Servitøren, som ikke uventet snakket utelukkende engelsk, plasserte Robinson og Fredag på et par høye krakker ved en disk foran vinduet. Sekundet etter var hun tilbake med en flaske vann og to øl av type Kirin. Ikke noe å si på effektiviteten, nei.

Hemmeligheten bak en god ramen er kraften, sies det. De fire typene på menyen er alle klassikere. Fredag valgte shio, som er saltbasert, mens Robinson tenkte den soya-baserte shoyu var et godt alternativ. Begge variantene hadde foruten nudler, skiver av svinenakke, vårløk, egg og memna, noe servitøren påsto var a kind of japanese ginger, men som heter bambusskudd på norsk. I tillegg ble det bestilt en porsjon gyoza, dampede og pannestekte dumplings, eller japansk ravioli om du vil, fylt med svinekjøtt, samt en porsjon Karaage; japanernes versjon av friterte kyllingklubber.

RAMEN: Japansk nudelsuppe som har blitt populær hurtigmat.
RAMEN: Japansk nudelsuppe som har blitt populær hurtigmat. Vis mer

- Siden de har det på menyen i dag, skal vi ikke slå til med en porsjon friterte svineører? Det kan jo være morsomt å smake, mente Fredag.

Koie Ramen er ikke et sted man tilbringer time etter time. Restauranten likner på en typisk moderne, japansk fast food-restaurant, det vil si spartansk innredet med funksjonelt, men pregløst interiør. Her handler det om å komme, spise, drikke og gå igjen, slik at de som venter bak i køen kan gjøre det samme.

Ikke uventet, kort tid etter kom maten.

HEKTISK: Man blir ikke lenge på et ramen-sted, det er som regel flere i køen bak deg som venter.
HEKTISK: Man blir ikke lenge på et ramen-sted, det er som regel flere i køen bak deg som venter. Vis mer

- Kyllingen er slett ikke verst. I motsetning til det man får hos McDonalds og den slags, er dette skikkelig kjøtt. Saftig og smaksrikt. At skorpa er knasende sprø og delikat gjør heller ingen ting, slo Robinson fast.

Fredag var også fornøyd med dumplingene, som kom med en syrlig ponzubasert dyppe-saus.

- Jeg har smakt mer spennende varianter, men, jo da, det er godt, dette, mente Fredag.

Så var det tid for hovedretten. Suppa kom i store, rustikke keramikkskåler og så riktig lekre – og identiske – ut. Etter å ha kontrollsmakt hverandres supper, ble Robinson og Fredag enige om at Shoyu, altså den soya-baserte varianten, var vinneren.

- Min smaker også godt, og ble bedre med litt ekstra tørket chili i. Men jeg synes likevel din er mer spennende. Mer kompleks, sa Fredag.

KOIE RAMEN: Suppekjøkkenet ligger i en sidegate til populære Torggata.
KOIE RAMEN: Suppekjøkkenet ligger i en sidegate til populære Torggata. Vis mer

- Enig. Kraften er klar, ren og smakssterk. Her er massevis av umami. Hvordan var de friterte griseørene, forresten?

Fredag rynket på nesa.

- Seige, feite og uten særlig smak. Vel, jeg kan om ikke annet krysse det av på listen over ting jeg ikke trenger å spise igjen.

Prismessig legger Koie Ramen seg midt på treet. 160 kroner for en suppe er ikke veldig dyrt, men heller ikke veldig billig.

- Jeg vil si midt på treet er en ganske treffende karakteristikk for maten også. Godt, men ikke veldig minne-verdig.

Fredag så seg rundt i lokalet.

- Når man tar mål av seg å bli en hurtigmatsjappe, om enn japansk, så er det kanskje ikke mer å forvente.

Golden Chimp er blant favorittene til våre anmeldere - se alle sammen i videoen!Vis mer Vis mer