Maten som forsvinner fra hyllene:

«Jarlsberg»-ost måtte sladdes: Ble likevel for sterk kost

Dagbladet kan avsløre skjebnen til verdens første ost med sladd.

SENSURERT: Det første partiet Kongsgård som kom i butikk måtte sladde henvisning til Jarlsberg-ost. Nå forsvinner osten fra markedet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SENSURERT: Det første partiet Kongsgård som kom i butikk måtte sladde henvisning til Jarlsberg-ost. Nå forsvinner osten fra markedet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om tre uker fylles butikkene igjen med mange hundre nye dagligvarer. Samtidig forsvinner en rekke varer, og to av dem er ost fra Synnøve Finden: Kongsgård og Perleost.

Kongsgård-osten ble lansert i februar 2016 med ordene «type Jarlsberg ost» på pakka. Alle skjønte hva de mente, men ikke alle synes det var greit å gjøre et merkenavn til en type. Hovedkonkurrent og produsent av nettopp Jarlsberg-osten, Tine, så rødt, og det var starten på den største skandalen i norsk ostehistorie.

Jarlsberg-gate

Da retten slo fast at Synnøve Finden ikke kunne bruke varemerket Jarlsberg i markedsføringen av sin nye ost, lå allerede 100 000 Kongsgård-oster på lager, klare til å bli sendt ut i butikk.

Løsningen ble en svart sladd som sensurerte bort de ikke-godkjente ordene, og Kongsgård gikk inn i historien som verdens første ost med sladd.

Skandalen ble selvsagt ikke mindre av Tine gjorde stikkprøver som viste at ikke alle sladder kom på plass.

Perleosten ble lansert to år før Kongsgård, uten like stort oppstyr. Også denne forsvinner fra markedet, men til gjengjeld lanseres tre nye oster fra Synnøve Finden - en av disse også en småhullete ost.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer