HÅNDARBEID: Gullvinner Jørn Hafslunds oster får mye kjærlighet. Det får også ungdommene som han gjennom flere år har åpnet dørene for, og hjulpet til en bedre tilværelse. Foto: Meny
HÅNDARBEID: Gullvinner Jørn Hafslunds oster får mye kjærlighet. Det får også ungdommene som han gjennom flere år har åpnet dørene for, og hjulpet til en bedre tilværelse. Foto: MenyVis mer

Ostebonden som danket ut resten av verden:

Jørn vant oste-VM, men et besøk på gården endret alt: - De fortjente en ny sjanse

- Jeg er jo bare en vanlig bondeknøl, sier Jørn Hafslund, fra Fana-gården han i en årrekke har åpnet for en helt spesiell gruppe mennesker.

Dette er løye! Jeg er jo bare en vanlig bondeknøl fra Krokeide utenfor Bergen. Plutselig blir jeg kjent igjen på gaten!

Jørn Hafslund (64) er fremdeles lettere himmelfallen over at osten hans i begynnelsen av november ble kåret til verdens beste under oste-VM, World Cheese Awards, i Bergen.

OSTETRIUMF: - Å se dommerne smake på osten, og høre hvordan de beskrev smaken, var en stor opplevelse, sier Jørn Hafslund. Foto: Meny
OSTETRIUMF: - Å se dommerne smake på osten, og høre hvordan de beskrev smaken, var en stor opplevelse, sier Jørn Hafslund. Foto: Meny Vis mer

Under den prestisjetunge konkurransen gikk den vellagrede, gouda-lignende Fanaosten til topps blant hele 3472 oster fra hele verden.

- Dette er det minste ysterieten som noen gang er kåret til vinner, fastslo John Farrand fra arrangøren, engelske Guild of Fine Food, og siktet til at det ikke står mer enn 12 kuer i fjøset til bergensbonden.

Produksjonen av osten, som plutselig ble en snakkis blant osteelskere verden over, er derfor ikke av de største. Dette til tross for at Hafslund også bruker melk fra omkringliggende gårder.

Var du ikke kjapp og sikret deg en bit av gullosten like etter Oste-VM, må du bruke ostehøvelen på noe annet det neste året. Først i september 2019 vil nye og vellagrede Fanaoster igjen ligge i butikkhyllene.

FANA: Ostebonden holder til på denne gården ved Fanafjorden sør for Bergen. Foto: Matmerk
FANA: Ostebonden holder til på denne gården ved Fanafjorden sør for Bergen. Foto: Matmerk Vis mer

- Ost og øl er hard valuta

- Det er et utrolig mangfold av ost i Norge nå, og det var helt tilfeldig at akkurat jeg vant. Det kunne like lett ha vært en av de andre norske håndverksprodusentene, påstår Hafslund beskjedent.

Ved siden av VM-vinneren, den lagrede goudavarianten han har produsert i åtte år, lager han 5 andre typer ost, blant annet brie og camembert.

Han vet godt hvordan han helst nyter den nå verdensberømte osten:

ANNERLEDESBONDEN: -Jeg ser muligheter i det meste, og liker å prøve ut nye ting. Foto: Matmerk
ANNERLEDESBONDEN: -Jeg ser muligheter i det meste, og liker å prøve ut nye ting. Foto: Matmerk Vis mer

- I naustet med en god kniv og hjemmelaget øl. Nei, jeg brygger ikke selv, men ost og øl er hard valuta. Det er mange andre i området som brygger eget øl, sier trebarnsfaren.

På spørsmålet om hva som er hans egen favorittost, blir han litt lattermild:

- Jeg må innrømme at jeg er svak for Tines gräddost på brødskiven.

GULLOST: - Fanaosten lagres vanligvis i ett år, forteller Jørn Hafslund.
GULLOST: - Fanaosten lagres vanligvis i ett år, forteller Jørn Hafslund. Vis mer

I fjøset på gården står blant annet NRF-kuene Fiasko (som fikk navnet fordi den ikke ga like mye melk som forventet), Spenntussa (fordi den utøvde blind vold mot bonden), Bukoll og Ane.

Snur ostene for hånd

Etter all viraken i forbindelse med seieren i ostemesterskapet, har Hafslund nå tatt en timeout. Det har strømmet på med henvendelser fra hele verden. Hafslund har alliert seg med kloke hoder, for å utnytte gullet til fulle.

Men den brått berømte bonden skal ikke hvile lenge. Til det har han for mange ideer i hodet, både om fremtidig osteproduksjon og andre ting.

For at den driftige Fana-bonden er kreativ, er det ingen tvil om. En dag slo det ham at det kanskje kunne være lurt å lage små glass med chiligelé, som følge til osten. Til hans store overraskelse forsvant geleen ut av butikkhyllene like fort som de kom inn. I år har han solgt rundt 50 000 glass.

Hafslund har, i likhet med mange andre norske bønder, i årevis hatt flere bein å stå på. Ved siden av ysting og husdyrhold produserer han dyrefôr (høy i småposer), han kjører måkebil for veivesenet, han har båtslipp, han driver med gartnerarbeid for ulike borettslag, og han tilbyr «grønn omsorg».

- Grønn omsorg er et samarbeidsprosjekt mellom bønder, skole og barnevern, der ungdom som trenger miljøforandring får tilbud om rehabilitering, opplæring og arbeidstrening på gården.

Åpner gården for ungdom

Akkurat nå har han pause fra prosjektet, men ser ikke bort ifra at han igjen vil åpne gården for besøk av denne spesielle typen.

- Det er utrolig kjekt å kunne bidra på denne måten. Dette er ungdommer som ikke trives på skolen, som har barnevernsbakgrunn, ADHD eller er i andre situasjoner som kan by på utfordringer. De aller fleste er i ungdomsskolealderen.

På gården til Hafslund og andre norske bønder har ungdommene fått en ny sjanse. De har måttet legge fra seg telefonen. Stå opp om morgenen.

- Mitt mål har vært å gi dem mestringsopplevelser hver eneste dag. Alle ungdommer har gode egenskaper og kvaliteter. De trenger ofte bare litt hjelp til å finne fram til dem. Faste rammer og veiledning har vært det som skulle til.

Hafslund lar ungdommene gjøre det de trives best med på gården, enten det er stell av dyr, mekking av bil eller aktiviteter med båt. For noen er det nok å kose med gårdshunden. Andre har funnet seg til rette i musikkstudioet i etasjen over ysteriet.

- Noen har vært negative i utgangspunktet, men raskt funnet seg til rette. Noen har trengt lenger tid enn andre på å slå seg til ro og åpne seg. Men det er utrolig hva man kan prate om når man står og pakker høy i poser sammen på låven, forteller Hafslund.

Han gleder seg over at flere av de skoletrette ungdommene som har vært på gården i en periode, nå er i fast jobb.

- En av ungdommene var hos oss i tre år. Han fant seg så godt til rette at han tok over gården og lot oss reise på ferie, husker Hafslund.

Middagsinspirasjon? Søk her!