Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den nye julematen 2018:

Jule-Grandiosaen har en overraskende vri: - Få tilbake flæppen!

Hei, hå, nå er det jul igjen - og her er den nye julematen du kan glede deg til!

JULEKALENDER: Grandiosaen har pyntet seg til jul, og du kan vinne «kule premier» om du velger julegrandiosaen. Men flere reagerer på den nye emballasjen.
JULEKALENDER: Grandiosaen har pyntet seg til jul, og du kan vinne «kule premier» om du velger julegrandiosaen. Men flere reagerer på den nye emballasjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har Orkla lansert en egen Jule-Grandiosa. Innholdet er det samme, men baksiden av kartongen har en overraskelse: En julekalender der du kan vinne premier.

Litt avhengig av hvor mange julehjerter som skjuler seg bak lukene kan du vinne alt fra pakker med småpremier som nøkkelring og solbriller til skitrekk og skibriller. Alt er selvsagt i Grandiosa-drakt.

I harnisk over nye kartonger

En liten detalj med de nye julegrandiosaen, og alle andre grandiosaer, har imidlertid satt sinnene i kok hos flere Grandiosa-elskere.

Tidligere var den ene siden av pakka perforert, som gjorde det enklere å åpne pakka, nå er den limt sammen i kantene i stedet.

GRANDIS VS. HJEMMELAGET: Du vil bli overrasket over hvor raskt det går å lage pizza fra bunnen. To av kokkene i The Flying Culinary Circus viser deg triksene! Her kan du studere oppskrifta. Video: Dagbladet Vis mer Vis mer

«Ett problem antakelig bare grændionister har oppdaget … Jeg skjærte meg i finger'n sist jo! Få tilbake flæppen!» skriver en kunde på Grandiosas Facebook-side.

Finn kule oppskrifter

- Vi har hatt «flippen» på noen av våre Grandiosa-varianter tidligere, men har nå fjernet den fordi perforeringskanten bidrar til at esken blir svakere og kan bli skadet gjennom transport. Når vi nå fjerner den fra all emballasjen er det med et mål om å redusere ukurante varer og dermed også minske faren for matsvinn, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods, til Dagbladet.

BRUKER FINGRENE: Kokk Fredrik Hettervik bruker fingrene for å åpne frossenpizzaesker. Foto: Nina Hansen
BRUKER FINGRENE: Kokk Fredrik Hettervik bruker fingrene for å åpne frossenpizzaesker. Foto: Nina Hansen Vis mer

Til tross for at de jobber på en Michelin-restaurant, er kokkene Björn Svensson og Fredrik Hettervik på Galt restaurant i Oslo ikke ukjent med frossenpizza, men de stiller seg helt uforstående til «problemet». Det er heller ikke nødvendig å bruke kniv eller saks, ifølge Hettervik, som viser oss hvordan han vanligvis åpner slike kartonger.

- Du løfter bare litt på siden her, stikker fingeren inn, og åpner ved å dra fingeren langs kanten av kartongen.

- Hvis dette er et problem, da har du ikke mange problemer, sier Svensson.

Myten om at 100.000 nordmenn spiser Grandis på julaften skyldes en spøk, og har ikke rot i virkeligheten, men i førjulsstria ukene før er det nok mange som tyr til lettvinte løsninger.

Men vær forsiktig! Brannvesenet slår alarm etter en økning i frossenpizza-relaterte branner på søndager.

Juleinnpakning gir prispåslag

Prisen på julegrandiosaen skal i utgangspunktet ikke skille seg fra ordinær Grandiosa, det har den i hvert fall ikke gjort de stedene vi har kommet over den, men når matvarer pynter seg til jul, koster de ofte litt ekstra.

TV 2 Matkontrollen har tidligere sett nærmere på prisene på julepyntede produkter, og konklusjonen er klar: du betaler ekstra for juledesign. For noen kan det være verdt å betale litt ekstra, for julete emballasje, men om det er et typisk produkt der du kaster pakka med en gang, er det smart å sammenlikne priser.

Samtidig er det heller ikke uvanlig at butikkene skrur ned prisene på den mest populære julematen.

Det er heldigvis ikke bare gamle produkter i nye klær som er på vei inn i butikkene. Her har vi samlet noen av nyhetene som er på vei til butikkene - nå.

Julemiddag

MED EPLE: Kalkunybryst fra Fjordland.
MED EPLE: Kalkunybryst fra Fjordland. Vis mer

Fjordland har utvidet sin julemeny, og lanserer i år ett nytt alternativ: Kallkunbryst med eplesjysaus, fløtepoteter og erter med baconbiter. For dem som ønsker en litt lettere julemiddag - eller kanskje et alternativ til nyttårskalkunen.

Fjordland har også relansert sine klassiske julemiddager pinnekjøtt, juletallerken og julestek - nå uten gluten.

MED BACON: Juletorsk i form fra Lerøy
MED BACON: Juletorsk i form fra Lerøy Vis mer

Juletorsken serveres på mange måter - og Lerøy har lansert en versjon med to fileter med baconsmør, som kan settes rett i ovnen. Så er det bare å koke poteter og gulrøtter, eller finne fram litt ertestuing.

Vil du gjøre det skikkelig enkelt, finnes det mye fint tilbehør - vi har tidligere testet flere varianter av tilbehør til julematen; rødkål og surkål - og ertestuing og kålrabistappe.

NorgesGruppens egne merkevare Fiskemannen lanserer to-porsjonspakker med lutefisk, og har to spennende nye norske sildesalater på menyen: Akevittsild og Ramsløksild.

Jul i meierihylla

Hvert år pynter de store meieriene melkekartongene sine til jul, men innholdet forblir det samme. Men leter du litt videre i meierihylla er det mye morsomt å ta tak i.

NYT JULEN: Yoghurt med smak av ingefær og karamell.
NYT JULEN: Yoghurt med smak av ingefær og karamell. Vis mer

Den mest elleville julenyheten er kanskje Tines Nyt-yoghurter. Disse kommer i pakker på fire beger - to med smak av ingefær og to med karamell - og lages i begrenset opplag. Tine har også en egen juleversjon av iskaffen sin, Xmas Mocha, med smak av kaffe og julekrydder.

Tidligere i høst lanserte Synnøve en fløtemysost med smak av kanel, nå kommer Tine med en brunost med julesmak, også denne med sterke hint av kanel - ikke helt ulik Synnøves.

Den klassiske edameren har for mange fast plass på julas koldtbord, og mange kjøper flere for å lagre. I år har Tine gjort lagringsjobben - og lanserer en ny, vellagret i svart emballasje, som har ligget i minst ett år. Perfekt for dem som ikke har fulgt Arne Brimis råd om å kjøpe flere edameroster enn du trenger.

Søte julenyheter

DESSERT: Julefondant fra United Bakeries får du på Meny.
DESSERT: Julefondant fra United Bakeries får du på Meny. Vis mer

Kakemenn og pepperkaker er for lengst i butikk, men det har også kommet noen nye alternativer. United Bakeries har laget to som selges både i deres bakeriutsalg - og hos Meny.

Den klassiske julekaka har blitt oppgradert - og fått skivete mandler på toppen. Den nye julekaka er bakt for hånd, og du kan velge om du vil kjøpe den ferdig - eller halvstekt, så du kan steke den ferdig hjemme. I tillegg lanserer United Bakeries en julefondant, med form av et juletre.

Meny har også utvidet julekaker i løsvekt-sortimentet med små berlinerboller og kokosmakroner.

BEGRENSET OPPLAG: Melkesjokolade med sprø mintbiter.
BEGRENSET OPPLAG: Melkesjokolade med sprø mintbiter. Vis mer

Fra Freia kommer store melkesjokoladeplater med mintkrisp - som små biter av klassiske sukkerstenger. Denne var med da vi testet høstens nye godteri for Dagbladet Pluss.

Solidarisk i snacksavdelingen

En av årets morsomste julenyheter må være Sørlandschips Julechipsverkstedet med smak av pinnekjøtt og ribbe.

Vi har smakstestet begge variantene.

Verken Kims eller Maarud kommer med noen snacksnyheter i år, men begge produsentene gir en andel av inntekter på julesnacksen til gode formål: Kims gir et beløp per solgte pose til Frelsesarmeen og Maarud gir en del av sitt overskudd fra Julegull-serien til Matsentralen.

Julebrus

For de aller minste (og mange store) er julebrusen blant førjulstidas høydepunkt. De aller fleste har en klar formening om hva som er best av brun eller rød julebrus, og er du først #teamrød eller #teambrun skal det mye til for at du endrer mening.

VANILJESMAK: Coca-Cola har laget en egen julebrus for det norske markedet.
VANILJESMAK: Coca-Cola har laget en egen julebrus for det norske markedet. Vis mer

De siste åra har det kommet en rekke sukkerfrie varianter på markedet, som har utfordret favorittene, og i år kommer også Trondheim-bryggeriet Dahls med en lettvariant av julebrusen.

Coca-Cola har også for første gang lansert en julebrus for det norske markedet.

Coca-Cola har i alle år markedsført seg selv som den store julebrusen, og Coca-Cola har ikke minst vært med på å påvirke hvordan vi tenker at Santa Claus, eller julenissen, ser ut. Nå kommer det også en egen julebrus, men bare for Norge.

GLØGG: NÅ må du på polet for denne.
GLØGG: NÅ må du på polet for denne. Vis mer

- Da vi skulle lage en norsk julebrus startet vi med å smake oss gjennom de mest populære julebrustypene her til lands. Deretter utviklet vi vår helt egen variant av den brune julebrusen. Den har en særegen vaniljesmak som gjør at den skiller seg ut blant alle de andre alternativene, sier Karen Huffman, Country Manager for Coca-Cola Norge, i en pressemelding.

Årets største julebrusnyhet finner vi i frysedisken. Hennig-Olsen har lansert en egen julebrus-is.

JULESMAK: Eplejuice med kanel og ingefær.
JULESMAK: Eplejuice med kanel og ingefær. Vis mer

Tomtegløggen har også vokst opp - nå kommer den fiks ferdig med rødvin i. Selv om rødvinen er blandet ut med gløggessens, holder den 8 prosent alkohol, så du må på polet for å få tak i den.

Den drikkeklare rødvinsgløggen er et samarbeid mellom Arcus og Orkla Foods, og selve rødvinen er 50:50 Cabernet Sauvignon og Syrah.

Fra Bamas drikkemerke BaRe kommer også en spennende drikkenyhet: Eplejuice med smak av kanel og kryddernellik. Hørte vi noen si epletoddy?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!