TEST AV JULEPØLSE: Testen viser at det er store forskjeller på julepølsene. Foto: Bramat
TEST AV JULEPØLSE: Testen viser at det er store forskjeller på julepølsene. Foto: BramatVis mer

Ernæringstest julepølser:

Julepølse: Styr unna fett-og saltverstingene

Stor forskjell på kjøtt og fettinnhold.

(Bramat): For mange er julepølse noe de bare spiser til julemiddagen, gjerne sammen med ribbe, surkål, poteter, saus og medisterkaker. Er det situasjonen for deg, er det ikke så viktig å tenke sunnhet når du velger årets julepølse.

Ikke ett fett hva du velger

Spiser du derimot julepølse rett som det er i desember, kan det være lurt å ta en titt på næringsinnholdet.

Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kjøtt de ulike typene inneholder. Det er også en del forskjell på fettinnholdet.

Og selv om vi vet at fett binder smak, og fet smak derfor har en tendens til å smake mer enn mager, er det faktisk ikke slik at de feiteste pølsene vinner på smakstester.

Mange mener at pølsene med mest kjøtt også smaker best.

Mye salt i julematen

Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt.

Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten.

Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Kokt fremfor røkt

Det er ikke bare salt det kan bli mye av i julen. Mange spiser også en del røkt mat, både røkt fisk og røkt kjøtt. En del av denne maten er bare tilsatt røykaroma, mens en del er røkt på tradisjonelt vis. Er du glad i røkt mat, kan det være lurt å velge mat som er tilsatt røykaroma fordi det ikke er bra for helsen å spise for mye mat som er røkt på tradisjonell vis.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Så ofte bør du spise
Slik lager du hjemmelaget marsipan
Bulgursalat med bakte rotgrønnsaker