Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Juleribba kan bli tysk i år: - Uklokt

Nye kvoteregler som trer i kraft i år gjør at Norge kan importere så mye som 300 tonn ribbe.

NORSK TRADISJON: I år kan Norge importere hele 300 tonn ribbe fra EU. Foto: Scanpix
NORSK TRADISJON: I år kan Norge importere hele 300 tonn ribbe fra EU. Foto: Scanpix Vis mer

Norge kan i år importere så mye som 300 tonn ribbe fra EU, melder Nationen.

Det blir mulig gjennom nye regler som trer i kraft for inneværende år. I fjor var importkvoten satt til 75 tonn.

De nye reglene kommer som resultat av forhandlinger med EU i 2017. Da ble det fastsatt nye kvoter for ost og storfekjøtt, i tillegg til svineribbe. EU-land kan dermed eksportere svinekjøtt med mindre tollsats enn tidligere.

Hele kvoten på 300 tonn deles opp i mindre stykker og selges etter auksjonsprinsippet i Norge. Fatland, som blant annet leverer til Coop, har kjøpt én kvote på 100 tonn. De er med sine 550 ansatte en av Norges største kjøttbedrifter.

Selskapet kan selv velge om de benytter seg av kvoten. Til Nationen sier direktør Terje Wester at det sannsynligvis blir for lite norsk ribbe til jul og dermed øker sjansen for å bruke kvoten:

- Behovet for ribbe til jul bestemmer om vi importerer eller ikke. Men vi tror at vi kommer til å få bruk for den. Det er sannsynlig, men vi vet ikke før til jul.

SPRØ SVOR: Dette er metoden som garanterer sprø svor. Video: Dagbladet Mat Vis mer

Wester forteller at de tidligere har hatt god erfaring med svinekjøtt fra Nord-Tyskland.

Også kjøttbedriften Finsbråten har sikret seg kvote til å importere svineribbe i desember.

- Hva tenker dere om at norske bønder ikke klarer å produsere nok?

- Det er større etterspørsel etter ribbe enn andre deler av grisen. Bonden må få avsetning for hele dyret. Det har vi stor forståelse for. Derfor er det fornuftig med en egen ribbekvote, sier Lene Alexandersen som er kategoridirektør i Scandza som eier Finsbråten.

- Vi har ingen intensjon om bruke denne kvoten til noe annet enn juleribbe, opplyser Alexandersen for å avkrefte eventuelle spekulasjoner på om kjøttet skulle bli til bacon eller andre produkter.

Sp reagerer: - Uklokt

- På julekvelden skal det være norsk ribbe på bordet. Det er best både for helse, miljø og arbeidsplasser og jeg vil også si for julegleden, sier Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant og leder av næringskomiteen:

JULEGLEDE: Geir Pollestad (Sp) mener at norsk ribbe sikrer julegleden.
JULEGLEDE: Geir Pollestad (Sp) mener at norsk ribbe sikrer julegleden. Vis mer

- Import av mer ribbe fra Tyskland går ut over norske bønder, norske arbeidsplasser og norsk verdiskaping. I tillegg kommer utslippsregnskapet med transporten, legger Pollestad til.

Det kan synes underlig at man ikke har god kjennskap til et forbruksmønster som er temmelig jevnt fra år til år. Så, hvorfor klarer man ikke å tilpasse produksjonen?

- Vi har selvfølgelig en viss formening om etterspørselen til jul, men salget preges av hvorvidt dagligvarekjedene setter i gang store salgskampanjer og priskrig. I tillegg vil kampanjer og økt salg, av for eksempel bacon, påvirke hvor mange ribber som faktisk selges som hel ribbe, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura.

- Hvorfor blir det underskudd av norsk materiale?

BARE TO SIDER: Marthine Haugen Petersen i Nortura peker på at noen deler er mer attraktive enn andre på grisen.
BARE TO SIDER: Marthine Haugen Petersen i Nortura peker på at noen deler er mer attraktive enn andre på grisen. Vis mer

- Til jul skulle vi helst hatt griser med flere enn to sider for å møte etterspørselen! Men, grisen har et hode, fire ben og to sider uavhengig av sesong og alt dette må vi spise opp. Vi kan ikke fostre opp griser kun for sidene - øker salget av ribbe må også forbruket av pølser, pålegg, koteletter og så videre, økes for å utnytte hele dyret.

Økt salg av bacon og andre produkter som lages av grisens side går også utover hvor mye ribbe vi har å tilby til jul, forklarer Petersen.

- Er det planer om å bøte på dette i framtiden?

- Til nå har vi hatt reguleringseksport. Dette har gjort det enklere å maksimere ribbeskjæringen fordi vi har eksportert ut overskuddet av de gjenværende stykningsdelene som vi ikke har fått solgt i det norske markedet, forklarer forklarer Ole Nikolai Skulberg, direktør i Nortura Totalmarked.

- Etter 2020 mister vi den muligheten, men vi skal strekke oss langt for å levere mest mulig norsk ribbe til jul, sier han til Dagbladet.

Kiwi: - Blir First Price

- Kiwi-kundene foretrekker ribbe av norsk råvare, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

BESKJEDENT: Kristine Aakvaag Arvin sier ribbevolum fra utlandet er svært beskjedent.
BESKJEDENT: Kristine Aakvaag Arvin sier ribbevolum fra utlandet er svært beskjedent. Vis mer

- Vi har jobbet tett med våre leverandører for å planlegge sesongen og sikre tilstrekkelig volum av norsk ribbe. Det er ingenting som skulle tilsi at vi skal bli nødt til å benytte importert råvare i Kiwi, sier hun.

- Dersom det skulle bli underskudd på norsk ribbe, og vi ble nødt til å importere, ville det ha blitt solgt som First Price og merket med opprinnelsesland, kan Aakvaag opplyse om.

- Både Folkets og Gilde er garantert norsk. Det har tidligere unntaksvis vært korte perioder med underskudd på ribbe av norsk opprinnelse, hvor man har importert fra Danmark eller Tyskland. Dette volumet har vært svært beskjedent i Kiwi.

Coop: - Ingen planer

- Coop har ingen planer om å importere svineribbe til jul, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

- Vi har ikke hatt tysk svineribbe på mange år, og har heller ikke import av øvrig svinekjøtt.

NOK RIBBE: Harald Kristiansen i Coop mener det skal være nok norsk ribbe til kundene. Foto: Coop
NOK RIBBE: Harald Kristiansen i Coop mener det skal være nok norsk ribbe til kundene. Foto: Coop Vis mer

- Coop støtter den norske bonden. Kundene våre ønsker norske produkter, og da ønsker vi å benytte norske produkter så langt det er tilgang. Tar vi med fryste produkter, skal det være nok norsk ribbe til jul, sier Kristiansen til Dagbladet.

Pollestad peker også på en av årsakene til at mange er skeptiske til kjøtt fra utlandet:

- Når det gjelder helseaspektet er det og en kjensgjerning at det brukes mer antibiotika i Tysk matproduksjon enn i det norske landbruket. Å importere ribbe, uten at det er behov for det, er uklokt. Derfor burde ikke regjeringa ha gitt EU større mulighet til å selge ribbe til Norge. Senterpartiet vil stå opp for trygg norsk mat.

Meny: - Kvalitetsribbe

- Signalene vi har fått i år er at de norske bøndene vil levere tilstrekkelig med fersk ribbe til Menys ferskvaredisker, ergo blir det ikke behov for å importere, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsdirektør i Meny.

FERSK NOK: Nina Horn Hynne i Meny har fått signaler om at det er nok fersk ribbe til sine kunder.
FERSK NOK: Nina Horn Hynne i Meny har fått signaler om at det er nok fersk ribbe til sine kunder. Vis mer

- Vi har klart å ha nok norsk fersk ribbe til jul de siste åra, også fordi vi de siste åra - i samarbeid med Prima Jæren – har frosset ned de beste ribbene deres gjennom hele året, og tilbudt disse som kvalitetsribbe til jul, forklarer Hynne.

- Kundene ønsker i økende grad kvalitetsribbe, og i fjor var 1/3 av all ribba vi solgte i Meny av denne kvaliteten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media