<strong>PLUTSELIGE PLAGER:</strong> Lille Julian fikk plutselig plager. Mor og far mistenker at det kan skyldes nye EU-regler for hvor mye D-vitamin som tillates i morsmelkerstatning. Foto: Privat
PLUTSELIGE PLAGER: Lille Julian fikk plutselig plager. Mor og far mistenker at det kan skyldes nye EU-regler for hvor mye D-vitamin som tillates i morsmelkerstatning. Foto: Privat Vis mer

Morsmelkerstatning:

Julian (5 md) syk - advarer andre foreldre

Nå vil de advare andre småbarnsforeldre om å havne i samme situasjon.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi begynte å bli engstelige da han nærmet seg tre måneder. Fra å være veldig glad i mat, mista han plutselig appetitten.

Det unge paret fra Askim forteller om Julian som ennå ikke har rukket å bli ett år gammel. De første månedene fikk han bare morsmelkerstatning. Og selv om paret fulgte alle råd fra helsestasjon og Helsedirektoratet, endte de opp med å gi barnet altfor mye D-vitamin.

Årsaken er en endring i EUs regelverk.

I vinter økte EU reglene for hvor mye D-vitamin morsmelkerstatning kan inneholde, og produsentene fulgte raskt på. På grunn av den pågående pandemien har ikke norske helsemyndigheter rukket å oppdatere råd og veiledningsmateriale. Nå ønsker paret å advare andre småbarnsforeldre som er i samme situasjon.

- Julian fikk også forstoppelse, ble urolig og gråt masse, forteller Julians mor, Eline Bergli Deilhaug.

- Vi tenkte kanskje det var en fase, et såkalt utviklingstrinn, siden han ikke hadde oppført seg slik tidligere, begynte vi å lure på om det var noe annet.

- Jeg snakket med min far. Han er ikke lege, men ingeniør i biokjemi og har jobbet som forsker og kan mye om ulike kroppsfunksjoner. Han spurte oss raskt om hvor mye D-vitamin Julian fikk, forteller far til Julian, Magnus Bergli Deilhaug.

Farer ved for mye D-vitamin

  • Høye inntak av D-vitamin over tid kan medføre at for mye kalsium tas opp i kroppen. I verste fall kan det føre til hyperkalsemi og helseskade forbundet med kalkavleiringer.
  • Det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, har satt en øvre grense for trygt inntak for D-vitamin på 25 µg per dag for barn 0-6 måneder og 35 µg per dag for spedbarn 6-12 måneder.
  • Grensen ble økt fra 25 til 35 µg per dag for barn 6-12 måneder i 2018.

Tipset fra far satte dem på sporet. De begynte å undersøke innholdsfortegnelsen på både morsmelkerstatningen og tran.

Da viste det seg raskt at Julian fikk i seg tre ganger så mye D-vitamin som anbefalt. I tråd med nasjonale anbefalinger, ble paret nemlig anbefalt å bruke tran - i tillegg til morsmelkerstatning.

- Vi tok først kontakt med Møllers tran. Og de svarte klart og tydelig med en gang: Ikke ta tran. Det er mer enn nok i morsmelkerstatning.

- Da begynte vi å lure på hvorfor helsestasjonen da anbefalte oss å ta tran i tillegg, forteller Eline.

Helsestasjonene i Norge får sine råd fra Helsedirektoratet. Det er i så måte myndighetenes forlengede arm. Det energiske paret ga seg ikke med telefonen til Møllers, men ringte direktoratet:

- Vi fikk etter mye om og men kontakt med en småflau medarbeider som viste seg å være veldig klar over situasjonen.

Paret fikk forklart at det nye EU-regulativet har ført til at morsmelkerstatningene i butikkene nå inneholder mer D-vitamin. I denne sammenhengen er Norge og Island i en særstilling fordi vi er de eneste som har tradisjon for å gi babyer tran. Overdose av D-vitamin kan få alvorlige følger (se faktaboks).

Helsedirektoratet bekrefter

Divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging ved Helsedirektoratet, Linda Granlund, bekrefter at EU har justert reglene:

- Et EU-regelverk, som ble gjort gjeldende i Norge fra slutten av februar 2020, medfører at morsmelkerstatninger nå skal ha et høyere innhold av D-vitamin enn tidligere, sier hun.

- De ulike produktene på det norske markedet endret sammensetning i tråd med regelverket; de siste i mai, forklarer Granlund og bekrefter at Helsedirektoratet nå jobber med å tydeliggjøre rådene:

- Helsedirektoratet arbeider med å oppdatere de praktiske rådene knyttet til anbefalingen om D-vitamininntak for spedbarn, i tråd med endringen i regelverk og sammensetning av produkter, slik at det tydeliggjøres når det ikke er behov for tilskudd.

Granlund innrømmer også at direktoratet henger litt etter som følge av pandemien:

- Vi har sett nærmere på de praktiske rådene om tilskudd, for å tydeliggjøre når det ikke er behov for tilskudd. Ferdigstillelse av denne prosessen ble noe forsinket på grunn av coronasituasjonen, men er i sluttfasen nå, forsikrer Granlund overfor Dagbladet.

<strong>LOVER BEDRING:</strong> Linda Granlund ved Helsedirektoratet innrømmer at de henger litt etter som følge av arbeidet med corona, men at det snart skal komme justerte råd for småbarnsforeldre. Foto: Helsedirektoratet
LOVER BEDRING: Linda Granlund ved Helsedirektoratet innrømmer at de henger litt etter som følge av arbeidet med corona, men at det snart skal komme justerte råd for småbarnsforeldre. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Farer ved for lite D-vitamin

  • D-vitamin er nødvendig for at kalsium skal tas opp i kroppen.
  • For lite D-vitamin kan føre til rakitt hos barn; med mangelfull mineralisering av beinvev.
  • For å forhindre mangel, tilsettes D-vitamin til morsmelkerstatninger.

- Det er verdt å merke seg at det i gjeldende retningslinje, Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring (fra 2016), allerede anbefales å redusere mengden D-vitamintilskudd til barn som får morsmelkerstatning. Totalt inntak fra kost og tilskudd bør ikke overstige 25 µg D-vitamin per dag over tid, sier hun.

- Vi vil endre teksten i retningslinjen når prosessen med å endre de praktiske rådene er oppdatert, forteller hun til Dagbladet og vil samtidig understreke Helsedirektoratets anbefaling:

- Helsedirektoratet anbefaler først og fremst at spedbarn får morsmelk, hvis mulig, sier Granlund og legger til:

- Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Morsmelk inneholder veldig lite D-vitamin, og barn som får morsmelk, uten andre kilder til D-vitamin i kosten, trenger tilskudd av D-vitamin.

- Hvis barnet får morsmelkerstatning, kan mengden av D-vitamintilskudd reduseres avhengig av mengden morsmelkerstatning som barnet får. For barn som får kun morsmelkerstatning, er ikke tilskudd nødvendig.

- Stemmer det at nye retningslinjer og nytt brosjyrematerialet for helsestasjonene allerede er produsert?

- Det er ikke laget nye retningslinjer eller nytt brosjyremateriell, sier Granlund men legger til at de praktiske rådene fra direktoratet likevel skal gjøres tydeligere:

- Det er ganske enkelt å beregne hvor mye D-vitamin barnet får gjennom kost og tilskudd. Målet er 10 mikrogram per dag. Hvis barnet får dette fra morsmelkerstatning, kan man trygt droppe ekstra tilskudd.

Askim-paret kan for øvrig fortelle at Julian har det bra. Etter at D-vitamindosene ble mindre, ble han sitt gamle jeg etter 5-6 dager.

- Vi kan selvsagt ikke være sikre på om det er en sammenheng, men vi har en sterk mistanke, forteller Eline som vil oppfordre direktoratet til å skynde seg med å oppdatere informasjonen til unge foreldre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer