Joakim Strand flyttet hjemmefra som 14-åring og sluttet på skolen: Nå åpner han kaffebarer over hele Oslo

Kaffekonge mot alle odds

- Bestemor har betydd alt for meg. Uten henne hadde jeg havnet på skråplanet, sier Joakim Strand, som leder Oslos nye kaffe- og bakerikjede Norð. 

BRØD OG KAFFE: Joakim Strand begynte som pizzabud, og endte opp som kaffegründer med et raskt antall økende filialer over hele Oslo. Foto: Susanne Benjaminsen
BRØD OG KAFFE: Joakim Strand begynte som pizzabud, og endte opp som kaffegründer med et raskt antall økende filialer over hele Oslo. Foto: Susanne Benjaminsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg var vel aldri noen stor gangster, men en del av valgene jeg tok kunne lett ha ført til verre ting enn de gjorde, sier Joakim Strand.

Les om Oslos «hemmelige» restauranter og barer her

Trettifireåringen fra Sagene er en raskt stigende stjerne på hovedstadens kaffehimmel, men det kunne fort ha gått helt annerledes.

BARNDOM: Joakim og bestemor, Solveig Krogsrud, nyter sommer og nybakt brød på hyttetrappa i Drøbak. Foto: Privat
BARNDOM: Joakim og bestemor, Solveig Krogsrud, nyter sommer og nybakt brød på hyttetrappa i Drøbak. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vokste opp med et begrenset nettverk av familie og ressurspersoner, men desto flere venner av typen østkantgutter på kanten av loven. Jeg ville vel ikke ha satset penger på en som meg på den tiden, nei, innrømmer Joakim Strand.

Svensk ble norsk

Til tross for en krevende oppvekst er Joakim i dag en av Oslos mest framgangsrike gründere med over 80 ansatte. Bor du i denne byen og liker god kaffe har du fått det med deg for lengst: Den nye kjeden Norð har tatt over så godt som alle filialene til den svenske kjeden Wayne's Coffee.

ALLTID MED: - Skriv ned alt du er med på, rådet Joakims første sjef. Foto: Cecilie L. Berg          
ALLTID MED: - Skriv ned alt du er med på, rådet Joakims første sjef. Foto: Cecilie L. Berg           Vis mer

I totalt tolv utsalg fylles nå diskene med bakst fra eget bakeri, og koppene med kaffe fra eget brenneri. På Tøyen er Norð både kaffebar og restaurant (Norð & Natt), og på Solli Plass åpnet nettopp kombinert kaffe- og vinbar under samme paraply (Norð & Vin).

I tillegg leverer Norð nybrent kaffe og bakervarer til mange av Oslos beste kaffebarer og restauranter.

Suksessen har på ingen måte kommet gratis. Tobarnsfaren forteller åpenhjertig om utgangspunktet, som kunne ha vært så mye bedre:

Jeg håper mine barn møter motstand her i livet. Ikke bare sklir rett gjennom. Jeg tror det gir styrke og kanskje litt perspektiv. Joakim Strand

- Min mor var seksten år og alene da hun fikk meg. De første årene tilbragte jeg sammen med henne på mødrehjemmet Rachel Grepp-heimen på Tåsen. Min far hadde jeg ikke mye kontakt med før jeg ble voksen. Etterhvert som jeg ble eldre ble forholdet til min mor stadig vanskeligere. Jeg flyttet ut, eller ble vel rettere sagt kastet ut, to uker før jeg skulle konfirmeres.

Forbilde

Ett lyspunkt hadde Joakim likevel: Bestemor på farssiden. Uten henne hadde livet sett helt annerledes ut.

- Jeg skylder henne alt. Hun har på mange måter vært både som en mor og en far for meg. Hun hadde meg i helgene som liten, og da jeg som veldig ung bodde alene, kom hun med mat til meg. Når hun ikke måtte jobbe, bodde hun hos meg. Vi har hatt et nært forhold gjennom hele livet mitt.

KUNNSKAPSOVERFØRING: Bestemor, Solveig Krogsrud, lærer bort grovbrød-hemmeligheter til bakerne i Norð-bakeriet. Fra v. Norbert Bielecki og Kristian Skogstad. Foto: Privat
KUNNSKAPSOVERFØRING: Bestemor, Solveig Krogsrud, lærer bort grovbrød-hemmeligheter til bakerne i Norð-bakeriet. Fra v. Norbert Bielecki og Kristian Skogstad. Foto: Privat Vis mer

Solveig Krogsrud, som i dag er snart 80 år, var selv alenemor til tre barn. Hun utdannet seg til sykepleier, fortsatte med pedagogikkstudier og var yrkesaktiv til langt oppi syttiårene.

- Hun har jobbet ett hundre og femti prosent hele livet, og vært en utrolig inspirasjon.

Joakim fullførte ungdomsskolen, men da han begynte på videregående skole sa det stopp. Etter en måned takket han for seg. Dette var ikke noe for ham.

Hardt arbeid

I stedet ble det et par år med strøjobber, før han som 18-åring trakk gulloddet og begynte som pizzabud hos Peppes. Der klatret han oppover i systemet i løpet av åtte år, og endte som åpningsansvarlig for alle kjedens nye restauranter over hele Norge.

Underveis fullførte Joakim videregående skole, og tok fag på BI. Han giftet seg, fikk to barn og tok over spisestedet og delikatessebutikken Mat & Mer på Sagene - sammen med ungdomsvennene Øystein Schjølberg og Tom Arnesen.

- Jeg startet for meg selv, fordi jeg ikke hadde noe annet valg. Jeg skjønte tidlig verdien av hardt arbeid. Som voksen ser jeg på dette som noe av det beste ved å bo i Norge. Jobber du hardt og står på, får du muligheter til det meste.

Som mange andre vellykkede entreprenører er han mest produktiv når han har mye å gjøre:

- Jeg trives som «kaospilot», og får ekstra mye energi av å ha ekstremt mange baller i lufta. Å konvertere seks kaffebarer fra Wayne's til Norð i løpet av få uker på en vellykket måte har vært ekstremt krevende. Men det har gått bra!

FAVORITTER

Mat: - Jeg spiser gjerne på oslosteder som Pjoltergeist og Izakaya. Kaffe og kanelbolle på lekeplassen lørdag morgen er også helt ok.

Kaffe: - Alle mine ansatte vet at jeg er svak for en dobbel cappuccino. Dessuten tester jeg all kaffe som kjøres ut fra brenneriet vårt. Jeg er blitt en skikkelig kaffenerd, og det blir fort 10 - 12 kopper om dagen.

Fritid: - Er lik familie og friluftsliv. Sigurd, seks år, og jeg var på vår første telttur i marka i sommer. En flott opplevelse.

Arbeidsredskap: - Min første sjef rådet meg til å notere ned for hånd absolutt alt; møtereferater, huskelister, nye planer og gode ideer. Det rådet fulgte jeg. I dag fyller de svarte bøkene flere hyllemeter på kontoret mitt.

Mat med adresse

Noe av det første Joakim gjorde da det ble aktuelt med kjøp av Wayne's Coffee, var å ringe Norð-kjedens mange små og uavhengige produsenter og leverandører av mat og drikke.

- Jeg måtte forsikre meg om at de ville være i stand til å levere nok også i tida framover. Vi skal fremdeles være med på å løfte fram små og kule, norske produsenter. Det skal alltid være et menneske i den andre enden når vi kjøper råvarer, og ikke et anonymt industriselskap, fastslår Joakim.

BØNNESTUND: Kaffebrenning har blitt en lidenskap for Joakim, som tilbringer mye tid i brenneriet på Tveita. Foto: Cecilie Abrehamsen
BØNNESTUND: Kaffebrenning har blitt en lidenskap for Joakim, som tilbringer mye tid i brenneriet på Tveita. Foto: Cecilie Abrehamsen Vis mer

I beste fall vil kaffebarene hans bidra positivt i nærmiljøet, håper han.

- Jeg vokste opp på Sagene og Bjølsen i et bydelsmiljø preget av samhold. Dette ligger i bakhodet mitt, og er blitt en viktig del av filosofien bak kaffebarene. De skal være et samlingpunkt og en møteplass.

Det handler om å ta byen tilbake. Om å ta opp kampen mot de store kjedene. Joakim Strand

Norð-kjeden åpner også dørene for ungdom som trenger en ny start:

- Min bakgrunn gjør at det er naturlig for meg å engasjere meg i Pøbelprosjektet. Jeg vet av erfaring at det er masse håp og muligheter også for unge mennesker med ufullstendig skolegang og uforklarlige hull i cv'en. Det viktigste er at de vil ha en ny sjanse selv, og at de er motivert for å jobbe hardt, sier Joakim.

Kontrast

Kontrasten er stor fra rotløse barne- og ungdomsår, til dagens velorganiserte og ansvarlige voksenliv.

- Av og til må jeg stoppe opp, ta to skritt tilbake og undre meg over det jeg har fått til. Nå er jeg der at jeg ansetter folk som er vesentlig flinkere enn meg selv, og jeg innrømmer glatt at jeg er stolt over dette. Det er attraktivt å jobbe hos oss, og dette gjør meg glad.

BESTSELGER: Veldreide og nybakte kanelboller, snart klare for disken. Foto: Cecilie Abrehamsen
BESTSELGER: Veldreide og nybakte kanelboller, snart klare for disken. Foto: Cecilie Abrehamsen Vis mer

- En kompis mener at jeg har vært igjennom en klassereise. På mange måter er dette riktig. Men jeg vil alltid være en østkantgutt i mitt hjerte, og jeg er langt fra styrtrik. Jeg er ikke en gang best betalt i mitt eget selskap, smiler han.

Skjebnen ville det slik at hans egne to barn i dag går i barnehagen som er etablert i mødrehjemmet Joakim og moren bodde på. Bestemor er fremdeles en viktig del av livet hans. I tillegg har Joakim fått tre halvsøsken, den yngste er bare 13.

- I dag har jeg et godt forhold til alle i familien min, også min mor, som er blitt en del av mine barns liv. Men de årene jeg sto på egne ben og følte meg veldig alene, har nok satt sitt preg på meg, både på godt og vondt.

LES OGSÅ:

Restaurant-og barboom i Oslo 2017: Over 30 nye utesteder på trappene

Nye dagligvarer, frossen kake : Her er de nye godbitene du kan ha på lur i fryseren

Espabollen: Historien som var for god til å være sann

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer